16.10.2024

Barbien mekoista moottorikelkan penkkien verhoiluun – Satu Kirjavan käsityöyritys mukautuu asiakkaiden tarpeiden mukaan

Satu Kirjava ei sopeutunut kaupunkielämään Etelä-Suomessa, ja kun hänen miehensä sai työpaikan Kuusamosta, ei päätöstä tarvinnut pitkään miettiä. Nyt Satu pyörittää Kirjavasti käsillä -nimistä käsityöyritystä, jonka palvelut ovat muotoutuneet paikallisten tarpeiden mukaan.
Teksti: Riikka Tuomivaara
Kuvat: Salla Karhumaa

Heti kun astuu Satu Kirjavan käsityöliikkeeseen Kuusamon keskustassa, käy selväksi, että yrityksen nimi Kirjavasti käsillä on erityisen osuva. Ensimmäisenä Satu nostaa käsiinsä mustan takin ja alkaa irrottaa sen vetoketjua.

Tänään hän on jo ommellut kangasmerkin nahkaliiviin, muokannut mekon, päivittänyt sosiaalisen median kanavia ja hinnoitellut tuotteita.

Satu kertoo olevansa avoin melkein mille tahansa käsitöille. Hän aloitti käsityöt ala-asteella neulomalla Barbeille mekkoja. Sen jälkeen hän on lähtenyt mukaan monenlaisiin käsityötrendeihin, esimerkiksi korona-aikana makramet veivät mukanaan.

Lisäksi hän jaksaa tehdä käsitöitä myös vapaa-ajallaan.

”Kun menen kotiin töiden jälkeen, nurkassa odottaa keskeneräinen villasukka tai virkkuutyö.”

Kolme vuotta sitten Satu muutti miehensä kanssa Kuusamoon ja sen jälkeen käsityöt ovat muotoutunut paikallisten tarpeiden mukaiseksi. Erikoisimmat ja hyvin koillismaalaista elämäntyyliä kuvaavat projektit ovat olleet kelkan ja mönkijän penkkien verhoilut.

”Olen hyvin yllytettävissä kaikenlaisiin projekteihin. Viimeisimpänä minulta on pyydetty tekemään auton rattiin nahkapäällinen.”

Satu Kirjava tekee monipuolisesti käsitöitä sekä töissä että vapaa-ajalla.

Puskaradion kautta yrittäjäksi

Satu on asunut pitkin poikin Suomea. Lähes kymmenen vuotta hän asui miehensä kanssa Etelä-Suomessa: Keravalla, Järvenpäässä ja Tuusulassa. Satu ei kuitenkaan koskaan sopeutunut kaupunkimaiseen arkeen ja myös kuusamolaiset sukujuuret omaava puoliso kaipasi takaisin pohjoiseen.

”Aina kun kävimme täällä lomalla, tuntui pahalta lähteä takaisin”, Satu muistelee.

Koronan jälkeen kummankin elämäntilanne salli sen, että muutto tuli ajankohtaiseksi. Satun puoliso sai opinnot päätökseen ja työpaikan Kuusamosta. Satu lopetti työnsä kahvilapäällikkönä. Hän oli jo aloittanut käsitöihin liittyvän yritystoiminnan, mutta koska muutto oli ollut pitkään mielessä, yritystoiminta oli tuolloin lähinnä verkkokaupan ylläpitoa.

Kuusamossa yritystoiminta lähti käyntiin hyvinkin luonnollisella tavalla.

”Kun muutimme tänne, puskaradio alkoi laulaa, mitä kaikkea osaan. Aloin sitten tehdä kotoa käsin erilaisia ompelutöitä ja pian yllätyin siitä, miten paljon tarpeita alueella on.”

Tien toisella puolella on kirpputori Löytölä ja Satu on ilahtunut siitä, kuinka monet tulevat suoraan hänen pakeilleen kirpputorikäynnin jälkeen, jotta saavat ostamansa vaatteen kuntoon.

”Ekologisuus, käsityö ja kotimaisuus ovat nousussa, joten näen yrityksen tulevaisuuden valoisana.”

Satu ei koskaan sopeutunut kaupungin arkeen, ja lopulta koronan jälkeen muutto Kuusamoon tuli ajankohtaiseksi.

Monialayrittäjän arkea

Satu on ylpeä siitä, että on saanut kerättyä niin monen paikallisen käsitöiden tekijän tuotteet kauppaansa myyntiin.

Yksi yrityksen haasteista on kuitenkin ollut sopivien aukioloaikojen löytäminen. Tällä hetkellä puoti on aika tiistaisin, torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin.

Aikaa täytyy löytää myös muulle yrityksen toiminnalle.”

Satu toivoo, että muutkin näkisivät Koillismaan mahdollisuudet osa-aikaisen ja monipaikkaisen yrittäjyyden suhteen.

