11.8.2022

Nella muutti lukion jälkeen Kuusamoon – etäopinnot verkossa tuovat mahdollisuuksia

Nella Salminen kesäisessä maisemassa

Nella Salminen valmistui lukiosta ja muutti kotipaikkakunnaltaan Hausjärveltä Kuusamoon. Ennen muuttoa Nella asui vanhempiensa luona. ”Kaverini eivät meinanneet uskoa, että kaikista ihmisistä juuri minä muutan kauas toiselle paikkakunnalle”, Nella naurahtaa.

Ajatus muutosta oli kuitenkin kypsynyt jo pidempään. 21-vuotiaalle Nellalle muutokset elämässä ovat olleet yleensä vaikeita ja vaatineet paljon totuttelua, mutta muutto tuntui oikealta ratkaisulta. Nellalla oli niin sanotusti hyvä sauma lähteä, kun lukio oli paketissa ja kotipuolessa ei ollut mitään sitovaa, joka olisi estänyt lähtemästä toiselle paikkakunnalle.

Vaikka Nella ei tuntenut Kuusamosta ketään, oli pohjoisen alueet tulleet hieman tutuiksi. Nella oli käynyt Kemijärvellä sukulaistensa kanssa ja siellä Nella ihastui todella kauniiseen talveen, josta Hausjärvellä kurakelien keskellä saattoi vain haaveilla.

Ajatus pohjoiseen muutosta jäi kytemään ja lopulta Nella muutti vuoden 2021 syyskuun puolivälissä parhaaseen ruska-aikaan Kuusamoon. Mukana muutti myös havannankoira Pena.

Havannankoira Pena kukkien vieressä
Havannankoira Pena on päässyt nauttimaan Kuusamon luonnosta. Kuva: Maija Koskinen

Alkuun Nella sai vuokrattua yksityiseltä vuokranantajalta kalustetun asunnon Kuusamon keskustasta. Sopimus tehtiin alkajaisiksi helmikuun loppuun. Tällainen järjestely sopi hyvin Nellalle, joka vielä pohti omaa suhtautumistaan uuteen paikkakuntaan.

Nella sai Kuusamoon muuton jälkeen pian yksittäisiä vuoroja sijaisena luontopäiväkodissa. ”Oli mukavaa päästä heti arkeen kiinni. Se helpotti uudelle paikkakunnalle asettumista”, Nella kertoo.

Päiväkotimaailmassa viihtyvä Nella teki myöhemmin työvuoroja kaupungin päiväkodissa Rukalla sekä päiväkoti Taikarepussa. ”Olen viihtynyt töissäni ja lapset ovat olleet ihania. En lähtöitkuiltakaan välttynyt, kun kausi saatiin päätökseen”, Nella kertoo.

Kun helmikuu koitti ja asunnon vuokrasopimus oli päättymässä, piti Nellan päättää jääkö hän vai lähteekö hän takaisin etelään. Arki oli alkanut rullaamaan ja Nella päätti jäädä Kuusamoon. Nella laittoi hakemuksen Kuusamon vuokratalot Oy:lle, joka välittää kaupungin vuokra-asuntoja ja sitä kautta hän sai keskustasta edullisen ja mukavan asunnon, jossa hän on viihtynyt.

 

Verkko-opinnot luovat erilaisia mahdollisuuksia

Etäopinnot ovat tätä päivää. Nella on käynyt yläasteen jälkeen kaikki opintonsa verkkototeutuksina. Etänä suoritetussa lukiossa hän opiskeli verkossa aikauislukion oppimäärän. Etäopinnot mahdollistivat aikuisuuden kynnyksellä olevalle nuorelle työssäkäynnin, kun energiaa ja aikaa jäi koulun jälkeen muuhunkin.

Etäopintojen myötä esimerkiksi koulumatkoihin ei kulu aikaa ja sen säästetyn ajan voi sitten käyttää paremmin

Tammikuussa Nella käänsi jälleen uuden sivun elämässään ja alkoi opiskella sosionomiksi LAB-ammattikorkeakoulussa, joka toimii Lahdessa, Lappeenrannassa ja verkossa. Sosionomiopinnot ovat harjoittelut pois lukien täysin verkko-opintoina ja mahdollistavat asumisen muualla, kuin siellä missä itse fyysinen koulu sijaitsee. ”Ollaan tultu yllättävän läheisiksi oman opintoryhmäni jäsenten kanssa, vaikka asumme aivan eri puolilla Suomea.”

