14.6.2022

Kujalan porotila etsii työntekijöitä

Poroja ja vasoja Kujalan porotilalla

Kujalan porotilalla yhdistyy poronhoidon perinteet, vastuullisuus ja taide. Nyt kuusamolainen yritys laajentaa toimintaansa ja etsii hyviä tyyppejä opastyöhön.

Keväällä Kujalan porotilan portit avataan ja talven ajan lisäruokinnalla olleet porot pääsevät luontoon vapaana jaloittelemaan. ”Osa vaatimista, eli naarasporoista jäävät tänne tuttuun ja turvalliseen ympäristöön vasomaan, vaikka voisivat lähteä porteista uloskin”, Juha Kujala kertoo ja tarkastelee edellisyönä syntyneiden pienten vasojen vointia. Kesällä porot liikkuvat jopa sadan kilometrin säteellä, mutta Juhan mukaan moni poroista jää aivan porotilan lähialueelle oleilemaan.

Juha Kujala pitää sylissään nuorta poron vasaa
Juha Kujala kannattelee nuorta poron vasaa sylissään ennen korvamerkinnän tekoa.
Kuva: Maija Koskinen

 

Vastuullista matkailua

Juha Kujala on elänyt koko ikänsä porojen kanssa ja poronhoidon perinteikäs ammatti on opittu vanhemmilta ja isovanhemmilta. Kujalan porotila on yksi alueen vanhimpia ja suurimpia ja se perustettiin vuonna 1860. Tila sijaitsee edelleen samalla paikalla kuin perustamisvuonna, Rukan ja Kuusamon keskustan välissä. Sijainti on keskeinen ja tiluksilla sijaitsevalta kodalta on upeat maisemat läheiselle Nissinjärvelle. ”Täällä on ihmisen hyvä olla. Kesällä täällä kodan terassilla on mukava istuskella pidempäänkin ja talvella tiluksille pääsee latuja pitkin hiihtäen”, kertoo Juha. Lähiluonto tarjoaa niin ihmisille kuin poroillekin marjat, sienet ja kauniit maisemat liikkumiseen ja rauhoittumiseen.

Matkailun näkökulmaa alettiin hyödyntämään Kujalan porotilalla vuonna 2017, mutta jo silloin päätettiin, että poronhoitoon ei matkailun siivittämiseksi tulla lisäämään mitään päälle liimattua keinotekoista tai eksotismia. Porotilalla eletään poron luontaisen vuosikellon mukaan ja alueen omia perinteitä kunnioittaen. ”Kaikki toimintamallimme ovat perittyä kulttuuritietoa”, Juha kertoo.

Vastuullisuus on matkailussa tärkeä trendi, johon katseet on käännetty myös Kujalan porotilalla. Porotilan emäntä, Jenni Kujala, ajaa poronhoidon alalle vastuullisempia toimintamalleja. Vastuullisuus näkyy Kujalan tilalla niin jätteiden kierrätyksessä, kuin myös eläinten kohtelussa. Yritys on saanut matkailualan Green Activities –sertifikaatin, jonka saaneet yritykset ovat sitoutuneet mm. henkilöstön ja asiakkaiden ympäristötietoisuuden kasvattamiseen, energia- ja vesitehokkuuden parantamiseen, kestävään kehitykseen ja ympäristörasituksen pienentämiseen. Asioiden vastuullinen huomiointi on toteutunut tilalla pääsääntöisesti jo ennen matkailutoimintaan siirtymistä, mutta nyt nämä asiat ovat saaneet nimen. ”Monet vastuulliseksi toiminnaksi koetut asiat ovat olleet meille itsestään selviä jo pitkään. Nyt työskentelymallimme ovat kuitenkin kirjoissa ja kansissa ja kuka tahansa voi tarkastella toimintaamme ja todeta sen vastuulliseksi. Toki kehitettävää löytyy edelleen ja pyrimme jatkuvasti parempaan. Toivoisimme alalle lisää valveutunutta toimintaa ja nykyaikaisia ajatusmalleja esimerkiksi ympäristön huomioinnin suhteen”, Juha Kujala kertoo. ”Lisäksi on tärkeää pysyä luonnon kanssa hyvissä väleissä, sillä elinkeinomme ja porojen hyvinvointi perustuu pitkälti puhtaaseen luontoon.”

 

Uusi porokeskus, kahvila ja taidepajoja

Kujalan porotilalla puhaltavat uudet tuulet, sillä matkailutoimintaan panostetaan pian vieläkin isommin. Porotilalle rakennetaan porokeskus, jonka yhteyteen tulee myös kahvila ja Jenni Kujalan ateljee. Keskuksessa järjestetään myös esimerkiksi taidepajoja. Jennin luova ja taiteellinen kädenjälki näkyy tilalla jo muutenkin monin paikoin, mutta nyt porotaide saa vieläkin enemmän näkyvyyttä. Jenni tekee mm. lyijykynäpiirroksia poroista, suunnittelee ja toteuttaa poron nahasta käsitöitä ja valokuvaa upeita kuvia tilan poroista. ”Vaimoni on tuonut porotilallemme paljon hyvää ja hän on todella taitava ja luova persoona. Hän keksii projekteja ja minä sitten toteutan niitä ilomielin”, Juha naurahtaa ja kehuu vaimoaan.

Uusi porokeskus ja ympärivuotisen matkailun kasvanut suosio lisäävät Kujalan porotilan työntekijätarvetta. ”Tarvitsemme tilallemme uusia oppaita. Tärkeintä on avoin mieli, reipas työote ja hyvä meininki. Tärkeää on myös eläinrakkaus ja kunnioitus luontoa kohtaan. Aiempaa kokemusta poroista ei välttämättä tarvitse olla, sillä poroihin liittyvät asiat voimme kouluttaa. Täällä pääsee tekemään töitä myös ulkona Kuusamon upeassa luonnossa. Meillä käy paljon kansainvälisiäkin asiakkaita, joten englanninkielen taito on tärkeä ja uuden kahvilan myötä myös kahvila-alan kokemus katsotaan eduksi. Haemme työntekijöitä pitkällä tähtäimellä, yhtä vakituista ympärivuotiseen työsuhteeseen ja 4-5 määräaikaista talvisesonkiin marraskuulta huhtikuulle.  Haluamme tänne parhaita tyyppejä töihin ja tarjoamme mukavan ja mielenkiintoisen työympäristön, jossa vastuullisuus on huomioitu kaikessa tekemisessä”, Juha kertoo.

Haku päättyy 1.7.2022. Katso lisää Kujalan porotilan toiminnasta osoitteessa www.kujalanporotila.com. Työpaikkailmoitus löytyy Monster.fi sivustolta.

Valkoinen poron vasa ja aikuisia poroja
Kuva: Maija Koskinen

Ajankohtaista

Uutiset

Kansainvälinen klubi – kahvia & kohtaamisia Kuusamossa FI/EN

Kesätyöpaikat Koillismaalla ovat jaossa nyt!

Haaveena oma kahvila Kuusamossa?

Posion kunta suunnittelee tarjoavansa 2000 euron vauvarahan ja ilmaisen varhaiskasvatuksen

Maria tutustui viikon ajan Koillismaahan