6.9.2022

Kettusten perhe pääsi tutustumaan Kuusamoon – ”Kotimme voisi olla täällä”

Äiti, isä ja kaksi lasta kodassa nuotion äärellä

Henna, Juuso, yksivuotias Lyydi ja kolmevuotias Huugo pääsivät tutustumaan Kuusamoon. He voittivat loppukeväästä järjestetyssä ”Voita viikko pohjoista arkea”-kilpailussa ja reissu Koillismaalle osui elokuulle.

Elokuun lopun tuulet ovat kesän viimeisiä lämpimiä henkäyksiä. Mustikan varvuissa pilkahtaa punaiset lehdet lupauksena alkavasta syksystä ja ruskasta. Pieni Lyydi hamuilee käsillään suuria ja pulleita mustikoita.

”Lyydi voisi viettää mustikkamättäällä vaikka koko päivän”, Kettusten perheen äiti, Henna, naurahtaa.

Pikkutyttö hymyilee metsässä
Lyydi nauttii metsäretkistä. Kuva: Henna Kettunen

Perheen äiti, Henna, on kasvatustieteiden maisteri. Hän opiskeli aiemmin kulttuurihistoriaa Rovaniemen yliopistossa ja opiskelee nyt yleistä historiaa Oulun yliopistossa. Lisäksi hän työskentelee hankkeessa ja Kuusamossakin arki jatkuu etätöiden parissa.

Perheen isä, Juuso, on töissä rajavartiolaitoksella, mutta tätä viikkoa varten hän otti lomaa.

Perhe nauttii porukalla vietetystä ajasta. Yhdessä perhe viettää vapaa-aikaansa ulkoillen ja erilaisissa kerhoissa. Harrastuksiin ovat lukeutuneet muun muassa uimakoulu, MLL:n kerhot ja yhdistystoiminta, geokätköily ja retkeily.

”Metsä ja polut kivineen ja kantoineen on lemppari leikkipaikkoja.”
Kuva: Henna Kettunen

Myös Kuusamossa Kettusten perhe on päässyt viettämään mukavaa yhteistä aikaa. Majoitus sijaitsi tällä kertaa Rukan lähettyvillä.

”Ollaan käyty esimerkiksi geokätköilemässä Rukan lähialueilla, Juhannuskallion laella syömässä evääksi otettua mustikkapiirakkaa ja Pienen karhunkierroksen varrella ihmettelemässä luontoa”, Henna kertoo.

Lapset syömässä mustikkapiirakkaa Juhannuskalliolla.
”Evääksi tietysti mustikkapiirakkaa! Syötiin eväät Juhannuskallion päällä jo valmiiksi ”tallotulla” polulla, ettei kuluteta haavoittuvaa luontoa.” Kuva: Henna Kettunen

Lisäksi perhe on käynyt Angry Birds –puistossa, pulikoimassa Kuusamon Tropiikin kylpylässä, tutustumassa Salpalinjan historialliseen kohteeseen sekä Kujalan porotilalla vierailemassa. Lapset ovat iloinneet myös Rukan alueen leikkipaikkojen tarjonnasta.

Pieni lapsi syöttämässä porolle jäkälää
Lyydi pääsi Kujalan porotilalla antamaan porolle sen suurta herkkua, jäkälää. Kuva: Henna Kettunen

Lapset ovat nauttineet olostaan ja vauhdikas Huugo on päässyt tekemään sitä mistä eniten nauttii; seikkailemaan.

Poika Kuusamon Angry Birds-puistossa
Huugo pääsi vauhtiin Kuusamon Angry Birds-puistossa. Kuva: Henna Kettunen

Silloin tällöin vanhemmat viettävät hetken omaa aikaa niin, että lapset ovat toisen vanhemman kanssa. Molemmat halusivat lähteä maastopyöräilemään ja mukavat reitit löytyivätkin aivan läheltä. ”Pyöräilin Rukan huipulle. Se oli hyvä reitti, mutta myös aika raskas poljettava”, Juuso naurahtaa.

Nainen pyörän kanssa Rukalla
Vanhemmat kävivät omalla ajalla pyöräilemässä Rukan lähimaastoissa. Kuva: Henna Kettunen

Henna päätti myös käydä erikoisemmassa paikallisessa aktiviteetissa; Kujalan porotilalla porojoogassa. ”Se oli hyvä ja mielenkiintoinen kokemus. Oli rentouttavaa joogata samalla, kun porot kiertelevät rauhallisina ympärillä”, Henna kertoo.

 

Pohjoisessa asuminen ja pienet paikkakunnat tuttuja

Perhe on asunut edeltävästi kaksi vuotta Inarissa ja nyttemmin Rovaniemellä. Kettuset viihtyivät luonnonläheisessä Inarissa hyvin, mutta välimatka etelämmässä asuviin sukulaisiin ja muihin läheisiin tuntui turhan pitkältä.

Perheen yhteinen aika on tärkeää. Kuva: Henna Kettunen

”Kahdeksan tunnin ajomatka läheisten luo oli oma haasteensa. Rovaniemeltä liikkuminen etelään päin on ollut helpompaa, mutta täältä Kuusamosta olisi enää vain kolmen tunnin ajomatka isovanhempien luo. Se helpottaisi liikkumista”, Henna kertoo.

Inarissa perhe kaipasi myös joitain palveluita, joita varten täytyi matkustaa Rovaniemelle. ”Kyllä Kuusamostakin täytyisi varmasti esimerkiksi joitain terveyspalveluja varten matkustaa Ouluun. Mutta Inarin ja Rovaniemen välistä tietä kun on tullut ajeltua, niin tuo Oulun ja Kuusamon välimatka menee helposti ja suoraa tietähän se on,” Juuso kertaa.

