10.6.2022

Harrin arki Rukalla on luonnonläheistä, mutta tapahtumarikasta

Harri Niskanen ja taustalla Nuts-polkujuoksutapahtuman maalialue

Harri Niskasella on taustalla vaikuttava, mutta merkittävä kaksoisrooli Rukalla. Hän on Ruka-Kuusamon matkailuyhdistyksen tapahtumatuottaja ja Rukan kävelykyläyhdistyksen toiminnanjohtaja.

”En viihdy kameran edessä. Olen ennemminkin tottunut olemaan taustalla”, Niskanen naurahtaa hieman vaivaantuneesti, kun pitäisi ottaa tätä artikkelia varten kuvia. Hymy kuitenkin irtoaa heti, kun kamera lasketaan alas.

 

Arki rullaa Rukalla

Alun perin Iisalmesta kotoisin oleva Niskanen on kiertänyt aikanaan Suomen hiihtokeskuksissa ja tehnyt tapahtumatuottajan lisäksi töitä esimerkiksi hiihtokoulussa ja lumilautaliitolla. Niskanen on kilpaillut lumilautailussa kansallisella tasolla 80-luvulla ja pyörittänyt omaa Soul Productions tuotantoyhtiötä. Vastaus on helppo, kun mietitään, miksi juuri Ruka valikoitui kaikkien hiihtokeskusten joukosta kotipaikaksi. ”Ruka on kompakti ja alueella on luonto ja palvelut sopivasti paketissa. Lisäksi täällä on omanhenkisiä ulkoilmaihmisiä.”

 

Missä muualla minulla voisi olla puolentoista kilometrin säteellä työpaikka, harrastukset, Hanko Sushin ravintola ja koti, jonka ikkunoista voi katsella teeren soidinta.

Niskanen muutti Rukalle vuonna 2015. ”Silloin elämässä oli hyvä hetki ja muutto tuntui sopivalta. Lisäksi täällä oli tarjolla itselleni sopiva työ Rukan kävelykyläyhdistyksessä”, Niskanen kertoo muuttopäätöksestä Rukalle. Rukan kävelykylällä tarkoitetaan Rukan autotonta keskusta-aluetta, jossa sijaitsee mm. ravintola-, majoitus- ja välinevuokrauspalvelut. Matkailuyhdistyksellä työt alkoivat vuonna 2017.

Niskasen perheeseen kuuluu vaimon ja yläasteikäisen pojan lisäksi pohjanpystykorva. ”Tämä on perheystävällistä aluetta ja yhteistä tekemistä riittää”, Niskanen toteaa.

Jostain kuuluu riekon ääntelyä. Harri Niskanen kaivaa puhelimen taskustaan, soittoäänenä on riekon käkätys. ”Poika soitti, että saako lähteä frisbeegolfia pelaamaan. Talvisin koulun jälkeen pojat menevät porukalla rinteeseen. Sulan maan aikaan pääsee sitten frisbeegolfaamaan ja pyöräilemään”, Harri kertoo. Rukan alueella on ulkoileville lapsille ja nuorille hyvät liikuntamahdollisuudet. Yleisesti Kuusamossa pääsee harrastamaan monipuolisesti, mutta eniten harrastusmahdollisuuksia on ulkona viihtyville. Rukalla on lapsille hyvät opiskelumahdollisuudet, sillä Rukalla toimii oma ala- ja yläaste. Toisen asteen koulutusmahdollisuudet ovat Kuusamon keskusta-alueella puolen tunnin ajomatkan päässä

 

Harrastuksiin pääsee kotiovelta

”Itse en lähde kisaamaan isoihin tapahtumiin, vaan omat harrastukset toteutuvat luonnossa omassa rauhassa. Melonta, metsästys koiran kanssa, lumilautailu ja perhokalastus ovat itselleni tärkeitä juttuja”, Niskanen kertoo harrastuksistaan. Ruka-Kuusamon alueen ympäristö tarjoaa Suomen luonnon parhaita maisemia ja maastoja. ”Täällä on paljon alueita, joissa ei välttämättä törmää muihin ihmisiin ja saa kulkea omassa tahdissa ilman, että polulla on heti seuraava tulossa takana. Metsän eläimiäkin voi nähdä helpommin, kun liikkuu kaikessa rauhassa. Olen esimerkiksi päässyt hiljakseen meloen katselemaan suolla oleilevien hirvien puuhia. On vaikuttavaa, miten luonto on täällä niin lähellä”, Niskanen kertoo. Myös suuret yhtenäiset metsäalueet ja vesistöt saavat kiitosta luontoharrastajalta.

Yhtenä harrastuksena Niskanen mainitsee Rukan vapaapalokuntatoiminnan, johon ystävä houkutteli hänet mukaan. ”Yhteisöllisyys on tärkeä osa arkea täällä Rukalla. Lähin paloasema on Kuusamon keskustassa ja apu saadaan huomattavasti nopeammin perille, kun meillä on oma pelastusasema alueella. Paikallisen aseman toiminta pyörii kokonaan vapaaehtoistoiminnan avulla. Yhteisöllisyys näkyy myös siinä, miten yritykset puhaltavat yhteen hiileen. Esimerkiksi safariyrittäjät saattavat lainata toisilleen kelkkoja kiireisenä päivänä ”, Niskanen kertoo.

