13.3.2023

Irman ja Teemun eräkahvila viehättää matkailijoita Korouomassa

Irma Iinatti ja Teemu Moilanen Korouoman eräkahvilan edessä

Ulkoillessa talvinen viima punertaa poskia Koruoman luonnonsuojelualueella. Aivan reittien lähtöpisteen tuntumassa sijaitsee tunnelmallinen Korouoman eräkahvila. 

Savottatyylisen erämaakahvilan puinen ovi aukeaa hieman narahtaen. Sisällä odottaa lämmin tunnelma, tuoretta kahvia ja mustikkapiirakkaa. 

Irma Iinatti ja Teemu Moilanen toivottavat vierailijat tervetulleeksi. Yrittäjillä on kahvilatoiminnan lisäksi myös välinevuokrausta ja opastusta Korouoman alueella.

“Meillä on villapaidat päällä, kun täällä on aina vähän viileää. Matkailijat haluavat ottaa meidän kanssa kuvia, niin nämä villapaidat ovat varmaan aika monissa Instagram-julkaisuissakin mukana”, Irma naurahtaa. 

Irma ja Teemu ovat kokeneet kahvilayrittäjyyden mielekkääksi.

Pariskunta asuu Perä-Posiolla ja Korouoman eräkahvilan yrittäjiksi he ryhtyivät vuoden 2021 joulukuussa. 

Irma on alun perin kotoisin Perä-Posiolta, josta hän matkusti 16-vuotiaana maailmaa ihmettelemään. Hän lähti ensin Ouluun kokkikouluun ja sen jälkeen muun muassa Hollantiin au pairiksi ja Norjaan kalatehtaalle. Irma opiskeli Kittilässä ja valmistui ravintolakokiksi. 

Irma Iinatti kahvilan tiskin takana
Irma on viihtynyt ravintola-alalla jo pitkään.

 

Irma viihtyi yhteensä noin 20 vuotta pohjoisemmassa Lapissa, kunnes hänellä tuli ikävä kotikonnuille Posiolle. 

Teemu on puolestaan lähtöisin Taivalkoskelta, jossa hän on viihtynyt hyvin. “Siellä minulta ei puuttunut mitään ja minulla oli kaikki mitä tarvitsin. Mielestäni tämä on käytännössä samaa seutua, vaikka Posiolla ollaankin”, Teemu kertoo. 

Teemu on tehnyt töitä rakennusalalla ja opiskellut merkonomiksi. Teemu lähti Etelä-Suomeen alkuun parin viikon rakennusprojektia varten, mutta etelässä vierähtikin 15 vuotta. 

Myös Teemu kaipasi kotiseudulleen. “Työskentely ja elämä etelässä oli kuluttavaa. Tein paljon töitä ja välillä heräsin aamuneljältä ja olin kotona illalla kymmeneltä. Sellainen elämä sai riittää, enkä enää tekisi niin.” 

“Työ voi olla mielekästä, eikä sen tarvitse olla suorittamista. Arkihan on arkea kaikkialla ja onkin tärkeää, mitä sen ympärillä on”, Irma toteaa. 

 

Yhteistä elämää Posiolla

Irma ja Teemu kertovat, ettei kumpikaan heistä ole kokenut treffisovelluksia oikein omikseen. Sattumalta molemmat olivat kuitenkin ladanneet Tinder-sovelluksen puhelimiinsa ja sieltä he löysivät toisensa. 

“Emme kumpikaan varsinaisesti myöskään kokeneet olevamme yrittäjähenkisiä, mutta niin vaan ryhdyimme yrittäjiksi”, Irma naurahtaa. 

Korouoman eräkahvilan kyltti
Yrittäjäpariskunta nauttii yhdessä tekemisestä.

 

Pariskunta on pitänyt yhtä nyt kolmen vuoden ajan ja elämä Posiolla on tuntunut molemmille juuri sopivalta. 

“Posiolla on kaikki tarvittavat palvelut. Jos jotain puuttuu, niin täältä pääsee autolla hyvin Kuusamoon, Rovaniemelle ja Ouluunkin. Myös posti kulkee kätevästi lähimpään kauppaan”, Teemu toteaa. 

Irma ja Teemu viihtyvät Posiolla erittäin hyvin. Teemun harrastuksiin lukeutuu muun muassa moottorikelkkailu ja kalastus. Vapaa-ajallaan pariskunta viihtyy yhdessä rennosti ruuanlaiton parissa ja sarjoja katsellen.  

“Täällä on rauhallista ja mukavaa. Ihmisen on hyvä olla”, Irma kertoo.  

Puhelimessa ei kenttää
Korouoman eräkahvilalla ei katvealueen vuoksi puhelimissa internetyhteydet toimi. ”Ja hyvä niin, täällä keskitytään olennaiseen”, Irma toteaa.