Lapset istuvat lastenvaunuissa Rukan maisemissa
Vaunulenkit Rukan läheisyydessä sujuivat hyvin. Kuva: Henna Kettunen

Lasten tulevaisuutta ajatellen perhe pitää tärkeänä sitä, että Kuusamossa on päiväkoteja ja kouluja, joista yhä osa on idyllisiä kyläkouluja.

Kettuset arvostavat myös sitä, että Kuusamossa asuessa ei ihan kaikkia hankintoja tarvitsisi aina tilata netistä postiin, sillä Kuusamon keskustasta löytyy muun muassa iso Prisma ja K-Citymarket.

”Myös kasvisruokavalion toteuttaminen käy helpommin, kun marketeissa on laajemmat valikoimat tuotteita verrattuna kylään, jossa on vain yksi kauppa”, Henna pohtii.

Henna uskoo myös matkailualan tarjonnan tuovan lisää palveluja turistien lisäksi myös alueen asukkaille.

Kuusamon Tropiikin kylpylässä pulikoinnin jälkeen pääsi vielä leikkihuoneeseen. Kuva: Henna Kettunen

Kuusamo mielikuvissa

Kuusamossa perhe yllättyi vesistöjen määrästä. ”Tuntuu, että täällä kaikkialla näkyy järviä. Ollaan käyty Rukalla muutaman kerran talvikeleillä laskettelemassa, mutta ei niitä vesistöjä silloin ole hoksannut, kun on ollut lunta”, Henna kertoo. Perhe onkin käynyt ihastelemassa monia alueen rantoja viikon aikana.

Edeltävästi Kuusamon vierailut ovat olleet lähinnä Rukan laskettelureissuja. Kuva Kujalan porotilavierailulta. Kuva: Maija Koskinen

Laskettelureissuilla ei myöskään alueen palvelut tulleet tutuiksi, sillä ajatuksena oli ajaa suorinta tietä Rukan rinteiden läheiselle majoitukselle. Tällä reissulla perhe tutustuikin enemmän myös Kuusamon muihin ulottuvuuksiin niin luonnon, kuin myös palvelujen suhteen.

Perhe kävi ihastelemassa monia kivoja järviä ja rantoja Kuusamon reissullaan. Kuva: Henna Kettunen

”Vaikka tämä Kuusamo on Pohjois-Pohjanmaata, niin luonto on hyvin erilaista kuin se mihin olen tottunut lapsuuden maisemissani Ylivieskassa. Pohjamaa on toki laaja alue, mutta Koillismaa on uniikki alue. Ei ihan Pohjanmaata, mutta ei myöskään Lappia”, Henna kertoo.

Poika seisoo riippusillalla
Kuusamon maisemissa riittää ihmeteltävää niin isommille kuin pienemmillekin kulkijoille. Kuva: Henna Kettunen

Perheen haaveissa on elää paikassa, joka ei ole liian iso ja joka on sopivan lähellä sukulaisia, mutta kuitenkin pohjoisessa. Myös rauhallisuus, turvallisuus ja luonnonläheisyys ovat tärkeitä elementtejä.

”Metsä on meille terveyttä edistävä elementti. Lapset pääsevät kehittämään motoriikkaa poluilla ja siellä myös mieli rauhoittuu”, Henna kertoo.

Poluilla kulkeminen on mukavaa puuhaa koko perheelle. Kuva: Henna Kettunen

Kettusten mielikuvissa Kuusamo soveltuisi hyvin asuinpaikaksi lapsiperheelle. Palveluiden saatavuus ja harrastusmahdollisuudet nousivat tärkeiksi tekijöiksi aiheesta keskusteltaessa.

”Pienistä paikkakunnista usein sanotaan, että ne ovat sisäänpäin kääntyneitä. Emme kuitenkaan ole saaneet täällä sellaista tunnetta, vaan meidät on kohdattu vastaanottavaisesti ja se on ollut mukava huomata. Toki pienellä paikkakunnalla asuneina tiedämme, että se on myös omasta aktiivisuudesta kiinni, että miten lähtee harrastuksissa ja muutenkin arjessa tutustumaan ihmisiin”, Henna kertoo.

Lapset ulkona leikkipaikalla
Rukan kylän leikkipaikasta tuli lasten suosikkikohde. Kuva: Henna Kettunen

Hennalla on vielä Rovaniemellä hanketyötä jäljellä vuoden loppuun, mutta sen jälkeen moniosaaja olisi valmis uusiin kuvioihin ja kenties uusiin kotimaisemiin. Myös Juuso on samoilla linjoilla ja voisi ajatella perheen kanssa muuttoa toiselle paikkakunnalle.

Alueeseen viikon tutustuttuaan Kettusten perheen kanta on selvä. ”Kotimme voisi olla Kuusamossa”, Juuso kuittaa ja Henna nyökkää hymyillen.

Lapsi nauraa kantorepussa
Koko perhe viihtyi Kuusamossa hyvin. Kuva: Henna Kettunen

Tarinat

Kuusamo, Metsä- ja puutoimialat, alkutuotanto, Rakentaminen, metalliala ja tuotantotyö

Digimarkkinointia Kuusamo Hirsitaloilla ja vastapainona luonnonrauhaa

Lue lisää →
Kuusamo, Matkailu

Maailmalla matkannut Kirsi löysi kodin Kuusamosta

Lue lisää →
Koulutukset, Kunta, Kuusamo, Opetus- ja kasvatusala

Nella muutti lukion jälkeen Kuusamoon – etäopinnot verkossa tuovat mahdollisuuksia

Lue lisää →