26.8.2024

Toisen hylky on toisen aarre – Kuusamolainen Tiina tekee poronsarvista uniikkeja koruja

Kuusamolaisen Luonivan koruyrittäjä Tiina Niva tekee poronsarvista koruja. Hän haluaa hyödyntää tuotteissaan luonnonmateriaaleja ja tuoda niiden avulla kauneutta maailmaan.

Kuvat ja teksti: Eeva Mäkinen

Jo vuosia sitten Tiina Niva haaveili omasta verkkokaupasta, mutta ei vielä silloin osannut aavistaa millainen tuote hänelle kehittyisi. Tiinan arvomaailma on luonnonläheinen, eikä hän haaveestaan huolimatta halunnut maapallolle lisää tavaraa.

Eräänä kauniina kesäpäivänä Tiina oli käymässä lapsuudenkodissaan Etelä-Kuusamossa, kun hän näki isänsä hallin nurkassa poronsarvia. Käsistään kätevällä isällä oli aina jokin projekti menneillään, ja Tiina seurasi tämän jalanjälkiä.

”Aloin hiomaan sarvia pihalla ja sain jonkinlaiset pallerot aikaiseksi”, Tiina kertoo.

Tiinan äiti ja sisko huomasivat palleroiden muistuttavan korvakoruja ja pyysivät heti itselleen samanlaiset. Pian Tiina ymmärsi arvojensa mukaisen yritysidean syntyneen, sillä poro tiputtaa sarvensa joka vuosi, eikä korun pääraaka-aineeseen tarvitse tuottaa mitään uutta.

Eräänä kauniina kesäpäivänä Tiina oli käymässä lapsuudenkodissaan Etelä-Kuusamossa, kun hän näki isänsä hallin nurkassa poronsarvia.

Yrityksen perustaminen

Tiina kertoi ideasta miehelleen Mikolle, joka innostui opettamaan Tiinalle työkalujen käyttöä ja jalostamaan lisää erilaisia ideoita. Isältään Tiina sai monitoimityökalu Dremelin, ja lisää työkaluja hankittiin kotona olevaan varastotilaan. Poronsarvia haettiin tuotteisiin Kuusamon metsistä ja porotiloilta, ja kotimainen yhteistyökumppani korujen metalliosiin löytyi helposti.

24.9.2020 oli Tiinalle ikimuistoinen päivä, kun Luoniva sai y-tunnuksen. Edellisenä päivänä tehty hakemus meni yllättäen heti läpi, vaikka ennakkoon ilmoitettiin pitkistä käsittelyajoista. Tiina pääsi vihdoin avaamaan haaveilemansa verkkokaupan, ja hän pitääkin sen ylläpitämistä osittain harrastuksena, sillä hän nauttii siitä niin paljon.

Pian yrityksen perustamisen jälkeen Tiina löysi paikallisia yhteistyökumppaneita. Luonivan koruja löytyy myynnistä Kuusamon alueella useasta eri paikasta, kuten Paimenpojan myymälästä, Kujalan porotilalta ja luontokeskus Karhuntassusta.

Ensimmäiset kolme vuotta Tiina pyöritti yritystään sivutoimisesti oman työnsä ohessa, jolloin taloudellisesta paineesta ei tarvinnut heti huolehtia, ja hän sai keskittyä uuden luomiseen.

”Näin luovalla alalla jännitti, miten ihmiset reagoivat suunnittelemiini tuotteisiin”, Tiina paljastaa.

Palo korujen tekemiseen vei kuitenkin voiton jännityksestä. Korut otettiin hyvin vastaan ja tuotevalikoima kehittyi.

Tiina on mukana Kuusamon ja Taivalkosken yhteisessä Wild Food & Wild Lifestyle -brändissä ja toimii tällä hetkellä siinä puheenjohtajana. Brändi yhdistää Kuusamon ja Taivalkosken alueen villiruokaa, elämyspalveluita ja -tuotteita tarjoavat paikalliset yritykset. Hyötyjä mukana olemisessa on Tiinan mukaan useita.

”Heidän kauttaan pääsen osallistumaan myyjänä villiruokajuhlille ja viime vuonna olimme Oulun erämessuilla. Lisäksi tapaamisissa on mukava saada uusia näkökulmia ja vertaistukea yrittäjyyteen”, Tiina kehuu.

