11.4.2022

Luontokuvaus toi opettajan Rukalle

Marin tarina

Mari Rantanen työskentelee käsityönopettajana Rukan koululla.

Mari on kotoisin Lahdesta ja hänen tiensä Koillismaalle kulki opiskelukaupunkien Savonlinnan ja Joensuun kautta, jonka jälkeen hän asui vuoden Etelä-Suomessa. Luontokuvausharrastuksen myötä rakkaiksi muodostuneet seudut saivat hänet kaipaamaan pohjoisiin maisemiin. Marilla on sekä tekstiili- että teknisen työn aineopettajan pätevyydet. Rukan koululla hän opettaa teknistä työtä. Tämän lisäksi Mari opettaa yhtenä päivänä viikossa teknistä työtä Nilon koululla. Hänellä on myös lastentarhanopettajan pätevyys.

”Ensimmäisen kerran mietin työnhakua Kuusamosta valmistuttuani lastentarhanopettajaksi. Ajatus jäi kuitenkin hautumaan jatkaessani yliopisto-opintoja käsityönopettajan ammattia varten. Opintojen aikana pääsin toteuttamaan unelmaani ja työskentelemään Kolin kansallispuistossa matkailu- ja retkeilymyymälässä. Kun Kolin ympyrä sulkeutui ja Kuusamosta vapautui myöhemmin käsityönopettajan työtehtävä, päätin lähteä toteuttamaan toista unelmaani Koillismaan upeisiin maisemiin.”

 

Mari pohtii syitä Kuusamon vetovoimaan: ”En osaa tarkasti eritellä, mikä Kuusamossa minua vetää puoleensa, mutta koen olevani täällä enemmän kiinni rauhallisemmassa elossa. Maisemat ja luontokohteet ovat tulleet tutuksi luonnossa liikkuessa ja kuvatessa yli 15 vuoden aikana. Täällä on ollut tuttua ja turvallista, vaikka en juurikaan tunne paikallisia. Koen, että Kolin vaarajono johdatti minut tänne ja luontotarina jatkuu nyt syntyhistorialtaan geologisesti samanlaisessa ja kiinnostavassa ympäristössä.”

Kuusamo on tehnyt minusta myös talvi-ihmisen.

Merkityksellisiä asioita Marille ovat perhe ja ystävät. Kuusamossa asuessaan hän on päässyt esittelemään itselle tärkeitä kohteita uudelta kotiseudultaan ja innostanut ystäviään lomailemaan täällä. ”Luonnossa liikkuminen ja luontokuvaus maadoittavat minua tiiviin ja äänekkään työarjen keskellä. Päivän ollessa lyhyimmillään ehdin työpäivän jälkeen vielä katsomaan auringonlaskua Rukan Juhannuskalliolta. Myös käsitöiden tekeminen on minulle hyvin merkityksellistä. Varsinkin neulominen on hyvää vastapainoa teknisen työn opettamiselle ja tämän talven aikana olen neulonut jo kaksi villapaitaa.”

 

Koillismaalla käsityötä pidetään arvossa

Koillismaalla Mari arvostaa erityisesti luontokohteita ja niiden historiaa, virtaavia vesiä sekä luontokuvausmahdollisuuksia. Käsityökurssivalikoimien tarjonta Kuusamon kansalaistopistolla ja Taitokeskuksella on myös ollut antoisaa.

Minulla on ollut mahdollisuus opetella täällä perinnekäsitöitä ja syventää osaamistani.

”Käsityön arvostus ja osaaminen näkyy täällä mielestäni eritavalla kuin aiemmissa työpaikoissani. Myös muu harrastustoiminta erityisesti luonnossa liikkumiseen liittyen on täällä mielenkiintoista. Kuusamossa näkyy myös runsas yritystoiminta. Toivottavasti koronatilanne helpottuisi niin, että pystyisin tekemään jonkinlaista yhteistyötä, projekteja ja vierailuja yritysten kanssa opetukseen liittyen. Etelästä muuttaneena arvostan myös sitä, että saan nauttia täällä vuodenajoista, erityisesti talvesta.” Usein Koillismaalle hiljattain muuttaneilta kysellään kaamosajasta ja miten siitä selviytyy: ” Päinvastoin kuin etelässä, koen että täällä talvi on valoisampi, kun lunta on läpi talven. Pimeä aika mahdollistaa myös taivaanilmiöiden ihailun. En ole koskaan aiemmin liikkunut pimeän aikaan luonnossa niin paljon kuin kuluneena talvena, kun olen ihastellut tähtitaivasta, kuutamoöitä ja revontulia.”

Kuusamon vieruskunnissa Mari on ehtinyt retkeillä jo jonkin verran. Erityisesti syvällisempi tutustuminen Posion luontokohteisiin on hänen ensi kesän tavoitteensa. ”Riisitunturille kaipaan säännöllisesti ja sinne suuntaankin vähintään kerran kuussa työpäivän jälkeen. Posiolla käydessä poikkean usein myös Pentik-mäellä ja ihastelen kierrätyskeramiikasta tehtyjä taideteoksia. Pentikin taide levittäytyy laajemmin myös kunnan keskustaan ja on mukavaa bongailla mitä kaikkea keramiikkamosaiikilla on keksitty koristella. Odotan myös, että Pentik-kartano Timisjärven rannalla avaa taas ovensa. Vierailin kartanossa ensimmäistä kertaa viime kesän lopulla ja ihastuin paikkaan! Kartanolla vieraillessa ymmärsin, mistä Pentikin värimaailma syntyy.”

Tarinat

Kunta, Kuusamo, Opetus- ja kasvatusala

Hyvää arkea Kuusamossa

Lue lisää →
Kuusamo, Posio, Sote, Taivalkoski

Esa ja Kaisa elävät omannäköistään elämää Koillismaalla

Lue lisää →
Kuusamo, Matkailu

Maailmalla matkannut Kirsi löysi kodin Kuusamosta

Lue lisää →