12.10.2022

Pertti muutti elämänsä suunnan ja lähti eräopaskouluun Kuusamoon

Pertti Perkkiö mökkinsä edustalla syyspäivänä

Pertti Perkkiö päätti kokeilla uutta, jätti päivätyönsä, myi Etelä-Suomen asuntonsa ja lähti erä- ja luonto-opaskouluun Kuusamoon.

Syksy on ollut pilvinen, mutta juuri nyt tuulen mukana leijailevat koivun lehdet hehkuvat auringon valossa kirkkaan keltaisina. Kuukkeli lentää tottuneesti mökin terassin kaiteelle katsomaan, olisiko herkkupaloja tarjolla.

Kuukkeli terassin kaiteella
Kuukkelit ovat vakiovieraita Pertin terassilla. Kuva: Maija Koskinen

 

”Kyllä täällä on ihmisen hyvä olla”, Pertti sanoo ja katselee mökkinsä pihamaalta avautuvaa järvimaisemaa. Pertin mökki sijaitsee Käylän kylässä, Kuusamon pohjoisosassa.

”Kauppaan on viisi kilometriä ja Rukalle ajaa kymmenessä minuutissa pizzalle. Vaikka viihdynkin näissä hieman erämaisissa tunnelmissa, on kiva käydä välillä sivistyksenkin parissa Rukalla”, Pertti naurahtaa.

Sisäinen levottomuus muuttui rauhaksi

Alun perin Ylivieskasta kotoisin oleva Pertti on ehtinyt asua monessa eri kaupungissa. Vuonna 1988 hän lähti kotipaikkakunnaltaan etelään ja asui edeltävät 25 vuotta Kanta-Hämeessä.

Hän työskenteli pitkään Helsingin Sanomien painotalolla Forssassa. Pertti tekee myös kiinteistöhuolto- ja remontointitöitä yrittäjänä.

Pertti koki kaivanneensa muutosta elämään. Myös vuoden 2019 sateinen talvi ja kaipuu lumen keskelle saivat pohtimaan elämänvalintoja.

Hirsirakennuksia syysmaisemissa
Kuusamossa on tilaa ajatuksille ja harrastuksille. Kuva: Maija Koskinen

 

Puolitoista vuotta sitten Pertti päätti myydä Etelä-Suomessa sijaitsevan asuntonsa ja aloitti marraskuussa 2020 Koillis-Suomen Aikuiskoulutus (KSAK) Oy:n erä- ja luonto-opaskoulutuksen.

Ajatus oli kytenyt jo pidempään ja lasten aikuistuttua tuntui, että oikea hetki elämänmuutokseen on käsillä. Retkeilyä harrastavalle Pertille luonto on ollut aina elämässä jollain tavalla mukana, myös ruuhkaisimpinakin vuosina.

KSAK:n erä- ja luonto-opaskoulu kestää 14 kuukautta ja Pertti ajattelikin opintoja ikään kuin irtiottona kaikesta. Vuoden päivät saisi rauhassa miettiä asioita ja sen jälkeen pitäisi tehdä ratkaisuja elämän suunnan suhteen.

Pertti otti töistä alkuun vuoden opintovapaan ja lähti avoimin mielin kokeilemaan uutta. ”Pian ymmärsin, että en ole palaamassa enää takaisin entiseen työhöni”, Pertti toteaa.

”Muutto tänne pohjoiseen ei tullut ystävilleni eikä työkavereille yllätyksenä”, Pertti kertoo.

Jokin sisäinen levottomuus minulla on ollut, mutta täällä elämä tuntuu rauhalliselta

 

Eräopaskoulu oli oikea valinta

Erä- ja luonto-opaskoulutus kestää 14 kuukautta ja toteutus on monimuotoista; on lähiopetusta ja itsenäistä opiskelua.

Pertin ryhmässä oli noin 15 opiskelijaa ja heidän lähtötasot ja tavoitteet olivat erilaisia, mutta opinnot sujuivat mukavasti.

Jokaiselle opiskelijalle luotiin opintojen alussa henkilökohtainen opintopolun suunnitelma omat tavoitteet ja elämäntilanne huomioiden. Koulutus on mahdollista suorittaa omaan tahtiin.

”Koulua käytiin niin, että lähipäiviä oli kerran kuukaudessa neljän päivän ajan ja Teamsissa tapasimme etänä viikottain. Paljon opiskeltiin itsenäisesti ja työssä oppien.”

Työelämän kanssa yhteistyö on tärkeässä roolissa koulutuksessa.

Opintojen aikana Pertti asui Basecamp Oulangan eräkeskuksella, jossa hän suoritti opintojaan töiden ohella ja myöhemmin toimi työntekijänä.

