Mandelinin perhe muutti Tampereelta Kuusamoon harrastuksien perässä. Perheen 17-vuotias poika Aimo opiskelee Vuokatti-Ruka urheiluakatemiassa ja on freeski-laskun merkeissä matkustanut viimeisen vuoden aikana ympäri maailmaa
Teksti: Riikka Tuomivaara
Kuvat: Eeva Mäkinen
Lunta sataa vaakasuoraan, kun Mandelinin nelihenkinen perhe laskettelee alas Rukan itärinnettä. Eletään huhtikuun viimeistä viikkoa, mutta lunta on Kuusamossa vielä lähes 60 senttiä ja laskukausi jatkuu vielä muutaman viikon. Rinteisiin on päästy jo marraskuussa, joten lumilajeista on saatu nauttia yhteensä kuusi kuukautta.
”Kevät on yleensä parasta laskuaikaa, kun on lämmin, aurinkoista ja parkki on hyvässä kunnossa. Paitsi ei tänään”, naurahtaa perheen 17-vuotias poika Aimo.
”Mutta on hyvä laskea myös huonolla säällä, niin hyvä sää tuntuu paremmalta”, hän lisää.
Muutaman kilometrin päässä rinteistä asuva perhe käy laskettelemassa yhdessä pari kertaa viikossa. Lasketteluvälineet säilytetään jo valmiiksi Rukan kylässä, jotta mäkeen pääsee mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti.
”Kyllähän se vieläkin joskus tuntuu epätodelliselta, kun kotoa pääsee kävellen suoraan rinteeseen”, perheen isä Tomi sanoo.
Mandelinit muuttivat Tampereelta Rukalle vuonna 2019 ja se on osittain Aimon ansiota. Ensimmäistä kertaa Aimo oli suksilla jo kolmevuotiaana ja alakoulussa hän innostui temppujen tekemisestä Nokian Mustavuoressa. Viidennellä luokalla hän osallistui ensimmäisiin kisoihin Laajavuoressa ja kuudennella luokalla Aimo lähti Vuokatti-Ruka urheiluakatemian yläkoululeirille Rukalle.
Nyt Aimo opiskelee Kuusamon lukiossa ja valmennus hoituu Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian kautta. Akatemian ja Ruka Parkin hyvien puitteiden vuoksi Kuusamo on hänen mielestään Suomen paras paikka harrastaa freeski-laskua.
Lisäksi lukiosta löytyi heti samanhenkistä porukkaa, kun laskukavereita tuli ympäri Suomea.
”Freeski-laskijat on tosi välittömiä ja aina kun menee mäkeen, sieltä löytyy samanhenkistä porukkaa, oli missä päin maailmaa tahansa. Voi aloittaa keskustelun vaikka siitä, missä kunnossa parkki on”, Aimo kuvailee.
Yläasteella Kuusamossa samanhenkisten kavereiden löytäminen ei ollut ihan yhtä helppoa. Aimon yllätykseksi omalla luokalla kukaan ei harrastanut laskettelua, vaan ensimmäinen kysymys koulun Whatsapp-ryhmässä oli: onko Aimo moottorimiehiä?
”En ollut, mutta ympäristön vaikutuksesta autot on kyllä alkaneet kiinnostaa enemmän”, Aimo sanoo hymyillen.
Sittemmin paikallisia laskukavereita löytyi muilta luokilta. Yhdeksi haasteeksi Aimo kuitenkin mainitsee liikkumisen kavereiden luokse, koska Kuusamossa ollaan pitkälti vanhempien kyytien varassa. Perhe on kuitenkin pärjännyt toistaiseksi hyvin yhdellä autolla.
Vanhemmat Tomi ja Nina jatkoivat kumpikin samoissa töissä, mitä tekivät Tampereella. Tomi erä- ja luonto-opaskouluttajana ja Nina erikoishammaslääkärinä.
Ennen muuttoa Nina soitti Coronarialle ja kysyi, löytyisikö töitä. Niitä alettiin heti järjestämään ja pian työpaikka jo löytyikin. Lisäksi Nina käy kerran kuukaudessa töissä Tampereella.
Työ on Ninan mukaan hyvin samanlaista sekä etelässä että pohjoisessa, mutta Kuusamon asiakkaissa hän on huomannut yhden huvittavan piirteen.
”Metsästys- ja hilla-aikaan on vaikea saada asiakkaita paikalle, jos on löytynyt erityisen hyvä hillapaikka tai pitää lähteä karhua jahtaamaan”, hän naurahtaa.