”Minulle etäopiskelu on sopinut hyvin. Haasteena on opiskelumotivaation ylläpito ja se, että opinnoissa ei ole välttämättä deadlineja. Tällainen opiskelu mahdollistaa paljon, mutta vaatii myös paljon itsekuria”, Nella summaa. Vaikka opinnot ovatkin läppärien ja muiden laitteiden varassa, ei Nella ole tietotekniikasta kovin innostunut.

Vaikka en pidä juurikaan tietokonetyöskentelystä, niin koen hyötyneeni valtavasti digitalisaatiosta

Alkaneiden sosionomiopintojen myötä Nella on vähentänyt töitä ja työskennellyt vain kaksi päivää viikossa päiväkodilla, jotta opiskeluun jää riittävästi aikaa ja energiaa. Työjärjestelyt ovat onnistuneet jouhevasti.

 

Rentoa vapaa-aikaa

Vapaa-ajallaan Nella viettää aikaa rakkaan koiransa Penan kanssa. Penan kanssa Nella käy alueen luontokohteissa ja toisaalta hyödyntää myös keskusta-alueen lenkkipaikkoja, kuten Kirkkosaaren läpi kulkevaa kävelyreittiä.

Nella Salminen ja havannankoira Pena kirkkosaaren kävelypolulla
Nella ja Pena Kirkkosaaressa. Kuva: Maija Koskinen

Nellalle koti on tärkeä paikka ja hän viihtyykin hyvin kotosalla koiran kanssa. Kuusamon vuokrataloilla asuessa Nella on tutustunut naapureihinsa, joihin lukeutuu paikallisen Pölkky-naisten lentopallojoukkueen jäseniä.

”En tiennyt tänne muuttaessani, että naisten lentopallo on niin iso juttu Kuusamossa. Naapureihin tutustuttuani olen päässyt katsomaan heidän pelejä ja se on ollut mielenkiintoista. Oli hauskaa, kun autot tööttäilivät kaduilla, kun Pölkky voitti naisten lentopallon Suomen mestaruuden”, Nella kertoo.

Vaikka Kuusamo on tunnettu Rukan laskettelukeskuksesta ja hiihtoladuista, ei talvilajit ole Nellan mieleen. ”Vaikka kunnon talvesta nautinkin, niin laskettelu tai hiihto ei tunnu omilta lajeilta. Ehkä ensi talvena annan talvilajeille uuden mahdollisuuden”, Nella naurahtaa.

Yhdeksi haasteeksi Nella on kokenut sen, että alueelta ei ole vielä löytynyt juurikaan saman henkisiä nuoria aikuisia. ”En käytä alkoholia, joten baareissakaan ei tule käytyä, vaikka siellä ehkä voisi tutustua ihmisiin”, Nella kertoo.

Monet paikalliset nuoret muuttavat kotiseudultaan pois aikuisuuden kynnyksellä, koska jatko-opiskelupaikkoja on rajallisesti tarjolla. Etäopinnot voisivat olla sopiva ratkaisu myös Koillismaan nuorille aikuisille, jotka kokevat toiselle paikkakunnalle muuton itselleen epämieluisana ratkaisuna.

 

Miltä Kuusamossa asuminen on tuntunut?

Nella on viihtynyt Kuusamossa hyvin, eikä ole katunut muuttoa. Uusi paikkakunta on tarjoillut yllätyksiä; talven pimeys ei tuntunutkaan pahalta, kevään valo yllätti enemmän kuin talven pimeä, ravintoloista ei juurikaan saa kotiinkuljetuksia ja poro saattaa kävellä yöllä keskustassa vastaan. Myöskään mielikuvat susien ja karhujen asuttamasta korvesta eivät vastaa Kuusamon keskustan todellisuutta, vaikka syrjäseuduilla luonto onkin vielä erämaista.

