8.12.2021

Etätyö mahdollisti Leenan paluumuuton Posiolle

Etätyö mahdollisti Leenan paluumuuton Posiolle

Leenan tarina

Leena Välimaa löysi täydellisen kodin Posionjärven rannalta. Omakotitalossa tuntuu kuin asuisi mökillä: talvisin hiihtolatu kulkee kotirannan kautta ja kesäisin pääsee järveen uimaan tai kalalle.

Kun Leena Välimaa muutti pois Posiolta lukion jälkeen, oli nuorella naisella kova halu päästä isoon maailmaan. Nyt keski-ikäisenä kaikki ne asiat, joita nuorempana ei ehkä osannut arvostaa, ovat juuri sitä, mitä hän elämältään kaipaa.

”Nyt kun on opiskellut, asunut eri kaupungeissa, perustanut perheen ja lapset ovat aikuisia, niin sitä katsoo maailmaa ihan eri perspektiivistä. Posion monipuolinen luonto, turvallisuus ja rauhallisuus sopivat täydellisesti tähän elämänvaiheeseen.”

Leena etsi miehensä kanssa talviasuttavaa mökkiä Rovaniemen lähistöltä, mutta Posionjärven rannalta löytyikin omakotitalo, joka on aivan mökin veroinen rannasta löytyvää saunatupaa myöten.

 

Etätyö mahdollisti muuton

Etätyön yleistyminen mahdollisti muuton Posiolle. Leena toimii Lapin ammattikorkeakoulussa hoitotyön lehtorina ja projektipäällikkönä.

Tarvittaessa hän käy kampuksella Rovaniemellä. Puolentoista tunnin matka on hyvä hetki saada aikaa itselle.

”Olen tottunut pitkiin työmatkoihin ja pidän ajamisesta. Maisemat ovat kauniita, matkalla voi soitella kavereille ja sukulaisille tai suunnitella mielessään seuraavaa työpäivää.”

Nettiyhteydet ovat Leenan mukaan toimineet hyvin ja Posiolle on suunnitteilla myös valokuituverkko.

”Viime talvena yhteys katkesi vain kerran.”

Edellytyksenä muutolle oli myös se, että Leenan mies saa töitä. Niin kävikin nopeasti ja hän työskentelee nyt Posion terveyspalvelut tuottavalla Coronarialla.

Peruspalvelut kunnossa

Posionjärven rannalla keskustan palvelut ovat lähellä. Koska työ on sosiaalisesti kuormittavaa, ei Leena koe tarvetta lähteä ohjattuihin ryhmäharrastuksiin. Posion kuntosalilla hän kyllä käy.

”Uusi kuntosali yllätti todella positiivisesti. Lisäksi Posiolta löytyy erilaisia hyvinvointia tukevia palveluita kuten vyöhyketerapeutti ja hierojia.”

Leena kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että Posiolta löytyy kaikki tarvittavat peruspalvelut.

”Ruokakaupoissa on todella hyvä valikoima ja Säästötalosta löytyy kaikki mitä ihminen voi tarvita. Kesällä torilta saa marjoja ja muita tuotteita ja kesätorilla on kiva pistäytyä kahvilla.”

Marjoja tosin ei tarvitse usein ostaa, koska muiden posiolaisten tapaan pariskunta hyödyntää ahkerasti luonnon antimia.

”Pakastin on täynnä marjoja ja kalojakin, jos kalaonni on suosinut”, Leena kertoo.

 

Ruuhkattomia latuja ja talkoohenkeä

Leenan vapaa-aika kuluu miehen ja koiran kanssa luonnossa liikkuen. Kauas ei tarvitse lähteä. Melomaan, kalastamaan, uimaan ja hiihtämään pääsee kotirannasta.

”Työstä on helppo irrottautua, kun luonnon tarjoamat mahdollisuudet alkavat heti kotiovelta”, Leena kuvailee.

Posionjärven aurinkolatu kulkee aivan talon vierestä. Leena kehuu Posion latuverkostoa monipuoliseksi ja hyvin hoidetuksi.

”Laduilla ei ole ruuhkaa, joten ei tarvitse varoa ohi sujahtelevia ihmisiä niin kuin kaupungeissa tai isoissa laskettelukeskuksissa”, hän lisää.

Posionjärven aurinkolatua ylläpidetään talkootyöllä.

”Se kertoo sitä, että kunnasta löytyy yhteishenkeä, eikä se ole mikään itsestäänselvyys.”

Tähän mennessä ainoa haaste Posiolle muutossa on ollut pihatie, jonka korkeaan rinteeseen saattoi jäädä huonommalla kelillä autolla jumiin.

”Siihen kannattaa varautua, että varsinkin syrjäisemmät tiet eivät aina ole niin aurattuja kuin kaupungeissa”, Leena sanoo.

”Siitäkin vastoinkäymisestä selvittiin ostamalla nelivetoauto.”

Tarinat

Irman ja Teemun eräkahvila viehättää matkailijoita Korouomassa

Lue lisää →

Mailys muutti Ranskasta Suomeen ja perusti Posiolle oman matkailuyrityksen

Lue lisää →

Vaellusreissu sai Hennan muuttamaan Posiolle

Lue lisää →