Tomi teki aluksi töitä RukaStoressa ja tutustui sitä kautta alueen matkailuväkeen. Vuonna 2020 hän sai kollegan kautta tiedon henkilöstövaihdosta ja sai työn erä- ja luonto-opaskouluttajana KSAK Oy:ssä. Tomin mukaan työn sisältö on pitkälti samanlaista kuin Tampereellakin, mutta ympäristö on erilainen.
”Täällä on todella runsaasti luonnosta ammentavia yrityksiä, mikä antaa mahtavat puitteet opetukselle. Ja tietenkin ympäröivä luonto on uskomattoman rikasta, täällä kiteytyy kaikki erilaiset maastot, löytyy tuntureita ja kunnon virtavesiäkin.”
”Jos Suomessa olisi vain yksi paikka luonto- ja eräoppaiden koulutukselle, sen pitäisi olla Kuusamossa. Kuudenkymmenen kilometrin säteellä on kaikki tarvittava opetukselle.”
Muuttoon liittyvät asiat vaativat Tomin ja Ninan mukaan omaa aktiivisuutta. Töitä sen eteen tehtiin noin puoli vuotta. Perhe kävi tutustumassa etukäteen Rukan kouluun ja katselivat asuntoja.
Nykyiseen asuntoon perhe iski silmänsä heti ensimmäisenä, mutta kun hinnasta ei päästy sopuun, aluksi muutettiin vuokralle lomamökkiin. Kaupat asunnosta syntyivät juuri ennen koronapandemiaa.
”Onneksi, koska sen jälkeen kaikki mahdollinen alueelta myytiin”, Nina sanoo.
Yleisesti ottaen Kuusamoon asettuminen on Tomin mukaan ollut helppoa, koska paikalliset kyllä auttavat kysyttäessä.
”Täällä on tapana, että apua ei tarjota, mutta jos on vaikka jäänyt lumeen jumiin, niin naapuri tulee kyllä heti vetämään pois ojasta. Facebook-ryhmistä löytyy myös apua moneen tilanteeseen.”
Perheen 14-vuotiaalla Maj-tyttärellä uuteen paikkakuntaan sopeutuminen oli vaikeinta. Tampereelle jäi paljon hyviä kavereita, ja varsinkin alkuun se suretti.
Uusia kavereita ja harrastuksia on kuitenkin löytynyt. Maj harrastaa poikkihuilun soittoa Kuusamon musiikkiopistossa ja käy koulun käsityökerhossa. Huilua hän soittaa myös viiden hengen yhtyeessä sekä käy teoriatunneilla.
Huilunsoitto on myös poikinut kesätyön Kuusamon kaupungin kesäsoittajana.
”Käydään soittamassa esimerkiksi päiväkodeissa ja vanhainkodeissa”, Maj kuvailee tulevaa työtään.
Perhe käyttää muutenkin ahkerasti Kuusamon kulttuuripalveluita.
”Elokuvissa käydään itse asiassa useammin kuin Tampereella ja Kuusamotalolla konserteissa. Siellä on myös musiikkiharrastukseen upeat puitteet, iso konserttisali, striimausmahdollisuus ja hyvä äänentoisto”, Nina kuvailee.
Aimon kausi päättyi huhtikuun lopussa Levillä järjestettyihin kisoihin. Matkustaminen onkin tällä kaudella tullut tutuksi. Aimo on käynyt erilaisten kisojen ja treenien merkeissä jo Uudessa-Seelannissa, Etelä-Koreassa, Sveitsissä, Italiassa, Itävallassa ja Ruotsissa.
Kun kausi loppuu, alkaa monipuolinen harjoittelu sisätiloissa. Kuusamossa Aimo käy harjoittelemassa liikuntakeskuksen trampoliinilla ja aika ajoin myös kuivaharjoittelemassa patjoilla esimerkiksi Itävallassa ja Ruotsissa.
”Vauhdinotto ja hyppyrit patjoilla muistuttavat lunta ja niillä voi laskea myös kanteilla. Turvallisen alastulon ansiosta on hyvä harjoitella uusia temppuja”, Aimo kuvailee.
Lisäksi tiedossa on lisää matkustamista, syksyllä Aimo nimittäin lähtee Yhdysvaltoihin Idahoon opiskelemaan ja urheilemaan.
Mutta vielä on muutama lasku myös Rukalla jäljellä.
”Huomenna koulu alkaa vasta yhdeltä, jotta ehditään aamulla mäkeen.”
Ei avoimia työpaikkoja.