Nella on kotoisin Kanta-Hämeen maakunnasta Hausjärveltä, jonka nimi on hieman harhaanjohtava; Hausjärvellä ei ole juurikaan vesistöjä. Kuusamossa Nellaa yllätti vesistöjen määrä, sillä alueella on järviä, lampia ja jokia todella paljon.

tyyni järvimaisema ja laituri
Kuusamossa Nella yllättyi järvien, lampien ja jokien määrästä. Kuva: Maija Koskinen

Lisäksi Kuusamossa yllätti se, että kaupungin palvelut ovat tarjolla, vaikka mielikuvissa Kuusamo onkin ollut melko pieni paikkakunta. Ihan pieneltä paikkakunnalta 15 000 asukkaan Kuusamo ei tosin ole tuntunut, sillä Nella on itse asunut 2000 asukkaan Oitissa.

Nellasta on ollut mukavaa, kun uudella paikkakunnalla kenelläkään ei ole ennakkoluuloja tai –oletuksia hänestä, eikä hänelläkään muista. Yksi ennakkoluulo ihmisiin liittyen on kuitenkin ollut ennen pohjoiseen muuttoa. ”Etelässä asuessani ihmiset sanoivat, että pohjoisessa ollaan puheliaita. En koe, että asia olisi ihan niin”, Nella naurahtaa.

Nella on viihtynyt Kuusamossa, mutta ajoittain etelässä asuvia läheisiä ja samalla paikkakunnalla asuvaa isoa sukua on ikävä. Sellaisia yksittäisiä päiviäkin on ollut, jolloin Nella olisi mieluummin halunnut olla Hausjärvellä.

Onneksi digitalisaatio auttaa tässäkin suhteessa, sillä videopuhelujen avulla ikävä helpottaa. ”Soitellaan päivittäin läheisteni kanssa, eikä välimatka tunnu silloin niin pitkältä”, Nella kertoo hymyillen. ”En olisi voinut muuttaa tällä tavalla joskus silloin, kun puhelimet eivät vielä toimineet”, Nella pohtii. Myös kotipaikkakunnalla vietetty joulu toi helpotusta koti-ikävään.

Musta Pena-koira näyttää kieltä
Veikeä Pena-koira on ollut tärkeä ystävä myös Kuusamossa. Myös Nellan naapurit ihastuivat Penaan. Kuva: Maija Koskinen

Kesää vasten Nella päätti pitää Kuusamon vuokra-asunnon itsellään, vaikka lähtikin itse Hausjärvelle viettämään kesää. ”Tuntui oudolta lähteä kotoa kotiin, kun lähtee Kuusamosta Hausjärvelle”, Nella toteaa.

Kuusamon asuntotilanne on haastava, ja siitäkin syystä Nella halusi pitää kiinni hyväksi havaitusta asunnosta. Kokonaan Nella ei halunnut muuttaa pois Kuusamosta. ”Minua myös helpottaa se, että Kuusamossa ei ole mitään sitovaa ja voin lähteä pois, jos siltä tuntuu. Kesän jälkeen taas kuulostelen tuntemuksiani alueesta”, Nella kertoo.

Nellalla oli mukava kesä Hausjärvellä, jossa hän vietti paljon aikaa läheisten kanssa. Paluu Kuusamoon tuntui vaikeammalta kuin viime vuonna, kun Nella muutti Kuusamoon. ”Mutta eiköhän tänne taas sopeudu, kunhan ehtii asettumaan aloilleen ja pääsee arkeen kiinni”, Nella kommentoi.

Ylipäätään muutto Kuusamoon on tuntunut Nellasta niinkin hyvältä, että hän voisi suositella sitä muillekin.

Parasta Kuusamossa on luonto, kauniit maisemat ja se, että töitä saa helposti. Lisäksi itsenäistyminen muuton myötä on tehnyt minulle hyvää.

 

Tarinat

Kuusamo, Metsä- ja puutoimialat, alkutuotanto, Rakentaminen, metalliala ja tuotantotyö

Digimarkkinointia Kuusamo Hirsitaloilla ja vastapainona luonnonrauhaa

Lue lisää →
Etätyö, Posio

Etätyö mahdollisti Leenan paluumuuton Posiolle

Lue lisää →
Kuusamo, Luovat alat, Metsä- ja puutoimialat, alkutuotanto

Jenni ei tiennyt poronhoidosta mitään – rakkaus ja porot löytyivät Kuusamosta

Lue lisää →