15.5.2023

Rakkaus löytyi lenkkipolulta – perhe-elämää Posiolla

Perhe istuu sohvalla

Pieni Tapio-poika hamuilee käsillään puupalikoita rakentaakseen niistä tornin. Yhdessä Anna Tikkakoski ja Juhani Mursu ovat perheineen rakentaneet omannäköisensä arjen Posiolle, Etelä-Lappiin.  

Puupalikoista koostuva torni rakentuu vakain ottein 2-vuotiaan Tapion toimesta, kunnes se kaatuu naurunremakan saattelemana levittäen palaset pitkin lattiaa. 

“Kyllä täällä tekemistä riittää”, Tapion äiti Anna kertoo ja naurahtaa. 

Perhe asuu Posion keskustaajamassa, mukavan rauhallisella asuinalueella omakotitalossa.  

Perheeseen kuuluu Anna, Juhani, Tapio sekä 9- ja 13-vuotiaat veljekset Juhanin edeltävästä liitosta. Lisäksi pihalla auringossa loikoilee pohjanpystykorva Nella.  

 Pieni lapsi ja vanhempi rakentaa puupalikoista tornia

Lenkkipoluilta löytyi elämänkumppani

Juhanin ja Annan tarina alkoi hiihtoladuilta ja lenkkipoluilta, joita pariskunta kehuu yhä tänäkin päivänä.  

Anna oli muuttanut 2016 Posiolle Vetelistä, pieneltä Pohjanmaan paikkakunnalta. Anna oli selannut farmaseutin avoimia työpaikkoja ja päätyi hakemaan Posiolle, Lapin kuntaan, josta ei aiemmin ollut kuullutkaan.

Pian hän allekirjoittikin jo työsopimuksen ja muutti Posiolle. 

“Asuin Kokkolassa ennen muuttoa Posiolle. Tuntui kotoisalta muuttaa pienelle paikkakunnalle”, Anna kertoo. 

Juhani puolestaan oli varttunut Posiolla, käynyt opiskelemassa Kemijärvellä ja Kuusamossa ja palannut takaisin kotikonnuilleen. Nykyisin Juhani käy töissä Kuusamon puolella autopeltiseppänä kolarikorjaamossa. 

“Asumme tällä hetkellä lapsuudenkodissani. Vaikka muutin muualle välissä, niin oli mukava palata tänne”, Juhani kertoo. 

Annan ja Juhanin ensimmäinen kohtaaminen oli hiihtoladuilla vuonna 2017. Juhani oli hiihtänyt Annan ohi ja huikannut kannustavasti “Jaksaa, jaksaa!”  

“Otti päähän tuo huutelu, koska koin liikkuvani hyvää vauhtia”, Anna naurahtaa.  

Hiljalleen pari tutustui toisiinsa aina törmäten uudestaan laduilla tai poluilla. Moikkaukset muuttuivat keskusteluiksi ja yhteisiksi lenkeiksi.  

 

Perhe-elämää Posiolla 

Posiolla on otettu käyttöön vuoden 2023 alussa 2000 euron vauvaraha ja maksuton varhaiskasvatus. Alkuun toimet ovat voimassa vuoden 2025 loppuun.  

“Maksuton varhaiskasvatus on iso säästö perheen näkökulmasta ja mahdollistaa paljon”

Lapsi leikkii isänsä kanssa

Ennen kuin Tapio meni päiväkotiin, olisi Anna kaivannut vertaistukea muilta vanhemmilta ja lisää kohtaamisia toisten vauvaperheiden kanssa. 

Vuoden 2023 alusta Posion perhekeskus on yhdessä Posion seurakunnan kanssa käynnistänyt vanhemmille suunnatun kohtaamispaikkatoiminnan Perheiden Pirtin vastaamaan juuri tämänkaltaisiin tarpeisiin.  

Lisäksi suunnitteilla on uutta matalan kynnyksen toimintaa, jossa lapset pääsisivät harrastamaan ja vanhemmat saisivat vertaistukea toisistaan. Vaikka toimintoa on toteutettu yhdessä seurakunnan kanssa, ei toimintaan osallistuvien tarvitse kuulua kirkkoon. 

Päiväkotiin siirtyessään Tapio on saanut kohtaamisia omanikäisten lasten kanssa ja leikkikavereita onkin löytynyt jo useampia. 

2-vuotias poika hymyilee

Toisinaan vanhempien voi olla hankala tietää, mitä palveluita on saatavilla, sillä tieto lapsiperheiden palveluista on usein hajanaista ja useassa paikassa. Posiolla tilanteeseen on puututtu ja lähdetty kehittämään Posion Perhekeskusta. 

