16.8.2022

Posion elinkeinopäällikön virasta luopuva Niina kannustaa tekemään rohkeita päätöksiä

Niina juoksemassa kesäisissä maisemissa riippusillalla

Muutto Raumalta Kuusamoon perheen kanssa ei ollut elämänmittainen retki Koillismaalle, mutta hyvä ja tärkeä kokemus kuitenkin. Niina Heino ehti toimia Posion kunnan elinkeinopäällikkönä vuoden 2022 helmikuun alusta. Niina kannustaakin ihmisiä rohkeasti kokeilemaan elämää Koillismaalla ja tarttumaan elämässä eteen tuleviin mahdollisuuksiin.

Niina on alun perin syntynyt ja varttunut Kuusamossa, josta hän muutti opintojen perässä Ouluun opiskelemaan vuonna 2003. Hän perusti siellä myös perheen. Oulusta perheen matka jatkui vuonna 2010 miehen kotiseudulle Raumalle. Nyt perheeseen kuuluu mies, 12- ja 14-vuotiaat lapset ja kaksi koiraa.

Haastattelussa Niina kertoo kokemuksestaan, Kuusamossa asumisesta ja Posiolla työskentelystä, sekä valottaa taustoja, miksi he päättivät perheensä kanssa palata takaisin Raumalle.

 

Kuusamo kutsui koko perhettä

”Muutin perheen kanssa Kuusamoon toukokuussa 2021. Meillä oli pitkäaikainen haave muuttaa joskus pohjoiseen, sillä vietimme lomilla paljon aikaa siellä. Aina pois lähtö sieltä oli vaikeaa ja ikävöin paljon takaisin. Ikävöin kaunista luontoa, harrastusmahdollisuuksia, kiireettömämpää arkea ja myös omia sukulaisiani.

Kun minulle aukesi mahdollisuus päästä mielenkiintoisiin työkuvioihin Koillismaalla, teimme perheen kesken päätöksen lähteä. Vaikka kaikki olivat muuton kannalla, oli tunneskaala muuton ympärillä melkoinen.”

Kaksi henkilö seisovat kallion reunalla metsässä
Kaipuu Kuusamoon kasvoi ajan myötä. Kuva: Niina Heino

Työt veivät mennessään

”Työskentelin ensin Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpoliksella Taivalkosken yrityskehittäjänä kahdeksan kuukautta, kunnes Posion elinkeinopäällikön virka herätti mielenkiintoni ja hainkin sitä työpaikkaa.

Aloitin Posiolla helmikuun 2022 alussa. Posio on antanut ja opettanut minulle paljon. Posio on kehittämismyönteinen ja siellä on tekemisen meininki. Olen sitä mieltä, että moni kunta voisi ottaa mallia Posiosta, jossa selvästi keskitytään nyt oleellisiin asioihin.

Olen esimerkiksi puolen vuoden aikana ollut mukana työstämässä kuntaan uutta strategiaa, kuntabrändiä ja organisaatiouudistusta. Paljon hankkeita on menossa, uusia suunnitellaan sekä uusia avauksia ja erilaisia ideoita on ilmassa.

Kaksi naista juoksemassa iloisina kevättalvisilla poluilla
Posiolla on ollut mukava tunnelma Korouoman polkujen lisäksi myös työpaikalla. Niina Heino kuvassa vasemmalla.
Kuva: Harri Tarvainen

Oma tiimini elinkeinotoimessa on ihan huippu. Tiimiin kuuluu matkailun, viestinnän ja hanketoiminnan ammattilaisia, joiden kanssa on hienoa tehdä töitä. Kunnanjohtaja, muut kunnan virkamiehet, työntekijät ja päättäjät ovat helposti lähestyttäviä ja heidän kanssa oli luontevaa työskennellä. Pienessä kunnassa saa tehdä monenlaisia asioita eikä tylsää päivää ole. Ainoa, mikä jäi harmittamaan on se, etten edes murto-osaa Posion yrittäjistä ehtinyt tavata.”

