Kuvat ja teksti: Eeva Mäkinen
Ruka Safariksen operatiivinen päällikkö alankomaalainen Jochem Van Den Bosch tutustui Suomeen matkanjärjestäjäisänsä kautta jo lapsena. Hän kävi ensimmäisen kerran Suomessa kolmen vuoden ikäisenä, jolloin koko perhe oli mukana, ja aika kului lähinnä lasketellessa.
Useita Suomeen suuntautuneita lomamatkoja myöhemmin Jochemin isä pyysi häntä työskentelemään talvikauden oppaana Rukalla, koska Ruka Safaris kaipasi asiakkailleen heidän omaa kieltänsä puhuvaa opasta.
Jochem saapui Rukalle Iisakki Villageen marraskuisessa hämärässä muiden oppaiden kanssa, ja heidät laitettiin kylmiltään rakentamaan jääigluja. Kunnon talvivaatteet puuttuivat, ja kausi alkoi hektisenä. Talvi Rukalla oli kuitenkin antoisa ja opaskauden jälkeen kipinä Koillismaan luontoa kohtaan sai kunnolla alkunsa.
Yhtä asiaa Jochem harmitteli kausioppaana. Hän huomasi ihmisten saapuvan lentokoneesta aina väsyneenä.
”Minulle tuli oppaana paras palkkio siitä, kun näin heidän väsymyksensä vaihtuvan onnellisuuteen ja energisyyteen viikon aikana”, muistelee Jochem lämmöllä.
Talvisesonkien aikana Jochem pääsi kelkkaoppaana asiakkaiden kanssa upeisiin paikkoihin, kuten Hossan kelkkasafarille ja kiertämään Rukaa tykkypuiden keskellä. Hän pääsi myös Ruka Safariksen tutustumismatkalla kelkkailemaan Venäjän puolelle Paanajärvelle ennen rajan sulkeutumista.
”Toiset oppaat tekivät pilan rajalla, ja pyysivät venäläistä rajavartijaa kertomaan, etten pääse rajan yli, mutta onneksi se osoittautui vitsiksi”, Jochem muistelee.
Kelkkailu maaliskuisen Paanajärven alueella oli unohtumaton kokemus, kuten myös paikallisessa kylässä yöpyminen. Illalla halpa vodka virtasi, vaikka ajokilometrejä piti taittaa kolmen päivän aikana 500 kilometriä.
Seitsemän vuotta sitten Jochem tapasi alankomaalaisen tulevan vaimonsa Ruka Safariksella, ja pysyvä muutto Kuusamoon alkoi houkutella pariskuntaa. Muutto myös pelotti, sillä se oli kuin sukeltaisi tuntemattomaan.
”Punnitsimme tarkkaan hyviä ja huonoja puolia pysyvän muuton suhteen. Monet haluaisivat muuttaa, mutta eivät uskalla. Me uskalsimme ja olemme onnellisia täällä”, Jochem iloitsee.
Muutos neljän kuukauden kausittaiseen Rukalla asumiseen oli suuri. Arkiaskareet, kuten renkaanvaihto, täytyi opetella hoitamaan Kuusamossa. Rengasliikkeen kanssa Jochem joutui haastavaan tilanteeseen, sillä kielitaidon puute koitui esteeksi, eikä ja renkaiden vaihto onnistunut.
Kielimuuri oli uudessa maassa asuessa haaste. Jochem koki, että suomalainen tapa on jättää ihminen opettelemaan uudet asiat itse ja helposti heitetään niin sanotusti leijonan kitaan.
Hän sai kuitenkin paljon korvaamatonta tukea Ruka Safariksen työyhteisöstä, jota pitää pienenä perheenään.
Kiireinen arki Ruka Safariksella on hektisimmillään talvella. Muina aikoina Jochemille jää aikaa harrastaa enemmän. Hän nauttiikin luonnosta mieluiten yhdessä vaimonsa kanssa retkeillen.
Pariskunnan lempipaikkoja ovat sellaiset luontokohteet, joissa kulkee mahdollisimman vähän muita ihmisiä. He yöpyvät mielellään autiotuvissa, vuokratuvissa tai vuokramökeissä, joissa ei ole sähköä ja vettä saatavilla.
”Ensimmäisen kerran autiotuvalle mennessäni olin todella epäluuloinen, kuinka pärjäisin ilman sähköjä ja juoksevaa vettä. Pärjäsin mainiosti, ja palatessani kotiin ymmärsin, että se oli juuri sitä mitä kaipaan hektiseen arkeen”, Jochem huokaa tyytyväisenä.
Toinen uusi harrastus tuli Jochemin elämään yllättäen, kun eräänä keväänä hän huomasi Nuts-polkujuoksutapahtuvan olevan kuukauden kuluttua, ja hän päätti osallistua 36 kilometrin matkalle. Intensiivinen neljän viikon harjoittelu tuotti tulosta, ja Jochem pääsi haastamaan itsensä paikoin vielä lumisille Karhunkierroksen poluille.
Ruka Safariksen työyhteisö on tiivis ja suurin osa hänen paikallisista ystävistään on löytynyt työn kautta. Yhteistä matkailualalla työskentelevillä ystävillä on sama intohimo tarjota asiakkaille unohtumaton kokemus Rukalla.
”Työn tuomat kokemukset ovat todella arvokkaita, ja suurin osa tekee tätä työtä elämysten vuoksi”, Jochem huomauttaa.
Ruka on Jochemille nykyään niin rakas paikka, että hän on tatuoinut Rukan vaarajonon käteensä. Hänen lempipaikkansa Rukalla on Iisakki Village, jossa Ruka Safaris toimii, ja jossa hän on viettänyt paljon aikaa niin opasvuosinaan kuin nyt yrityksen operatiivisena johtajana.
”Rukalla on kaikkea yhdessä paikassa, kun hiljainen luonto löytyy kotoisan Rukan kylän vierestä”, Jochem kehuu.
Rauhallisuutta arvostava Jochem nauttii elämästä Koillismaalla, sillä Alankomaista on tullut kiireinen ja kaupungeissa ei löydä rauhaa. Hän toivoo Kuusamoon lisää nuorta sukupolvea tiedostaen samalla, että rauhallinen asuinpaikka ei varmastikaan sovi kaikille.
”Toivon, että täällä asuvat ja tänne muuttavat ihmiset osaavat arvostaa luontoa myös tulevaisuudessa”, Jochem toteaa lopuksi.
Ei avoimia työpaikkoja.