28.12.2021

Metsästystä harrastava Elisa löysi paikkansa Taivalkoskelta

Elisan piha koirat

Elisan tarina

Taivalkoskella, vaarojen maisemissa, on iso piha ja kotieläimiä. Täällä asuu 28-vuotias Elisa, joka muutti Taivalkoskelle vuonna 2014 Etelä-Savosta Kerimäeltä. Kodin ympäristö ja Taivalkosken upea luonto ovat Elisalle merkityksellisiä asioita. Puheessa toistuu moneen kertaan hiljaisuus, rauhallisuus ja luonnon läheisyys.

Metsästysharrastus vie Elisan luontoon, samoin koirat. ”Minulle tärkeää on luonto. Saan omasta pihasta lähteä luontoon ja metsään liikkumaan, tiedän että siellä ei ole muita”, Elisa miettii. Merkityksellisinä asioina Elisa pitää myös sitä, että taivalkoskelaisena hän saa metsästää valtion mailla ja myös kansallispuistoissa, sitä mahdollisuutta ei ole tarjolla ihan joka paikassa. Tätä voi pitää jopa etuoikeutena ja Elisa metsästääkin luontoarvoja kunnioittaen.

Luonto on opettanut ja tehnyt minusta minut, sellaisen minkälainen oon.

Tällä hetkellä Elisa opiskelee metsätalousinsinööriksi Lapin ammattikorkeakoulussa monimuoto-opintoina. Opiskelun ohella hän käy töissä Syötteellä mökkisiivoojana. Työmatkaa Syötteelle on vain reilu puoli tuntia ja matka taittuu omalla autolla. ”Ajomatka töihin on oikeastaan aika tärkeäkin osa päivää. Äänikirja päälle tai koulun luento. Siinä saa hetken olla ihan vain itsekseen”, Elisa pohtii työmatkaansa. Työskentelyssä tällä alueella on mielekästä se, että ihmisiä on eri puolelta Suomea työporukka on aina ollut hyvä.

Talvet ovat pitkiä ja lumisia, mutta aina tulee myös kesä

Haasteet Taivalkoskella asumisessa liittyvät Elisan mielestä pitkään ja lumiseen talveen. Kun lunta tulee paljon, on pihan aukipitäminen työlästä ja tietkin menevät huonompaan kuntoon, jolloin myös työmatka kestää ajallisesti vähän kauemmin. Talven pituus saattaa jossain vaiheessa tuntua loputtomalta, mutta kun helmikuussa hiihtää vaaraan ja auringonsäteet osuvat puiden latvoihin, tulee hyvä mieli ja muistaa, että kyllä se kesä sieltä vielä tulee. Joskus talvi voi kestää pitkälle toukokuulle ja järvet ovat olleet jäässä vielä kesäkuun puolellakin.

Luonto ja peruspalvelut kunnossa

Vapaa-ajalla luontoharrastusten lisäksi Elisa tekee käsitöitä tai nikkaroi pieniä huonekaluja tai sisustusesineitä kierrätysmateriaalista. Kesällä on tehtävänä myös metsätöitä.

Taivalkoskella luonto on tärkeä paikka vapaa-ajanvieton kannalta ja paikkakunnalta löytyy hyvät retkeilyrakenteet, on laavuja ja pitkospuita. Vapaa-ajan harrastamisen lisäksi metsä on myös tärkeä työllistäjä. Elisan mielestä Taivalkosken peruspalvelut ja yritystarjonta ovat hyvät. ”Se mitä Taivalkoskelta ei saa, käydään hakemassa Kuusamosta”. Myös Taivalkosken sijaintia Elisa pitää toimivana – sama matka niin etelään kuin pohjoiseenkin!

Joskus aamulla kun menen pihalle, on hiljaista ja auringon säteet näkyy vaaraan, silloin tuntee että on mahtava asua täällä, en halua lähteä täältä ikinä pois.

 

Tarinat

Matkailu, Taivalkoski

Kylmäluoman retkeilykeskuksella on lämmin tunnelma

Lue lisää →
Kuusamo, Posio, Sote, Taivalkoski

Esa ja Kaisa elävät omannäköistään elämää Koillismaalla

Lue lisää →
Koulutukset, Matkailu, Metsä- ja puutoimialat, alkutuotanto, Taivalkoski

Metsästystä harrastava Elisa löysi paikkansa Taivalkoskelta

Lue lisää →