”Meillä olisi keskustassa tarvetta esimerkiksi kehystyspalvelulle, joka kävisi vaikka kerran kuussa tekemässä tilatut työt, samaan tyyliin kuin ompelukoneen korjaajat toimivat. Tiloja ja yhteistyökumppaneita kyllä löytyy.”

Toinen vaihtoehto on tulla alueelle pyörittämään yritystään vaikka muutamaksi kuukaudeksi vuodessa. Samalla saa nauttia pohjoisen maisemista ja luonnosta.

”Esimerkiksi Taivalkoskella toimii monipaikkainen lukkoseppä.”

Yksi Satun yrityksen haasteista on ollut sopivien aukioloaikojen löytäminen.

Kasvua vertaistuen voimalla

Satu on kasvattanut yritystään pikkuhiljaa mukautuen asiakkaiden tarpeisiin. Ensimmäisessä liiketoimintasuunnitelmassa ei edes lukenut ompelua, mutta nyt se on yrityksen isoin tulonlähde.

Hän on tyypillinen koillismaalainen yrittäjä myös siinä mielessä, että hänellä on monta rautaa tulessa, eikä yritystoiminta ole ainoa tulonlähde. Satu on kouluttautunut leipuri-kondiittoriksi ja käy välillä leipomassa paikallisessa kahvilassa. Lisäksi hänellä on osa-aikainen työ ruokakaupassa.

”Monet täällä ovat moniyrittäjiä tai tekevät sekä yritystoimintaa että käyvät palkkatöissä. Tykkään vaihtelusta. Kun menen kauppaan hyllyttämään, voin löydä täysin aivot narikkaan.”

Kuusamoon muutettuaan Satu kävi yritysneuvonnassa Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpoliksella ja alkoi verkostoitumaan aktiivisesti. Pian hän liittyi Kuusamon yrittäjänaisiin ja nykyään hän on mukana myös Naturpoliksen luovien alojen yrittäjille ja yksinyrittäjille suunnatuissa kasvuryhmässä.

Ryhmässä on tällä hetkellä kymmenkunta jäsentä. Viimeisimmän tapaamisen aiheena oli tekoälyn hyödyntäminen yritystoiminnassa.

”Tapaamiset ovat hyvin rentoja ja vapaamuotoisia. Niistä saa tosi paljon irti ja jokainen kerta on erilainen. Tärkeintä on vertaistuki, sillä monet kamppailevat samojen asioiden kanssa.”

Lisäksi Satu on mukana järjestämässä erilaisia tapahtumia alueella. Kun häneltä kysyy ikimuistoisinta hetkeä Kuusamossa, hänelle tulee heti mieleen ensimmäinen osallistuminen Ruka Nordic -tapahtuman ohessa järjestettävään kisatoriin, jossa paikalliset yrittäjät myyvät tuotteitaan.

”Sitä oli vaikea tajuta, että minä ja minun pieni yritys oltiin siellä maailmancupissa kisahumun keskellä. Alueella on mahtava tunnelma ja siellä pääsee vaikka heittämään yläfemman presidentin kanssa.”

Satu on monessa mukana. Hän saa vertaistukea luovien alojen yrittäjien kasvuryhmästä ja lisäksi järjestää myös tapahtumia.

Vihdoin omat väävispuut

Vaikka Satu tekee monenlaista, hän kutsuu itseään kuitenkin ensisijaisesti mattotaiteilijaksi.

Liiketilan perältä löytyvät omat kangaspuut, jotka hän hankki liikkeen avautumisen jälkeen eli noin kaksi ja puoli vuotta sitten. Sitä ennen hän joutui tekemään mattoja niin sanotusti lainapuilla.

Maton kudonta on hänen mukaansa kuin taulun maalaamista. Jokaisella matolla on myös oma nimi.

”Kun aloitan, minulla ei ole suunnitelmaa edes maton pituudesta. Myös värit syntyvät lennossa inspiraation mukaan.”

Inspiraatiota Satu saa luonnosta. Lempipaikkoja ovat lähialueiden metsät ja suot, joissa hän saattaa unohtua istumaan mättäälle pitkäksi aikaa.

Mattojen myynnistä on muodostunut myös iso osa liiketoimintaa. Yrityksen kasvun suhteen Satulla onkin monenlaisia suunnitelmia. Tällä hetkellä kaupassa on apuna työharjoittelija, mutta tavoitteena on saada työllistettyä muutama työntekijä.

”Jotta saisin enemmän aikaa hörhöillä mattojen kanssa”, Satu sanoo hymyillen.

Satun mukaan maton kutominen on kuin taulun maalaamista.

Kiinnostaako luovat alat ja yrittäjyys Koillismaalla?

Suodata

Avoimet työpaikat

Ei avoimia työpaikkoja.