29.9.2021

Hanna pyörittää taideverkkokauppaa pienestä posiolaisesta kylästä käsin

Kotia lähellä sijaitseva joki on Hannan lempipaikka Posiolla

Hannan tarina

Kun kaverit lukion jälkeen muuttivat kaupunkeihin, Hanna inspiroitui opettajan mieleenpainuvasta lauseesta ja päätti perustaa yrityksen Posion Maaninkavaaraan

“Taiteilija voi asua missä vain”, sanoi opettaja Hanna Posiolle, kun hän opiskeli taidekoulussa Torniossa 20 vuotta sitten. Verkkoyhteydet olivat silloin vasta tulossa osaksi ihmisten arkea ja lause teki Hannaan lähtemättömän vaikutuksen. 

Ehkä osittain siksi hän uskalsi tehdä päätöksen siitä, että he jatkaisivat aviomiehensä kotitilan pyörittämistä Posion Maaninkavaarassa.

Alussa pitkät välimatkat aiheuttivat haasteita. Lähimpään kauppaan oli 40 kilometrin matka ja kun lapsien lähikoulu lakkautettiin, koulumatkaa kertyi yli tunti yhteen suuntaan.

”Välimatkat näkyivät myös yritystoiminnassa. Erityisesti viimeisen viiden vuoden aikana maatilat ovat vähentyneet ja jäljelle jäävien yrittäjien verkosto on heikentynyt. Taidealan kontaktit ovat nekin kaukana.”

Maaseudun elämä ei kuitenkaan ollut Hannalle vierasta, sillä hänen lapsuudessaan vanhemmilla oli maatila Kuusamossa ja he suosivat vahvasti omavaraistaloudessa elämistä.

“Maaseudulla asuminen oli tietoinen päätös, jota ihmettelivät lähinnä isompiin kaupunkeihin muuttaneet opiskelukaverini. Itse olen alusta asti ajatellut, että täältä kyllä pääsee tarvittaessa liikkeelle ja maaseudulla asuminen ei tarkoita jämähtämistä”, Hanna kertoo.

 

Inspiraatiota navetasta ja pihapiiristä

Kun maatilalla oli emolehmäkarjaa, vasikoiden hoitaminen olivat iso osa Hannan työpäivää. Niiden suloiset kasvot ja kauniit selkälinjat alkoivat pikkuhiljaa hiipiä Hannan maalauksiin. Myös pihapiirissä vierailevat metsäneläimet ovat ehtymätön inspiraation lähde.  

“Kettuja juoksee monesti talon ympäri, hirviä täällä on paljon ja metsäkauriskin on noussut näille leveyksille. Karhua en ole harmi kyllä vielä nähnyt, jälkiä vain”, Hanna luettelee. 

Kun Hannalta kysyy, mikä hänet pitää maan pinnalla, hän naurahtaa.  

“Kyllä tämä maatilatyö on melko juurevaa ja kokonaisvaltaista. Se pitää todellakin jalat maassa ja paskassakin välillä!”

Sitten hän vakavoituu ja luettelee ne perinteiset: puhdas luonto on tärkeää koko perheelle ja vaihtuvat vuodenajat sekä niiden väliajat, jotka ovat selkeästi toisistaan hyvin erilaisia. 

Verkko lyhentää välimatkoja

Vuosien aikana välimatkat ovat pysyneet samana, mutta Hanna on keksinyt monenlaisia ratkaisuja niiden tuomiin haasteisiin. Hän myy tuotteitaan verkkokaupan kautta ja käy ahkerasti kädentaitomessuilla Rovaniemellä ja Oulussa, jonne on vain muutaman tunnin ajomatka. Ostoksilla käydään harvemmin ja ostetaan pidemmäksi aikaa.

Hanna on myös oppinut nauttimaan automatkojen maisemista.

”Loskaista harmautta on täällä tosi vähän, joten kyllä sitä mielellään ajelee läpi kauniiden vaara- ja järvimaisemien. Erityisesti vesiheijastuksista ja koivuista olen monesti saanut automatkalla inspiraatiota maalauksiin.”

Myös etäopiskelu tuo uusia mahdollisuuksia. Hanna suoritti korona-aikana taide- ja käsityöyrittäjien täydennyskoulutuksen lähes täysin verkossa Lapin yliopistossa. Taideyrittäjien verkostoja hän on löytänyt netistä ja yhdessä on järjestetty esimerkiksi somemessuja. 

Hanna on liittynyt myös Pohjois-Kuusamon Yrittäjiin ja Posion matkailuyhdistykseen, jonka kautta tehdään yhteismarkkinointia. 

Se, että Posio tunnetaan jo valmiiksi taiteesta, on auttanut.  

“Messuilla saa aina kuulla, että ai sinä olet sieltä Anu Pentikin valtakunnasta.”

Maatilayrittäjyyden ja taidekaupan lisäksi Hanna saa sivutuloa opettamalla kuvataidetta Posion kansalaisopistossa. Yhdellä kurssilla ei vielä pääse isoille tienisteille, mutta Hannan mukaan useammalla kurssilla opettaminen on ihan varteenotettava tulonlähde.

”Opettajaksi pääsee matalalla kynnyksellä. Se on hyvä tapa oppia itsekin koko ajan lisää ja oppilaiden edistymistä on mukava seurata.”

 

Kyläyhteisö auttaa

Vaikka isommat keskukset ovat kaukana, on Maaninkavaaran kylässä oma pieni yhteisönsä.

”Kylän ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia. Jos joku tarvitsee apua, sitä varmasti saa.”

Lisäksi Maaninkavaaran vanhalla koululla järjestetään tapahtumia. Kesällä on Kaarlon juoksu, juhannuksena poltetaan yhteiskokko ja välillä on kirpputori- ja kahvilatoimintaa. Koulussa on myös pientä matkailutoimintaa Airbnb:n muodossa.

Entä mitä Hanna haluaisi sanoa niille, jotka ovat kiinnostuneita muuttamaan Koillismaalle? 

“Maaseudulla yrittäminen on hyvä mahdollisuus, mutta se vaatii hyvää itsensä johtamista ja aikatauluttamista. Jos kaipaat luonnonrauhaa, kauniita maisemia ja eri vuodenaikoja, Posio voisi olla hyvä paikka sinulle.” 

Tarinat

asuminen, Kunta, Palvelut, Posio

Rakkaus löytyi lenkkipolulta – perhe-elämää Posiolla

Lue lisää →
Luovat alat, Matkailu, Posio, Yrittäminen

Irman ja Teemun eräkahvila viehättää matkailijoita Korouomassa

Lue lisää →
Matkailu, Posio

Mailys muutti Ranskasta Suomeen ja perusti Posiolle oman matkailuyrityksen

Lue lisää →