 

Polku vei kahvilayrittäjyyden äärelle

Vuoden 2021 syksyllä Irma ja Teemu olivat päättäneet lähteä pitkästä aikaa kauniiseen Korouoman rotkolaaksoon päiväretkelle. Retken jälkeen he kiinnittivät huomiota sympaattiseen savottarakennukseen Korouoman parkkipaikan vieressä.  

Korouoman reittien lähtöpiste
Korouomasta löytyy eri pituisia retkeilyreittejä. Suosituin on Koronjään 5 kilometrin reitti, joka on kuljettavissa ympäri vuoden.

 

Muutaman viikon kuluttua Irmalle tuli netissä vastaan ilmoitus, jossa kerrottiin entisen Metsähallituksen kämpän olevan vuokrattavissa. Edellinen kahvilayrittäjä oli lopettanut ja nyt olisi tilaisuus ryhtyä yrittäjäksi. 

Irma oli koronapandemian myötä jäänyt kokin töistä pois matkailijoiden vähenemisen myötä. Töitä olisi ensimmäisten lomautusten jälkeen kyllä riittänyt, mutta uusi idea tuntui hyvältä ja Irma päätti lähteä toteuttamaan unelmiaan. 

Koronjää - jääputous
Korouoma on tunnettu upeista jääputouksistaan. Maisemat ovat upeat myös sulan maan aikaan.

Irma ja Teemu päättivät ryhtyä toimeen. 

“Emme ole katuneet päivääkään yrittäjiksi ryhtymistä”, Irma toteaa. 

Alkuun pariskunta pohti kysymyksiä; mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua yrittäjänä ja entä jos kahvilatoiminta ei kannattaisikaan? 

“Tässä yritystoiminnassa on matala riski ja näimme, että tarvetta kahvilalle on. Kävijöitä on riittänyt ja se on ollut mukavaa. Sitä paitsi ainahan sitä voisi palata palkkatöihin, jos yrittäjyys ei olisikaan tuntunut omalta jutulta.” 

Korouoman parkkipaikka
Korouoman luonnonsuojelualueella käy vierailijoita vuodessa noin 30 000.

 

Kahvilassa kulut ovat melko pienet. Vanha savottakämppä lämpiää puilla ja lämmittimen avulla. Koska rakennus on vanha varastomainen tila, on eristykset melko heppoiset ja sisällä on aina viileää. 

“Tila on kuitenkin mukavan lämmin, kun tulee ulkoa pakkasesta sisälle”, Teemu kertoo. 

Matkailjoita kahvilassa sisällä istumassa
Korouoman eräkahvilan sisustus on tunnelmallinen.

 

Kahvila on sisustettu kodikkaasti, mutta edullisesti. Rentoa tunnelmaa luovat isovanhempien kätköistä ja kirppiksiltä löydetyt huonekalut sekä läheisiltä saadut esineet. Seiniä koristaa ystävän tekemät taulut. 

Ystävältä saatu kynttilälyhty luo lämmintä tunnelmaa kahvilan vierailijoille.

 

“Ruma kuin mikä, mutta sopii täydellisesti tänne”, Teemu naurahtaa ja osoittaa enolta saatua itsetehtyä pöytää, jonka pinta on vanhaa kelopuuta ja jalat perinteistä puulankkua. Hieman kolhossa, mutta oikein toimivassa pöydässä on sopivasti särmää ja se onkin löytänyt paikkansa kahvilan pöytänä. 

Irman aikanaan Hollannista ostamat lehmien kuvin koristellut astiat ovat puolestaan herättäneet ihastusta hollantilaisten asiakkaiden keskuudessa. 

Lehmän kuvin koristeltuja vanhoja astioita hyllyllä
Vanhat astiat ovat olleet matkailijoiden mieleen.

 

Kansainvälinen ympäristö keskellä posiolaista metsää

“Meille tärkeää on vieraanvaraisuus ja oman kulttuurimme vaaliminen. Välillä sitä unohtaa, että meillähän on mielettömän hieno kulttuuri esimerkiksi ruuan suhteen. Kampanisuista on tullut vahingossa hittituote kahvilassamme, kun turistit kaipaavat jotain paikallista”, Irma pohtii. 

Erilaisia tarjoiltavia ruokia esillä myyntitiskillä
Esimerkiksi mustikkapiirakka on turisteille mielenkiintoinen suomalainen leivonnainen.

Juuri vieraanvaraisuus onkin yksi kahvilan kulmakivistä. Kaikki toivotetaan tänne tervetulleeksi – niin paikalliset, kuin myös muualta tulevat vieraat.  

Maailmalla matkanneena ja pohjoisessa eläneenä Irma kokee kansainvälisen ja monikielisen ympäristön itselleen tutuksi. 

“Olen tottunut siihen, että ympäristössäni kuuluu turistien myötä ulkomaisia kieliä, mutta myös esimerkiksi saamea ja erilaisia murteita. Ei ehkä heti uskoisi, mutta tämä pieni eräkahvilakin on hyvin kansainvälinen ympäristö”, Irma kertoo. 