 

Vapaa-ajalla tekemistä riitti

”Vapaa-aika Kuusamossa kului pitkälle luonnossa, polkujuosten ja hiihtäen. Nautin kunnon talvista ja valoisista kesäöistä. Toki arki tuli sielläkin vastaan ja aikaa ei kaikkeen mahdolliseen kivaan aina riittänyt. Mutta harrastusmahdollisuudet olivat hyvät, enkä keksi mitään mitä olisin kaivannut.

Kuontivaaran talvisia maisemia
Koillismaalla on hyvät harrastusmahdollisuudet ympäri vuoden. Kuva Kuntivaaralta. Kuva: Niina Heino

Liikunta- ja uimahalli tarjosi edullisesti paljon eri liikuntavaihtoehtoja aikuisille ja lapsille. Poika vaihtoi laskettelun lumilautailuun ja Rukan rinteet oli kovassa käytössä.

Kaikki palvelut, mitä tarvittiin, pelasivat oikein hyvin. Ykköstyypin diabeetikkona sain mahtavaa hoitoa diabeteshoitajalta ja – lääkäriltä. Myös muut terveyspalvelut toimivat ja esimerkiksi yhteistyö koulujen ja kodin välillä oli sujuvaa.

Ainut ongelma, jonka kohtasimme, oli asunnon saanti. Emme koko vuoden aikana löytäneet perheellemme sopivaa kotia, vaan asuimme melko ahtaasti. Luonnollisesti kaikkien perheenjäsenten menojen ja oman tilan sovittaminen ahtaasti asuessa tuottaa jonkin verran haasteita.”

Niina juoksemassa Pyhävaaran maisemissa
Kuusamon ja lähialueiden polkujuoksumaastot ovat tulleet tutuiksi. Kuva NUTS Pyhältä.
Kuva: Samuli Tiainen

 

Mieltä saa muuttaa

”Vaikka kaikki kuulostikin olevan hyvin, alkoivat lapset keväällä kaivata todella paljon takaisin Raumalle. He alkoivat ikävöidä vanhaa koulua, kavereita ja Rauman puolen sukulaisia. Ymmärsin heitä täysin, olivathan he lähes koko ikänsä siellä asuneet.

Ensin ajattelin kuitenkin, että se ikävä menee heillä ohi ja elämä jatkuu Kuusamossa. Kuitenkin ikävän tunne vain vahvistui ja vahvistui ja aloin oikeasti miettiä sitä mahdollisuutta, että palataan takaisin.

Ensin mietin tietenkin sitä, että mitä kaikki ajattelee, kun olen niin vähän aikaa ollut töissä ja heti lähdössä. Mietin myös sitä, kuinka työlästä kunnan on taas rekrytoida uusi tilalleni. Kuitenkin tiedostin, että elän tätä elämää itseäni ja tietenkin perhettä varten. Työ on vain työtä, eikä se saa olla kaikki kaikessa, vaikka viihdyinkin todella hyvin Posion kunnalla.

Suurin osa sukulaisista, ystävistä ja työkavereista ymmärsi minua täysin ja tuki päätöstä. Toki osalta kuulin myös ikäviä kommentteja, ”lapsetko teillä määrää miten eletään”. Ei määrää, mutta heidän hyvinvointinsa on erittäin tärkeää. Jokainen vanhempi tietää, jos lapset eivät voi hyvin, ei kukaan perheessä voi hyvin.

Teen nyt vielä etätöitä Posiolle elokuun ajan Raumalta käsin ja sen jälkeen vaihdan työpaikkaa tänne lähemmäs Raumaa. Muuton hetki takaisin oli haikea, mutta kun olen nyt täällä pari viikkoa ollut, voin sanoa, että myös täällä on paljon hyvää. Lapset ovat onnellisia, joten tiedän, että päätös on ollut oikea.

