3.6.2022

Kylmäluoman retkeilykeskuksella on lämmin tunnelma

Taina ja Jari Olkkola seisovat pitkospuilla

Tainan ja Jarin tarina

Kylmäluoman retkeilykeskuksen yrittäjät Taina ja Jari Olkkola elävät luonnonläheistä elämää Taivalkoskella.

Pariskunnan yritys Experience KL Oy toimii Kylmäluoman retkeilyalueen opastuskeskuksen pitäjänä sekä alueen retkeilypalvelujen ylläpitäjänä. Yritys toimii kahdessa eri paikassa; Kylmäluoman retkeilykeskuksella Taivalkoskella ja Metsähallituksen tiloissa Hossan kansallispuiston luontokeskuksella. (Hossa-Kylmäluoman verkkosivut)

Aika harvasta toimistosta näkee näin hienot maisemat

Jari katsoo Kylmäluoman retkeilykeskuksen kahvila Kaakkurin isoista ikkunoista ulos. Vuonna 1979 perustettu Kylmäluoman retkeilyalue on Suomen vanhin retkeilyalue. Retkeilykeskusta ympäröi vesistöt, jotka alueelle 1600-luvulla saapuneet savolaiset havaitsivat hyviksi kalapaikoiksi. Sitä ennen alueen kalapaikoista nauttivat metsäsaamelaiset. Kalastus onkin isossa roolissa alueen matkailun osalta ja kesäkausi avataan Kylmäluomalla aina toukokuun lopulla järjestettävillä kalastuskisoilla. ”Jonain vuosina kesäkausi avataan pilkkikisoilla, jos jäät eivät ole vielä ehtineetkään lähteä. Sellaista se on, täällä eletään luonnon tahdissa”, Jari naurahtaa.

Kalastaja istuu laiturilla
Kuva: Harri Tarvainen

Alueen luonto on Tainalle ja Jarille erittäin tuttua ja rakasta. ”Parasta täällä on rauhallisuus. Harvoin tulee luonnossa liikkuessa muita vastaan, vaikka parkkipaikalla olisikin useampi auto. Se on elämyksellistä sekä suomalaisille kaupungeista tulleille matkaajille, kuin myös keskieurooppalaisille turisteille, joita meillä käy melko paljon,” Taina kertoo hymyillen.

Tainan ja Jarin yritys tarjoaa pääasiassa majoitustoimintaa, mutta myös kahvila- ja ravintolapalveluita. Majoitusta löytyy 150 vuodepaikan verran. Vastuullisuus näkyy kansallispuiston kupeessa toimivan yrityksen arjessa monin tavoin ja lähiruoan tuottajia hyödynnetään niin monen raaka-aineen kohdalla kuin mahdollista.

Yritys vuokraa urheiluvälineitä, kuten SUP-lautoja, maastopyöriä ja kajakkeja. Yritys ei itse tuota retki- ja eräopaspalveluita, vaan heillä on hyvä verkosto yhteistyökumppaneita, jotka toteuttavat retkiä ryhmille ja muita aktiviteetteja. Yrittäjät ovat myös avoimia uusille yhteistyökuvioille ja ehdotuksille. ”Kyllähän se on hyvä yhteen hiileen porukalla puhaltaa. Täällä on hyvät puitteet kehittää matkailu- ja retkeilyalaa.” Retki- ja matka-autoilun suosio on kasvanut viime vuosien aikana ja Kylmäluomalla on myös hyvä camping-alue autoillen saapuville matkaajille.

Yrityksellä on pariskunnan lisäksi kesäsesongissa neljä työntekijää ja ajoittain työharjoittelijoita. Matkailuala on niin sanotusti ilmapuntariala, jossa kelit vaikuttavat asiakkaiden ja työn määrään ja työt painottuvatkin kesä- ja talvisesonkeihin.

Tainan ja Jarin perheessä on kolme lasta, joista jokainen vuorollaan on ollut töissä yrityksessä ennen opintoja tai niiden ohella. ”Lapset ovat sellaisia, että hihat kääritään tarvittaessa ja tekemisen meininki on mahtava”, Taina kertoo.

 

Ilmakuva Kylmöluoman retkeilykeskuksesta
Kuva: Harri Tarvainen

 

Tuhansien tarinoiden Taivalkoski

Taina ja Jari ovat asuneet lähes koko ikänsä Taivalkoskella. Koulut on käyty muualla, mutta ylpeästi taivalkoskelainen pariskunta on kokenut alueen omakseen. Perheen koti on Jokijärvellä, josta myös kuuluisa kirjailija Kalle Päätalo on kotoisin. ”Kalle Päätalo on vaikuttanut koko Taivalkosken kulttuuriin ja identiteettiin merkittävästi. Eikä hän suinkaan ole ainoa kirjailija tai taiteilija, joka on täältä kotoisin”, Jari selvittää. Ei ole ihme, että Taivalkoskella on vuosien varrella asunut monenlaisia taiteilijoita. Kuohuva Taivalkoski, kirkasvetiset ja hiekkapohjaiset järvet sekä laajat metsät ovat tarjonneet luonnonantimien ohella inspiraatiota taiteeseen. Tänäkin kesänä kulttuuri näkyy Taivalkoskella, kun Pölkky-teatterin ja Herkonmäen kesäteatterin näytelmiä tullaan katselemaan kauempaakin.