Isältään Tiina sai monitoimityökalu Dremelin, ja lisää työkaluja hankittiin kotona olevaan varastotilaan.

Kodin varastotilassa sahataan ja hiotaan

Yksin ja välillä miehensä kanssa kotinsa varastossa pakertava Tiina on hakenut Koillismaan Leader ry:ltä yrityksen kehitystukea ja toivoo saavansa pian vastauksen hakemukseensa.

Tiinan suurin haave olisi saada miehensä, metallipuolen ammattilainen Mikko mukaan yritystoimintaan täysipäiväisesti. Mikon avulla työt eivät keskeytyisi työvälineiden rikkouduttua, sillä hän osaisi korjata niitä.

Mikolla ja Tiinalla on molemmilla omia tuotteita. Mikko suunnittelee ja valmistaa usein prototyypit ja opettaa Tiinalle niiden tekemisen. Tiinan lempituote on kuitenkin hänen Mikon ideasta jatkojalostamansa Kaarna-kaulakoru.

Tiinan suurin haave olisi saada miehensä, metallipuolen ammattilainen Mikko mukaan yritystoimintaan täysipäiväisesti.

Parhaat ideat syntyvät yöllä

Työnteon vastapainoksi Tiina lenkkeilee, pelaa lentopalloa ja hiihtää talvisin. Hän panostaa omaan lepoon ja lopettaa työpäivänsä lasten päästyä koulusta. Välillä kuitenkin työt ovat koko ajan takaraivossa, ja yritysidea hioutuu yöllä unta odottaessa.

Luonivalla on hiljattain alettu hyödyntämään läheiseltä maatilalta tulevaa lampaanvillaa lopullisen korun kiillotuksessa. Hän on myös tehnyt sarvi-sulkakoruja Maalaispysäkki Arolan linnuista tippuneista sulista ja miettinyt puuteollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä.

”Voisiko puuteollisuuden hukkapaloista tehdä heille itselleen liikelahjan”, Tiina pohtii.

Poronsarvista tehtyjen Luonivan korujen pakkauksiin on jo hyödynnetty puuteollisuudesta tuttua lastuvillaa. Tiinalla on käynyt myös mielessä puumateriaalin tuotteistaminen poronsarven rinnalla.

Tiina hyödyntää käsitöissään muun muassa lampaanvillaa, sulkia ja lasivillaa.

Luonto osana hyvinvointia

Tiina kokee luonnon olevan paikka, jossa saa aina olla oma itsensä ja rauhoittua. Hän nauttii yksinolosta ja voi hyvin jäädä istumaan mättäälle pidemmäksikin aikaa.

Yksi Tiinan suosikkipaikoista löytyy Närängän erämaatilan reitiltä, jossa hän käy kesäisin meditoimassa Kirkkokalliolla.

”Mielen tyhjentämiseen toimii aina luonto ja metsä, joista ammennan inspiraatiota tekemiseeni”, Tiina toteaa.

Tulevaisuudesta Tiinalla on selkeä näkemys. Hän haluaa olla vaalimassa kädentaidon perinnettä ja välttää alihinnoittelua omassa työssään. Tiinan isä ja isoisä ovat molemmat olleet kädentyön taitajia, ja Tiinan yritys jatkaa suvun intohimoa. Luonivan korut tehdään alusta saakka käsin, eikä mikään tule muottien läpi.

”Sanotaan, että käsityön arvostus on nousussa, mutta nykyinen maailmantilanne taloushuolineen on saanut ihmiset varovaisemmiksi, eikä välttämättä olla valmiita maksamaan korun tekemiseen käytetystä ajasta”, Tiina mainitsee lopuksi.

”Mielen tyhjentämiseen toimii aina luonto ja metsä, joista ammennan inspiraatiota tekemiseeni.”

 

Kiinnostaako kiertotalous?

Tiina Niva on puhujana Kuusamossa 5.9.2024 järjestettävässä BioInno-seminaarissa. Seminaarissa on tarjolla inspiroivia puheenvuoroja ja konkreettisia keinoja paikallisnäkökulmalla, joilla voit kehittää liiketoimintaasi kiertotalouden periaatteita hyödyntäen – muuttamalla esimerkiksi ”roskat” taloudellisesti tuottavaksi resurssiksi.

BioInno Kuusamossa 5.9.2024