26.4.2023

Kuusamon kaupunki – Tilaa hengittää

Olen Marika Raatikainen, Kuusamon kaupungin henkilöstöasiantuntija ja työsuojelupäällikkö. Olen toiminut tässä tehtävässä vuodesta 2016.

Kuusamon kaupunki on ollut luotettava ja turvallinen työnantajani jo 22 vuoden ajan. Muutimme paikkakunnalle Savonlinnasta vuonna 2000 silloisen puolisoni työn perässä. Olin itse tuolloin perhevapaalla hoitaen kotona kahta pientä lastamme. Tarkoitus oli ehkä vain käväistä täällä kokeilemassa, miltä Kuusamossa eläminen maistuu. Ajattelimme, että pääseehän täältä pois, jos koti-ikävä yllättää. Osa meistä asuu Kuusamossa kuitenkin yhä edelleen. Tänne kotiuduimme ja jäimme.

Kuusamon kaupunki on tukenut minua työntekijänä koko työurani ajan vuosituhannen vaihteesta saakka. Olen saanut tehdä työtä kaupungin eri toimialoilla ja erityyppisissä tehtävissä. Olen toiminut vuosien aikana asiakaspalvelu- ja toimistotehtävissä liikuntakeskuksessa ja Kuusamotalossa, hallintotehtävissä sivistystoimessa, järjestellyt koulukuljetuksia ja hankintoja sekä koordinoinut koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa. Monipuoliset työtehtävät ja erilaiset työyhteisöt ovat antaneet minulle vuosien aikana kattavan kuvan talon tavoista ja ihmisistä.

Kaupunki on luottanut minuun työntekijänä ja tukenut osaamiseni kehittymistä. Työnantajani on tarjonnut minulle työtehtävieni edellyttämän ammatillisen täydennyskoulutuksen lisäksi koulutuksia esimerkiksi työsuojelupäällikön, työkykykoordinaattorin ja työyhteisösovittelijan tehtäviin. Parhaillaan olen mukana kuntakehittäjän valmennuksessa.

Osaamisen kehittäminen vaatii osapuolten yhteisen tahdon ja sitoutumisen. Olen saanut kaupungin henkilöstön kehittämisrahastolta tukea omaehtoiseen kouluttautumiseen, jonka ansiosta olen voinut opiskella viimeisten neljän vuoden aikana talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinnon, tradenomin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon liiketalouden kehittämisestä ja johtamisesta sekä ammatillisen opettajan pätevyyden. Opiskelu on onnistunut työn ohessa omalla ajalla, koska olen voinut hyödyntää niissä kunta-alan henkilöstön erityistä etuutta eli pitkiä vuosiloma-aikoja. Opiskelu työn ohella on ollut palkitsevaa ja uusia näköaloja antavaa. Uskon, että laaja-alaiset opinnot ovat kehittäneet minua ennen kaikkea ihmisenä.

Kerron ylpeydellä olevani kaupungin työntekijä.

Kerron ylpeydellä olevani kaupungin työntekijä. En tee sitä siksi, että toimin työnantajan edustajana, vaan tarkoitan sitä oikeasti. Olen onnellinen, että lapseni ovat saaneet kasvaa tässä ympäristössä. Kaupunki on ollut minulle työnantajana #perheilleparas mahdollistaen työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen.

On tärkeää pitää työ ja vapaa-aika tasapainossa

Kuusamossa minut pitää tiukasti edelleen uusioperhe, mielekkäät ja motivoivat työtehtävät sekä vapaa-ajan harrastukset – erityisesti liikuntaseuratyö. Esikoispoikani jääkiekkoharrastus veti minut mukaan Pallo-Karhuihin Kuusamon alkuvuosina ensin äidin roolissa, jonka jälkeen huomasin pian olevani joukkueenjohtaja. Olen toiminut seurayhteisössä vuosien aikana monenlaisissa rooleissa.

Olen toiminut viimeisimmät vuodet Pallo-Karhuissa ensin juniorikiekkojaoston puheenjohtajana ja sen jälkeen lisäksi PaKa Jääkiekon puheenjohtajana. Muistan edelleen, kuinka kiinnityin kiekkoperheeseen, jossa ketään ei määritelty sen perusteella kuka tai kenen tyttäriä olet – jossa kaikki olivat samalla viivalla. Tuo yhteisöllisyys kantaa minua vieläkin. Hallille on aina kiva mennä tapaamaan tuttuja ja touhuamaan yhdessä.

Tiedän, kuinka tärkeää on pitää työ ja vapaa-aika tasapainossa. Pyöräilen työmatkani vuoden ympäri. Työmatka virkistävässä ulkoilmassa erilaisissa sääolosuhteissa on minulle siirtymä kodista työhön ja työstä takaisin kotiasioihin. Jaksamistani tukevat vapaa-ajallani lisäksi kolme ällää eli liikunta, laulaminen ja lukeminen. Musisointi mieheni kanssa ja pitkät kävelylenkit puhdistavat mielen muusta.

Henkilöstöpalvelut huolehtivat työn sujuvuudesta ja henkilöstön hyvinvoinnista

Toimin henkilöstöpalveluiden yksikön johtajana ja esihenkilönä. Työpäivät eivät ole koskaan samanlaisia. Päivät voivat sisältää esimerkiksi HR-asioiden valmistelua, tiedottamista, neuvontaa tai raportointia, työsuojelutehtäviä, yhteistoimintaa, kokouksia tai neuvotteluja sekä kehittämisasioiden eteenpäin viemistä. Nautin monipuolisesta työnkuvastani valtavasti.

Henkilöstön työhyvinvointia tukevat kaupungin työhyvinvointikyselyjen tulosten perusteella erityisesti toimiva ja tasa-arvoinen lähityöyhteisö, hyvä työilmapiiri, keskusteleva ja osallistava johtamiskulttuuri, mielekkäät työtehtävät, yhteiset virkistyspäivät ja -tapahtumat, joustavat työaikajärjestelyt sekä ammattitaitoa edistävä koulutus.

Kaupunki muistaa henkilöstöä palveluvuosista ja merkkipäivinä sekä järjestää virkistystapahtumia. Työnantaja tarjoaa työntekijöilleen henkilökuntaedun paikallisiin liikunta- ja kulttuuripalveluihin, viikoittaisen uimahalli- tai kuntosalikäynnin, lakisääteistä laajemmat työterveyshuollon palvelut sekä palkallisen Kelan kuntoutusajan. Valmistelen parhaillaan esitystä työsuhdepolkupyörän käyttöönottamiseksi kaupungin henkilöstölle, josta alkuperäinen esitys tuli yhteistoiminnan kautta.

Tilaa hengittää. Tämä Kuusamon kaupungin työnantajalupaus on minulle tärkeä ja totta.