Mutta parhaat tarinat kuulee muualta kuin kirjoista. Jarilla on eräoppaan ja eräkokin koulutus ja niitä töitä hän on tehnyt parikymmentä vuotta, kunnes päätti siirtyä kokonaan majoitus- ja retkeilypalvelujen ylläpidon puolelle. Eräoppaana on päässyt kuulemaan ja näkemään monenlaista, sillä luonnossa voi tulla vastaan yllätyksiä. ”Kerrankin eräs turistiryhmä lähti aamulla hiihtämään ja he kertoivat nähneensä ilveksen. Sama ryhmä lähti illalla uudestaan hiihtämään ja he olivat nähneet ahman. Tarkistin vielä illalla eläinten jäljistä havainnot todeksi ja kerroin heille, että laittakaa nyt ihmeessä lottokuponki vetämään, näitä arkoja eläimiä kun ei ihan jokainen pääse koskaan elämässään näkemään”, Jari nauraa.

Taivalkoskelaisilla on myös paljon tarinoita, jotka eivät ole päässeet kirjoihin ja kansiin. ”Edesmennyt ystäväni osasi kertoa kaikista Taivalkosken paikoista jonkin tarinan. Juttua riitti ja paljon naurettiin yhdessä.”, Jari kertoo. Paikallisilla onkin monesti laaja tietämys alueestaan, niin sen historiasta, kuin myös nykyisyydestä. Pienellä paikkakunnalla elämä on myös yhteisöllistä ja myös alueen asukkaat tulevat toisilleen helposti tutuiksi. ”Kaupungissa ei välttämättä edes tiedetä kuka omassa naapurissa seinän toisella puolella asuu. Täällä paikallinen yhteisöllisyys näkyy arjessa, vaikka kaikilla onkin omaa tilaa ympärillä ja rauhassa saa olla”, Jari toteaa.

Monet kuntalaiset ovat aktiivisia ja ottavat osaa esimerkiksi yhdistystoimintaan. Jari itse toimii voimistelu- ja urheiluseura Taivalkosken Kuohu Ry:n varapuheenjohtajana ja valmentaa tyttöjen koripalloa. ”He ovat eteviä tyttöjä, aivan huipputyyppejä. Meillä on tosi hyviä pelaajia täällä Taivalkoskella”, Jari kuvailee valmennettaviaan.

 

Ei mitään niin huonoa, ettei jotain hyvääkin

Suuria alueellisia tuhoja tehnyt Paula-myrsky iski 22.6.2021 Taivalkosken alueelle. Myrskyn jäljet näkyvät alueella vielä pitkään, sillä arvioiden mukaan jopa 70 % Taivalkosken alueen puustosta kaatui maastoa piiskanneen tuulen ja sateen seurauksena. ”Katsoimme ikkunasta, kun myrsky teki tuhojaan. Kyllä siinä tuli tippa linssiin, kun myrskytuhojen laajuus tuli selväksi,” Jari kertoo.

Myrskyn myötä alueen yhteisöllisyys nousi kunniaan. Kun myrsky laantui, ensimmäiseksi alueen asukkaat lähtivät raivaamaan puita ajoteiltä ja tarkastamaan ikäihmisten tilannetta. Teitä raivattiin niin, että jokainen talo päästiin tarvittaessa tarkastamaan. ”Niissä hetkissä on hienoa, että yhteishenkeä löytyy ja paikalliset tietävät melko hyvin, missä kukakin asuu eikä ketään jätetty pulaan”, Taina kertaa myrskyn jälkeisiä tapahtumia. Myrskyn aikaan suuremmilta henkilövahingoilta onneksi vältyttiin, vaikka ympäristölle ja monille maanomistajille tuho oli merkittävä.

Paula-myrskyn jälkeen Kylmäluoman retkeilyreittejä on uudelleen reititetty. Työ retkeilyrakenteiden kohentamiseksi jatkuu yhä, mutta poluille pääsee taas ja kesän retkeilysesonki voi alkaa ainakin lähes normaalisti. Jarilla ja Tainalla on katse vahvasti eteenpäin ja uskoa tulevaan kesään löytyy. ”Katsotaan rauhassa mitä kesä tuo tullessaan, mutta tunnelma on positiivinen. Vaikka metsää on kaatunut ja osa retkeilyreiteistä on yhä työn alla, eivät harrastusmahdollisuudet lopu täällä kesken”, Taina kertoo.

Yrittäjien arki on kovaa työtä ja hommia riittää ennen kesäkauden avausta, mutta välillä joutaa kahvillekin. Yksi työn tärkeimmistä motivaattoreista onkin asiakkaat; niin tutut kuin tuntemattomatkin. ”Kun vakioasiakkaat tulevat kahville, niin minulle sanotaan, että nyt on tauon paikka. Sitten istumme yhdessä porukalla kahville ja vaihdamme kuulumiset.”

Ei ihmisellä niin kiire voi olla, että ei hetkeksi ehtisi istua alas

Jari Olkkola istuu Kylmäluoman retkeilykeskuksen kahvilassa
Kuva: Maija Koskinen

Tarinat

Kuusamo, Matkailu

Harrastukset vauhdittivat Mikaelin muuttoa Rukalle

Lue lisää →
Koulutukset, Matkailu, Metsä- ja puutoimialat, Taivalkoski

Metsästystä harrastava Elisa löysi paikkansa Taivalkoskelta

Lue lisää →
Etätyö, Kuusamo

Johanna löysi luovuuden ja kiireettömyyden lähteen Kuusamosta

Lue lisää →