Posion Perhekeskus on monialainen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä edistävä sekä varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta tarjoava palveluverkosto.

Perhekeskus ei siis ole pelkkä yksittäinen rakennus vaan kattaa alueen monialaiset palvelut lapsille, nuorille ja perheille yhteensovittaen lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, sivistyspalvelut sekä järjestöjen ja seurakunnan palveluita ja toimintaa. 

Posion sähköisen perhekeskuksen sivuilta löytyy kootusti tietoa lasten, nuorten ja perheiden palveluista yhteystietoineen, ikäryhmittäin ja elämäntilanteen mukaan jaoteltuna. 

Kuvakaappaus Posion perhekeskuksen nettisivuilta
Posion Perhekeskuksen nettisivut on jaoteltu niin, että tieto löytyy helposti.

“Olen hieman tutustunut jo Perhekeskuksen sivuihin ja ne vaikuttivat helppokäyttöisiltä. Koen, että sieltä voi löytää sieltä helposti itselleen tärkeää tietoa perheen palveluihin liittyen”, Anna kertoo. 

“Täällä on rauhallista ja turvallista asua, hyvät palvelut perheille ja kiva päiväkoti ja toimiva peruskoulu ja lukio. Toivoisimme, että alueelle muuttaisi lisää lapsiperheitä”, Juhani toteaa.  

Posion kunnan päiväkoti kuvattuna edestä talvisessa maisemassa
Posion kunnan päiväkoti on mukavan pieni ja sijaitsee keskustaajamassa.

 

Harrastuksista energiaa arkeen

Ulkoilu ja liikunta ovat edelleen mukavia harrastuksia perheen elämässä.  

“Täällä Posiolla on mahtavat puitteet liikuntaharrastuksille. Ladut ovat todella hyvät, pyöräilemään pääsee, kunnan uusi kuntosali on loistava, jäähallilla on ollut viime aikoina muun muassa kiekkokoulua ja ei tarvitse kuin lähteä ovesta ulos, niin on käytännössä luonnossa”, Anna kertoo. 

Posion kunnan kuntosali
Posion vuonna 2021 valmistuneella kuntosalilla on laitteet ja vapaata tilaa erilaiselle harjoittelulle.

“Lähdimme talvella hiihtämään järven jäälle ja ehkä kilometrin mentyämme oltiin jo täysin luonnon rauhassa”, Anna tiivistää. 

“Eikä täällä tarvitse mennä vain suosituimpiin paikkoihin, kuten Riisitunturille tai Korouomaan nähdäkseen upeita paikkoja”, Juhani kertoo. Juhanilla on tapana liikkua merkitsemättömillä reiteillä erämaisemmassa luonnossa.  

Riisitunturin maisemia keskiyön auringon aikaan
Koillismaan maisemat ovat vaikuttavia ympäri vuoden.

Juhanin mieliharrastukset liittyvät metsästykseen ja kalastukseen. Metsästyslain 8. pykälän mukaan pohjoissuomalaiset metsästäjät saavat metsästää ilmaiseksi omassa kotikunnassaan valtion omistamilla alueilla.  

Metsästys ja kalastus ovat Posiolla osana vankkaa kulttuuriperintöä, jota opetetaan myös kouluissa. 

“Koululaisten on mahdollista suorittaa metsästyskortti ja yksi säännöllisten ulkoilupäivien teemoista on ollut pilkkiminen”, Juhani kertoo. 

Perheen nuorten lempiharrastus on ollut viime aikoina laskettelu ja koululaiset pääsevätkin maksutta laskettelemaan Kirikeskukseen. Posion Kirintövaaran Kiririnteet sijaitsevat noin 8 kilometrin päässä keskustaajamasta. Ilmainen rinnelippu on tarkoitettu kaikille Posion peruskoululaisille ja lukiolaisille. Etuus käsittää myös Posiolla kirjoilla olevat, muualla opiskelevat toisen asteen opiskelijat. 

“On iso etu, että lapset ja nuoret saavat lasketella ilmaiseksi”

Ilmakuva Kirintövaarasta
Kirintövaaran rinteet ovat mukavan lähellä Posion keskustaajamaa.

Erityisiä kehuja saa myös paikallinen urheiluseura Posion Pyrintö, joka järjestää monenlaista liikuntaa eri ikäisille. Kesällä Pyrintö järjestää muun muassa yleisurheilukerhoa lapsille ja nuorille.  