 

Matkailuyhdistys tuo alueelle säpinää

Ruka-Kuusamon matkailuyhdistyksellä on kymmenen hengen organisaatio, joka tuottaa destinattion markkinointia. Matkailuyhdistyksellä työskentelee Niskasen lisäksi toinenkin henkilö tapahtumatuotannon parissa. Käytännössä matkailuyhdistys toimii linkkinä yritysten ja kunnan välillä ja auttaa paikallisia yrityksiä ja alueen ulkopuolisia toimijoita kohtaamaan toisensa. Brändityötä on tehty vuosia ja työ kantaa hedelmää – vuonna 2020 Ruka nousi markkinajohtajaksi Levin ohi ja kesämatkailu alueella on vilkkaampaa kuin koskaan aiemmin. Onnistuneet tapahtumat, kuten erilaiset urheilukisat, ovat tärkeä osa brändityötä ja alueen tunnettuuden lisäämistä. ”Parasta työssäni on päästä näkemään tapahtumien järjestäminen alusta loppuun. Pääsen mukaan koko ketjuun, johon liittyy kaikki aina majoituspalveluista tapahtuman taustalla vaikuttavaan organisaatioon”, Niskanen toteaa.

 

On mukava saada ihmiset pois betoniviidakosta tunturiin lataamaan akkujaan.

Vilkkaiden talvi- ja kesäsesonkien väliin jää ajanjaksoja, jolloin alue hiljenee. Esimerkiksi toukokuun kelirikko on haastavaa aikaa matkailun kannalta. ”Pyrimme järjestämään mielenkiintoisia tapahtumia sesonkivaihteluiden aikoihin, jolloin väkeä on vähemmän alueella. Näin saamme paikattua sesonkien välistä hetkittäistä asiakasmäärien laskua ja saamme jaettua luontoon kohdistuvaa painetta tasaisemmin eri vuodenajoille”, Harri kertoo. Hyvänä esimerkkinä on toukokuun viimeisenä viikonloppuna järjestetty polkujuoksutapahtuma NUTS Karhunkierros. Aikoinaan pienen porukan kisailusta alkaneessa tapahtumassa oli tänä vuonna noin 3500 ilmoittautunutta osallistujaa. Kisat polkaistiin Oulangan kansallispuistossa Karhunkierroksen reitillä. Lyhin juostava matka oli tällä kertaa 13 kilometriä ja pisin 166 kilometriä pitkä.

 

Harri Niskanen Nuts-juoksutapahtuman maalialueella
Polkujuoksutapahtuman kisa-alueella käy vilske, kun juoksijat saapuvat 83 kilometrin jälkeen maaliin. Kuva: Maija Koskinen

Toinen mielenkiintoinen tapahtuma on heinäkuussa järjestettävä mediahuomiotakin niittänyt Oulankajoki Downhill Swim. ”Alamäkiuinnissa kirjaimellisesti uidaan alamäkeen, eli joen virtauksen mukaisesti. Luonnossa toteutettavissa tapahtumissa on otettava huomioon ympäristövaikutukset niin poluilla, kuin vedessäkin. Vastuullisuus näkyy kaikissa tapahtumien järjestämisen vaiheissa suunnittelusta loppusiivoukseen. Tapahtumia on tarkoitus tulla alueelle lisää ja niiden on myös tarkoitus kasvaa, mutta kasvun on tapahduttava hallitusti. Ajatuksena on, että ei edes yritetä lähteä kilpailemaan isojen tapahtumien ja festareiden kanssa, vaan hyödynnetään alueen erityispiirteitä ja luodaan omannäköisiä juttuja. Esimerkiksi nykytaiteen ja vaihtoehtomusiikin Solstice-festivaali järjestetään Rukan huipulla juhannuksen yötöntä yötä juhlien. Tapahtuma on ainutlaatuinen”, Niskanen kertoo. Myös uusia tapahtumaformaatteja on kehitteillä. ”Mutta niistä en voi vielä kertoa, kannattaa jäädä seuraamaan tilannetta”, Niskanen naurahtaa.

Harri Niskasella on yksi vinkki niille, jotka harkitsevat Ruka-Kuusamon alueelle muuttoa töiden perässä. ”Peremmälle vaan! Täällä on tilaa erilaisille tyypeille ja tarvetta monien alojen osaajille.”

Täällä on helppo verkostoitua ja löytää seuraa, mutta kannattaa itse olla aktiivinen.

 

Harri Niskanen grillaamassa nuotiolla
Kuva: Viivi Sirkeinen

Ruka-Kuusamon top 3 tapahtumat

1. Ruka Nordic

”Pohjoismaisten hiihtolajien maailman cupin avaus, yöpymisillä mitattuna ja media-arvoltaan alueen suurin tapahtuma.”

2. Nuts Karhunkierros

”Kesän tapahtumakauden avaus, joka hyödyntää alueen luonnon erikoispiirteitä (Karhunkierroksen polkureitistöä). Taustalla on erittäin hyvä tapahtumaorganisaatio.”

3. Solstice Festival

”Hyödyntää myös alueen erikoispiirteitä. Tapahtuma-alue tunturin laella. Tuo alueelle kohderyhmää, joka ei välttämättä muuten liiku luonnossa.”

 

Juoksija Nuts-polkujuoksutapahtumassa

Tarinat

Kuusamo

Eetu muutti Suomen parhaimpien juoksumaastojen viereen

Lue lisää →
Kuusamo, Matkailu

Harrastukset vauhdittivat Mikaelin muuttoa Rukalle

Lue lisää →
Kuusamo, Opetus- ja kasvatusala

Luontokuvaus toi opettajan Rukalle

Lue lisää →