7.2.2022

Rukan Kuksa, Rukan Salonki ja Pyhäpiilon saunamaailma työpaikkana

LSJ Group Marjo Määttä

Rukan Kuksa, Rukan Salonki ja Pyhäpiilon saunamaailma:

LSJ Group pyörittää Rukan arvostettuja brändejä perheyrityksen voimin, ylpeydellä ja ammattitaidolla.

Kuusamolainen pitkän linjan matkailuyritys uskoo kestävään ja uusiutuvaan matkailuun, kierrätykseen ja työntekijöiden hyvinvointiin. Näillä aineksilla on luotu kansainvälisestikin arvostettu matkailuyritys, joka katsoo tulevaisuuteen luottaen. Työntekijöiltä yritys toivoo samankaltaista arvomaailmaa ja luonnon kunnioittamista.

Yrittäjä Marjo Määttä on pitkän linjan matkailualan ammattilainen. Jututamme Marjoa Rukan Salongin tilausravintola Kympin tiloissa. Takkatuli lämmittää ja espanjalaiset asiakkaat valmistautuvat ikkunan takana lumikenkäretkelle. Marjo on toiminut Rukalla matkailuyrittäjänä jo toistakymmentä vuotta yhdessä perheensä kanssa. Rukan Salongin korkealaatuisissa kelomökeissä on majoitettu kansainvälisiä vieraita yli 20 vuoden ajan. Yritys on matkan varrella laajentunut ja mukaan on tullut Rukan Kuksa -villiruokaravintola ja Pyhäpiilon saunamaailma. Kelomökkejäkin on vuosien varrella rakennettu lisää vastaamaan kansainvälisten matkailijoiden tarpeisiin. Salonki Travels toimii myös alueellisena matkailun DMC-yrityksenä. Yrityksen kohteet ovat saaneet myös Green key -sertifikaatit ja se on tulossa myös Pyhäpiilon saunalle ensimmäisenä saunakohteena.

Työskentely ravintola-alalla Rukan tuntumassa on ihan erilaista kuin työskentely kaupunkiympäristössä ravintolassa. Tämä onkin se työn antoisa puoli täällä, saa vaihtelua. ”Siistiä sisätyötä pelkästään ei ole, vaan kaikki saavat välillä lähteä ulos. Illalliset valmistetaan välillä kodalla avotulen äärellä”, kuvailee Marjo työskentelyn monipuolisuutta.

Parasta Rukan matkailualueella ovat asiakkaat. Asiakas on lähellä jokaista työntekijää, olitpa sitten kokki, kiinteistöhuoltaja tai saunanlämmittäjä. Kaikki tekevät työtä asiakasrajapinnassa. Myöskään omistajat eivät ole piilossa vaan työskentelevät samalla tavoin kuin muutkin työntekijät: ”Moni sesonkityöläinen on sitä hämmästynytkin, kun se blokkari tai tiskari voi olla se työnantaja. Organisaatio on sillä tavoin matala ja olemme läsnä työntekijöille koko ajan”, Marjo kertoo.

”Sesongit ovat tasaantumassa ja entistä enemmän asiakkaita käy ympäri vuoden. Kesä on kehittynyt hyvin ja on ollut haasteita löytää työvoimaa myös kesällä. Nyt haemmekin vakituisiin tehtäviin ravintolapäällikköä ja vuoropäällikköä”, Marjo kuvaa kausivaihtelun tasaantumisesta.

Yrityksessä on vakituista työvoimaa myynnissä, ravintolatoiminnassa ja kiinteistöhuollossa ja saunaelämyksissä. Sesonkeina lisätyövoiman tarve on kaikkiaan noin 35-40 henkilöä. Edellä mainittujen lisäksi töissä on tarjoilijoita sekä matkailualan moniosaajia. Moniosaajan tehtäviin voi kuulua kuuman mehun tarjoilua kodalla, joulutontun tehtäviä tai saunan lämmittämistä – kahta samanlaista työpäivää ei ole! Työnantaja avustaa asunnon löytämisessä ja työntekijöiden hyvinvoinnista huolehditaan mm. Smartum-eduin. ”Olemme saaneet kiitosta siitä, että kohtelemme työntekijöitä tasapuolisesti ja että olemme helposti lähestyttäviä sekä työntekijöiden saavutettavissa. Joku meistä viidestä omistajasta on yleensä aina työvuorossa ja saavutettavissa. Työntekijöiden hyvinvointi on meille tärkeä asia”, Marjo kertoo.

Tutustu Rukan Salonkiin