Ja toden totta, pöydälle asetettu vieraskirja on täynnä erilaisin kielin ja kirjaimin raapustettuja terveisiä. 

Vieraskirjassa merkintöjä monella eri kielellä
Vieraskirjasta voi lukea monella eri kielellä kirjoitettuja tervehdyksiä.

Alueella käy erityisesti keskieurooppalaisia turisteja, joille luonnonrauha on eksoottista. 

Teemu on innostunut opiskelemaan espanjan kieltä puhelimeen ladattavan Duolingo-nimisen sovelluksen avulla. Espanjalaiset turistit osaavat arvostaa, kun pystyy edes hieman kommunikoimaan heidän kielellään. 

“Eikä se haittaa, jos ei aina kielioppi mene täydellisesti. Ihmisillä on halu ymmärtää toista”, Teemu naurahtaa.  

 

Yrittäjät odottavat tulevaa mielenkiinnolla

“Tervetuloa Posiolle!” 

Hollantilainen matkailijaporukka oli viettämässä iloista ulkoilupäivää, kun Posion kunnan elinvoimajohtaja Eeva Erkinjuntti kävi yritysvierailulla Korouoman eräkahvilalla.  

Iloisia henkilöitä ulkona
Hollantilainen matkailija, Teemu Moilanen ja Eeva Erkinjuntti (oik.) keskustelivat ulkona aktiviteeteista Posiolla.

 

Hilpeä puheensorina, puhdas luonto ja ulkona nuotiolla paistuvat makkarat kruunasivat hollantilaisten mukavan retken.  

Makkaroita paistamassa nuotiolla.
Matkailijat kokevat luonnossa liikkumisen ja siihen liittyvät aktiviteetit jopa eksoottisena.

 

“Tällaiset kohtaamiset posiolaisten yrittäjien ja toisaalta myös ulkomaisten matkailijoiden kanssa ovat arvokkaita ja silmiä avaavia hetkiä, joita ei toimistossa istumalla aina koe”, Eeva tiivistää tämänkertaisen yritysvierailun antia. 

Elinvoimajohtajan tavoitteena on tavata mahdollisimman moni posiolainen yrittäjä, olipa sitten kyse pienemmästä tai isommasta yrityksestä.  

“On tärkeää kuulla paikallisten yrittäjien toiveita ja tavoitteita. Voimme yhdessä pohtia, miten kunta voisi olla tukena yrittäjyydessä”, Eeva toteaa. 

Keskustelut kääntyivät Posion kunnan palveluista Irman ja Teemun yrityksen tulevaisuuteen. 

Alkuun Irma ja Teemu tekivät päätöksen pitää kahvila avoinna joka päivä, jotta he tietäisivät, kuinka paljon todellisuudessa kävijöitä riittää.  

Vuoden jälkeen he päättivät, että toukokuussa lomaillaan ja toisaalta isoihin sesonkeihin panostetaan enemmän.  

Erilaisina juhlasesonkeina kahvilassa onkin pidetty monenlaisia teemailtoja, kuten vaikkapa ystävänpäivän ruokailuja ja joulutapahtumia.  

“Teemailloissa on ollut ihana tunnelma ja suunnitteilla onkin lisää erilaisia tapahtumia”, Irma kertoo. Tulevien teemailtojen julkistamista kannattaa seurailla Korouoman eräkahvilan Instagramista ja Facebook-sivuilta. 

Kahvilayrittäjyyden ohella Irmalla on myös catering-toimintaa ja häneltä voikin tilata muun muassa leivoksia, pullia ja kakkuja. Irmalta voi tilata myös gluteenittomia tuotteita.  

Irma IInatti istumassa kahvilassa
Irma on kokenut yhteistyön muiden yrittäjien kanssa mukavaksi.

 

Irma kokee tärkeäksi posiolaisten yritysten välisen yhteistyön. Myös kunta pyrkii tukemaan yrittäjien verkostoitumista esimerkiksi Yrittäjien aamukahvit –tapahtumien myötä. 

“Olemme kiinnostuneita erilaisista yhteistyömuodoista ja ideoita saa aina heittää ilmoille”, Irma vinkkaa muille yrittäjille.  

Korouoman eräkahvila ulkoa

 

Hei posiolainen yrittäjä tai yrittäjyydestä haaveileva! Kaipaatko tukea yrittäjyyteen tai haluatko muuten keskustella Posion kunnan palveluista? Voit ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä ja varata keskusteluajan Posion kunnan elinvoimajohtajan Eeva Erkinjuntin kanssa. Ota yhteyttä eeva.erkinjuntti(a)posio.fi 

Tarinat

Hilja löysi oman alan töitä Posiolta Pentikin markkinointitiimistä

Lue lisää →

Mailys muutti Ranskasta Suomeen ja perusti Posiolle oman matkailuyrityksen

Lue lisää →

Salla-Maaritin ura eteni esikoulun opettajasta Posion peruskoulun ja lukion rehtoriksi

Lue lisää →