6.10.2022

Janikan ja Antun elämässä kääntyi uusi sivu, kun he muuttivat Kuusamoon

Janika, Anttu ja Rane-koira koirapuistossa

Arki muuttui rennommaksi, kun Janika ja Anttu Marjala muuttivat Kuusamoon Rane-koiran kanssa.

Koiran häntä heiluu, kun sille heitellään palloa Kuusamon keskustan tuntumassa olevassa koirapuistossa. Koirapuisto on kävelymatkan päässä pariskunnan kotiovelta, eikä muidenkaan palveluiden äärelle ole pitkä matka, kun asuu Kuusamon keskustassa.

Janika on alun perin kotoisin Kuusamosta, mutta hän muutti 15-vuotiaana opintojen perässä Kuortaneelle. Kuortaneelta matka jatkui Ouluun, jossa hän opiskeli kauppatieteitä.

Anttu on puolestaan kotoisin Salosta, jossa hän asui 16 vuotta. Anttu ja Janika tapasivat Oulussa, jossa Anttu on opiskellut kasvatustieteitä. Maisterin opinnot ovat hyvässä vauhdissa, mutta vielä kesken.

Hääpari
Pariskunta meni naimisiin kesällä 2022. Kuva: Milla Keskipoikela

 

Oulun keskustassa asuminen ei tuntunut niin sanotusti omalta.

Pariskunta oli pohtinut muuttoa Janikan kotipaikkakunnalle Kuusamoon. Janika kaipasi Kuusamon läheisiään, luontoa ja Kuusamon keskustan käteviä välimatkoja.

”Kuusamon keskustassa on kaikki mukavan lähellä ja välimatkat on lyhyitä. On helppo lähteä käymään vanhempien luona tai käväistä kaupassa”, Janika kertoo.

Molempien mielestä on mukavaa, kun voi asua rauhallisella keskusta-alueella ilman isomman kaupungin ruuhkia.

Antulle suurin motivaattori Kuusamoon muuttoon oli tietenkin Janika. ”Arki on lopulta samanlaista, asuipa sitten missä tahansa”, Anttu pohtii.

 

Harrastuksista virtaa arkeen

Vapaa-ajallaan pariskunta viettää paljon aikaa yhdessä. Rane-koiran kanssa touhutessa aika menee kuin siivillä ja alueen luontokohteet ovat tulleet tutuiksi.

Henkilö koiran kanssa Konttaisen huipulla talvimaisemissa
Alueen erilaiset lenkkipolut ovat tulleet tutuiksi. Kuva Konttaiselta.
Kuva: Janika ja Anttu

 

Antun harrastuksiin kuuluu salibandy ja Janika puolestaan pelaa lentopalloa. Janika onkin harrastanut pienestä pitäen lentopalloa ja edeltävästi Janika pelasi naisten ykkössarjassa.

Naisten lentopallo on Kuusamossa merkittävä ja seurattu laji. Kuusamolaisen lentopallojoukkueen, Pölkyn, otteluita seurataan paikallisesti hyvinkin tarkalla silmällä.

Janika ja Anttu pitävät Kuusamon harrastusmahdollisuuksia hyvinä, eikä pelkästään Rukan latujen ja laskettelukeskuksen takia. Kuusamon liikuntahalli ja ulkokentät saavat kehuja.

”Täällä on yllättävän hyvät liikuntamahdollisuudet näin pieneksi paikkakunnaksi. Kesäisin täällä pääsee pelaamaan ulkona beach volleyta. Meillä on oma porukka, jonka kanssa käymme pelaamassa”, Anttu kertoo.

Henkilö ja koira katsomassa Ruka Nordic - tapahtumaa
Ruka Nordic talvilajien maailmancup -tapahtumaa on kiva käydä katsomassa. Kuva: Janika ja Anttu

 

Työt ja asunto löytyivät sujuvasti

Janika toimii projektisihteerinä Koillismaan kehittämisyhtiö Naturpolis Oy:lla. Janika aloitti työt toukokuussa ja on ollut tyytyväinen projektisihteerin työnkuvaan. ”Olen päässyt tekemään paljon. Olen ollut mukana neljässä eri hankkeessa.”

Myös Antulle löytyi hänen koulutukseensa sopivia töitä. Anttu toimii Kuusamon, Posion ja Taivalkosken alueella koulukohtauttajana.