En koe itseäni epäonnistujaksi. Olen tyytyväinen, että uskallettiin kokeilla ja vietimme antoisan vuoden pohjoisessa. Olen myös tyytyväinen siihen, että uskalsimme muuttaa mieltämme ja muuttaa takaisin Raumalle. Tämä on vain elämää.

Nyt ei tarvitse kiikkustuolissa vanhana miettiä, että mitä jos.

Ja mikä parasta, pääsehän pohjoiseen aina takaisin käymään tai pidemmäksikin aikaa. Nyt ei vaan ollut meidän aika siellä asua.

Kannustan kyllä kaikkia, jotka haaveilevat muutosta pohjoiseen tekemään rohkeita päätöksiä. Sitä ei tiedä ennen kuin kokeilee.

Työpaikkoja on Kuusamossa, Posiolla ja Taivalkoskella nyt todella hyvin tarjolla. Monella alalla saa jopa valita mihin menee. Ja jos esimerkiksi kuntapuoli kiinnostaa, koen että pienistä pohjoisen kunnista voi olla helpompi saada työtä ja hankkia työkokemusta kuin isoimmissa etelän kunnissa. Koen myös, että pienissä pohjoisen kunnissa sinun työpanosta ja osaamista arvostetaan ja uralla on aina hyvät mahdollisuudet edetä.”

Niina istumassa laavulla, auringonpaisteessa
Muutto Kuusamoon ja työskentely Posiolla oli kaikesta huolimatta hyvä kokemus.
Kuva: Harri Tarvainen

 

Posion kunnan terveiset

Posiolla arvostetaan Niinan työpanosta elinkeinopäällikkönä ja toiveissa olisi ollut pidempikin yhteinen taival. Uuden elinkeinopäällikön haku on alkanut. Kunnanjohtaja Pekka Jääsköllä on hyvää sanottavaa kunnassa työskentelystä.

”Niinan kanssa yhteistyö on ollut sujuvaa ja hänen työkokemus ja osaaminen on ollut juuri oikeanlaista. Niina pääsi hienosti kunnan työskentelyyn mukaan ja osaksi koko kunnan tiimiä. Tietenkin olisimme toivoneet Niinan jatkavan pidempään virassa ja olimmekin jo suunnitelleet tulevaisuutta. Ymmärrämme toki lähdön syyt ja toivotamme Niinalle ja hänen perheelleen kaikkea hyvää Raumalle.

Uuden elinkeinopäällikön haku on jälleen uusi haaste, mutta myös mahdollisuus.

Organisaatiomme on kehitysmyönteinen ja teemme työtä hyvässä hengessä. Työskentely eri alojen osaajien kanssa on sujuvaa ja pyrimme rakentavaan kulttuuriin, jossa on hyvä yhteishenki ja luottamus tehdä töitä. Yrittäjyyden tukeminen on tärkeässä roolissa uudessa kuntastrategiassamme. Toivomme, että yhteiset arvot kohtaavat uuden elinkeinopäällikön kanssa”, Pekka Jääskö kertoo.

Posion uuden elinkeinopäällikön haku on avoinna, katso oheisesta linkistä Kuntarekryn ilmoitus. Klikkaa tästä.

Posion uusi kuntastrategia kannustaa yrittäjiä liiketoimintaan Posiolla. ”Kasva rauhassa” on kunnan uusi slogan.

Tarinat

Kuusamo

Eetu muutti Suomen parhaimpien juoksumaastojen viereen

Lue lisää →
Luovat alat, Posio

Hanna pyörittää taideverkkokauppaa pienestä posiolaisesta kylästä käsin

Lue lisää →
Opetus- ja kasvatusala, Posio

Salla-Maaritin ura eteni esikoulun opettajasta Posion peruskoulun ja lukion rehtoriksi

Lue lisää →