7.12.2021

Maailmalla matkannut Kirsi löysi kodin Kuusamosta

Kirsin tarina

Matka Kirsin kotiin käy Kuusamosta kohti Rukaa. Pakkasaamuna taivas on kuin vaahtokarkki – kaikissa pastellinsävyissä ja taustalla kohoavat Rukan valot. Matka jatkuu pienempää tietä ja perillä odottaa punainen, tunnelmallinen puutaloidylli.

Kirsi on 47-vuotis ja syntyjään Helsingistä. Nuoruusvuodet Kirsi on asunut perheen kanssa mm. Yhdysvalloissa, Belgiassa ja Ruotsissa, josta päätyi takaisin synnyin kaupunkiinsa Helsinkiin. Pääkaupunkiseudulla elämä oli hektistä, Kirsi teki paljon töitä ja työskenteli pitkään muun muassa Stockmannilla. Vuonna 2010 he tekivät puolison kanssa päätöksen muuttaa Kuusamoon, puolison vanhaan kotitaloon.

 

Matkaa tehdään ajassa, ei kilometreissä

Muuttopäätöstä ei ole tarvinnut katua jälkikäteen. Jos jotkut asiat yllättivät, niin välimatkat ja se että ei ole julkista liikennettä. Jos tarvitsee erikoissairaanhoitoa, on matkustettava reilut 200 kilometriä sitä varten.

”Mutta nämäkin ovat sellaisia haasteita, jotka voittaa omalla asennoitumisella. Myös sillä, kun ei ajattele kilometrejä vaan miettii matkan ajassa.”, Kirsi pohtii. Kuusamossa matkustaa tunnissa sadan kilometrin päähän, kun pääkaupungissa tunnin matka voi jäädä huomattavasti lyhyemmäksi. Omakotitaloasujan haasteena voi nähdä myös puulämmitteisen talon työt, mutta Kirsille puiden teko ja kantaminen on vain yksi arkinen askare.

Verkkaista arkea ja sesongin vilskettä

Arki koostuu tällä hetkellä restonomin opinnoista, joita Kirsi käy Kajaanin Ammattikorkeakoulussa. Lähipäiville Kajaanin matka kulkee kätevästi bussilla. Kuusamossa asumisen parhaita puolia ovat kontrastit. Jos kaipaa ympärilleen vilinää ja vilskettä, voi piipahtaa sesonkiaikana Rukalla. Vastapainoksi omaa rauhaa löytyy luonnosta ja omasta pihapiiristä. Elämän verkkaisuus on myös tehnyt vaikutuksen. Ensimmäisessä työpaikassaan Kuusamossa Kirsi muistaa, kun hänelle sanottiin, että ”elähän hättäile”. Lause onkin yksi kuusamolaisuuden ytimessä, asiat kyllä järjestyvät.

Minulla on sellainen tunne, että asun lomalla.

”Kuusamo on elinvoimainen pitäjä, koska täällä käy niin paljon matkailijoita. On mökkiläisiä, matkanjärjestäjien kautta tulevia matkailijoita ja monta muuta. Tämä on sellainen sopiva sekoitus maalla asumista ja kaupunkielämää.”, Kirsi toteaa.

Lähiruoka on arjen luksusta

Vapaa-aika kesällä kuluu pihan kasvimaalla puuhaillen ja tomaatteja kasvattaen. Sienestys ja marjastus kuuluvat luonnollisena osana alkusyksyyn ja kesällä on opeteltu verkkokalastusta. Kalasaaliin käsittelystä on tullut myös tuttua – muikku menee purkkiin kuin vanhalla tekijällä. Oppia on saatu puolison sukulaisilta.

”Minulla on sellainen tunne, että asun lomalla. Niin uskomattomalta välillä tuntuu, kun vaan katselee ympärilleen, että asunko minä todellakin täällä. Talvisena pakkaspäivänä on satumaisen kaunista ja puiden ritinä leivinuunissa on maagista.”, tiivistää Kirsi elämästään Kuusamossa.

 

Tarinat

Etätyö ja sopivan kodin löytyminen saivat Johannan perheineen muuttamaan Kuusamoon

Lue lisää →

Metsästys on Lotalle ja Tomille elämäntapa – miltä etätyöläisten arki näyttäisi Kuusamossa?

Lue lisää →

Pertti muutti elämänsä suunnan ja lähti eräopaskouluun Kuusamoon

Lue lisää →