Koulukohtauttajat työskentelevät lasten ja nuorten keskuudessa koulun arjessa 5.-9. luokan oppilaiden ja koulun henkilökunnan kanssa. Tarkoituksena on tukea lapsia ja nuoria koulunkäynnissä. Tavoitteena on parantaa kouluviihtyvyyttä ja vähentää poissaoloja.

”Täällä Koillismaalla koululuokat ovat usein pienempiä kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Pienemmissä luokissa on helpompi selvittää erimielisyyksiä tai poissaoloja, kuin isommissa luokissa. Koska oppilaita on vähemmän, on helpompi kohdistaa enemmän resursseja yksittäisiin oppilaisiin, jotka tarvitsevat tukea arkeensa”, Anttu kertoo.

Janikalla on sylissä Rane-koira, Anttu seisoo vieressä
Arki on tuntunut töiden, harrastusten ja asunnon puolesta mukavalta. Kuva: Maija Koskinen

Töiden lisäksi Kuusamosta löytyi myös sopiva asunto, jonka pariskunta osti maaliskuussa. Ulkopaikkakuntalaisille voi tuntua erikoiselta se, että Koillismaalla aina asuntoja ei laiteta julkiseen myyntiin esimerkiksi välittäjän kautta vaan ostajat ja myyjät saattavat kohdata muita väyliä pitkin.

”Kiva asuntomme sijaitsee keskustassa ja se löytyi niin sanotun hiljaisen myynnin kautta. Kyselimme tutuilta, josko he tietäisivät olisiko jollain asuntoa myytävänä. Lopulta löysimme asunnon ja olemme olleet tyytyväisiä siihen”, Janika kertoo.

Asunnon etsijän kannattaakin hyödyntää paikalliset suhteet ja kertoa asuntotarpeestaan muille, olipa sitten kyseessä vuokrattavan tai ostettavan asunnon etsintä.

Mikäli paikallisia tuttuja ei ole, kannattaa asuntotarpeestaan ilmoitella esimerkiksi Facebook-ryhmissä. Kuusamon alueella tällaiset ryhmät ovat ”Kuusamon vuokrataan/vuokralle tarjotaan”, ”Ruka-Kuusamon vuokra-asunnot” ja esimerkiksi ”Kuusamon puskaradio”.

 

Kuusamon tunnelmia

”Äiti opetti jo lapsesta pitäen, että kaikille on oltava kohtelias ja ystävällinen. Pienellä paikkakunnalla eläessä piirit ovat melko pienet ja jos teet väärin toiselle, niin voit olla varma, että kyseinen henkilö tulee vastaan vaikkapa kaupassa”, Janika kertoo.

”Äidin opeista on ollut hyötyä, sillä nykyinen esihenkilöni oli saanut minusta hyvän kuvan jo lapsena, kun hän oli tullut kylään ja olin keittänyt hänelle kahvit. Enpä olisi silloin aavistanut, että kahvinkeiton vaikutus voi olla näinkin kauaskantoinen”, Janika naurahtaa.

Kuusamossa mukavaa on pariskunnan mielestä rento ja maanläheinen asenne elämää kohtaan. ”Täällä yleisesti ottaen käytetään maalaisjärkeä, ei valiteta kaikesta mahdollisesta ja asiat otetaan niin kuin ne on”, Janika kertoo.

Koira talvisissa maisemissa
Myös Rane-koira on viihtynyt Kuusamossa hyvin. Kuva: Janika ja Anttu

 

Kuusamossa leppoisa elämänasenne saattaa näkyä vaikkapa kun kaupan myyjän kanssa vaihdetaan muutama sana tai siinä, miten työkaverit kohdataan.

Toisinaan on hetkiä, jolloin paikallinen asennoituminen voi tuntua jopa liiankin rennolta. ”Sähköpostittelu voi olla toisinaan hidasta, jos vaikka haluaa selvittää jonkin yrityksen kanssa asioita. Ollaan huomattu, että täällä kannattaa ennemmin soittaa, jos on asiaa”, Anttu naurahtaa.

Pariskunnan mielestä asuminen Kuusamossa on vastannut odotuksia ja ainakin toistaiseksi muutto Kuusamoon on tuntunut juuri oikealta ratkaisulta.

Tarinat

asuminen, Kuusamo, Yrittäminen

Suoraan Nizzasta Kuusamoon (FI/EN)

Lue lisää →
asuminen, Kuusamo, Yrittäminen

Pitkäsen maalaisjuustola – Kuusenkerkkäjogurttia Kuusamosta maailmalle

Lue lisää →
Kuusamo, Työnantajatarina

Kuusamon kaupunki – Tilaa hengittää

Lue lisää →