“Suunnistus ja iltarastit ovat olleet meidän työporukalla mukava harrastus. Pyrintö järjestää rasteja ja kuka vaan voi mennä mukaan, myös lasten kanssa kulkeminen on mahdollista helpommilla radoilla. Jos suunnistus on vierasta tai olo on epävarma, aina löytyy joku, joka auttaa mielellään tai lähtee seuraksi”, Anna kertoo. 

“Olisi mukavaa, jos täällä voisi käydä uimakoulussa lasten kanssa, mutta uimahallia ei ole. Käymme toisinaan Kuusamossa uimassa”, Anna kertoo. 

Olen ymmärtänyt että Posiolla voi harrastaa myös erilaisia käsitöitä, esimerkiksi keramiikkaa ja puutöitä. Kansalaisopiston sivuilta löytyy hyvä valikoima erilaisia kursseja”, Anna pohtii.

Anna on kotoisin paikkakunnalta, jossa musiikkia on helppo lähteä harrastamaan jo pienestä pitäen. Anna itsekin soittaa viulua. 

“Jos jotain täällä kaipaisin, niin lisää mahdollisuuksia musiikin harrastamiseen, etenkin lapsille ja nuorille.”  

“Itse olen päässyt soittamaan viulua esimerkiksi paikallisen Pomppa-teatterin kanssa ja milloin missäkin pienemmissä tapahtumissa. Meillä on muodostunut täällä Posiolla tietty porukka, jonka kanssa soitamme. Mukaan pääsee helposti ja itsekin lähdin mukaan niin, että kerran apteekissa asioinut asiakas oli jostain kuullut, että soitan viulua ja pyysi minut heidän ryhmän mukaan soittamaan”, Anna kertoo. 

Myös viime talvena Kirikeskukselle perustettu avanto saa kehuja. Avanto- ja saunavuoro oli alkuun kokeilu, jota jatkettiin sen suosion takia. Yleinen vuoro oli kerran viikossa keskiviikkoiltaisin. 

“Avannossa oli mahtava käydä. Meillä on oma WhatsApp-ryhmä, jonka kanssa sovimme yleisten vuorojen lisäksi omista avantovuoroistamme”, Anna kertoo. 

Ilmakuva Posion Kirikeskuksen avannolta
Kirikeskuksen avanto oli talvella 2023 hyvin suosittu paikallisten ja matkailijoiden keskuudessa.

  

Yhteisöllisyys tuo merkityksellisyyttä

Anna ja Juhani kokevat Posion ilmapiirin yleisesti positiiviseksi ja lämpimäksi.  

“Muualta tulleena olen kokenut päässeeni hyvin mukaan harrastuksiin ja minua on pyydetty milloin mihinkin ryhmiin ja tapahtumiin”, Anna kertoo hymyillen. 

Molemmat kannustavat niin paikallisia, kuin myös muualta tulleita olemaan rohkeasti yhteydessä paikallisiin toimijoihin, Facebook-ryhmiin tai vaikkapa kuntaan, mikäli he kaipaavat mukaan harrastustoimintaan.  

“Kyllä täältä seuraa saa monenlaiseen tekemiseen, jos vain itse haluaa. Aina joku tuntee jonkun, joka voisi olla sopivaa seuraa juuri omaan harrastukseen”, Juhani kertoo. 

Anna ja Juhani kokevat, että Posiolla tunnelma ei suinkaan ole sisäänpäin kääntynyt, vaan ennemminkin yhteisöllinen. 

Anna on kokenut työnsä apteekissa mieluisaksi ja onkin viihtynyt hyvin työssään. Yksi mukavimmista asioista on päivittäiset kohtaamiset asiakkaiden kanssa. 

“Tiedän paljon kylän menoista jo pelkästään sillä, että olen töissä ja vaihdan asiakkaiden kanssa kuulumiset”, Anna hymyilee. 

Perhe istuu sohvalla

Kuvat ja teksti: Maija Koskinen

Tarinat

asuminen, Kunta, Palvelut, Posio

Rakkaus löytyi lenkkipolulta – perhe-elämää Posiolla

Lue lisää →
Luovat alat, Matkailu, Posio, Yrittäminen

Irman ja Teemun eräkahvila viehättää matkailijoita Korouomassa

Lue lisää →
Matkailu, Posio

Mailys muutti Ranskasta Suomeen ja perusti Posiolle oman matkailuyrityksen

Lue lisää →