Monimuoto-opinnot mahdollistivat eri paikkakunnilta kotoisin oleville opiskelijoille joustavat mahdollisuudet niin asuinpaikan, kuin myös vaikkapa työskentelyn suhteen.

Pertti hiihtämässä ahkion kanssa
Eräopaskoulussa pääsi kokemaan monenlaisia tapoja liikkua luonnossa. Kuva eräopaskoulusta.

 

Upeasta koillismaalaisesta luonnostaan tunnettu Kuusamo oli Pertin mielestä loistava alue erä-ja luonto-opaskoulutuksen tarpeisiin.

”Täällä on lähellä useampi kansallispuisto. Alueella onnistuu niin vaellukset, talviretket tykkylumisten puiden alla kuin myös vaikkapa koskenlasku”, Pertti kertoo.

Juuri koskenlaskusta muodostui Pertille vuoden suosikkiaktiviteetti.

”En ollut aiemmin kokenut vesilajeja mitenkään omakseni, mutta koskenlaskusta innostuin. Lajin löytäminen ja itsensä ylittäminen oli itselleni parasta tässä koulutuksessa”, Pertti kertoo.

Koskikippari-koulutus oli vapaavalintainen osa opiskelua.

Kokonaisuudessaan erä-ja luonto-opaskoulutuksen vuosimaksu on 350 euroa.

”Itse pidin hintaa edullisena”, Pertti kertoo.

Pertti sai opiskelun aikana Työllisyysrahaston myöntämää aikuiskoulutustukea. Lue lisää aikuiskoulutustuesta tästä.

Vuoden 2022 koulutuksen osalta erä-ja luonto-opas koulutuksen ryhmä on täynnä, mutta ryhmään voidaan ottaa opiskelijoita myös kesken vuoden, johtuen joustavasta opintosuunnittelusta.

Jos kiinnostuit opinnoista, kannattaa olla yhteydessä KSAK Oy:n kouluttaja Tomi Mandeliniin, tomi.mandelin(at)ksak.fi. Lisätietoja koulutuksesta löydät täältä.

 

Eräoppaan työ on monipuolista

”Erä- ja luonto-oppaat työllistyvät monenlaisiin hommiin. Skaala on laaja ja töitä voi tehdä vaikkapa safarioppaina tai yksityisenä yrittäjänä. Jotkut vetävät esimerkiksi pitkiä vaelluksia ryhmille”, Pertti kertoo.

”Eräoppaaksi kouluttautuvan kannattaa olla sellainen, että viihtyy ihmisten kanssa, sillä hyvin usein työhön liittyy ryhmien kanssa työskentely ja asiakaspalvelu.”

Työllistymistilannetta Pertti pitää tällä hetkellä alalla hyvänä. ”Työntekijöistä on jopa pulaa”, Pertti kertoo.

Monet eräoppaat työllistyvät kausiluontoiseen työhön. ”Sesonkityössä kannattaa pitää mielessä, että päivät saattavat olla ajoittain pitkiä ja hektisiä. Sitten on taas päiviä, kun otetaan rennommin”, Pertti muistuttaa.

Pertti työllistyi viime talvena Basecamp Oulangalle, jossa hän vei asiakkaita lumikenkäilemään ja opetti hiihtoa.

”Koillismaalla on paljon tunnettuja ja hienoja retkikohteita, mutta meillä oppailla on tietoa myös vähemmän tunnetuista, mutta yhtä lailla hienoista retkipaikoista”, Pertti vinkkaa.

 

Kuusamo tuntuu kotoisalta

Pertillä oli jo pitkään ollut kiinteistövälittäjäsivujen hakuvahdit päällä, kunnes viime kesänä tärppäsi.

Sähköpostiin kilahti ilmoitus upeasta hirsimökistä, joka sijaitsisi Pohjois-Kuusamossa. Pihalla olisi savusauna ja kesäkeittiökin.

Niinpä Pertti osti itselleen mökin.

Saunakiulut odottavat saunojaa
Pertin mökillä on oma savusauna. Kuva: Maija Koskinen

 

”Ostinpa juuri itselleni myös puisen soutuveneen. Iso työmaahan siinä on, kun se täytyy keväällä tervata, mutta pitäähän ihmisellä harrastuksia olla”, Pertti naurahtaa.

Tulevana talvikautena Pertti suunnittelee tekevänsä freelancerina eräoppaan töitä, mutta myös kiinteistö- ja remontointialan hommia yrittäjänä.

Kuusamossa Pertti on viihtynyt hyvin ja erityisesti luminen talvi ja pakkanen ovat olleet mieluisia kokemuksia. Vesistöt, vaaramaisemat ja selkeät vuodenajat saavat myös kehuja, vaikka kesä tosin voisi olla pidempi.

Pertti mökkinsä edessä
Pertti on nauttinut Kuusamon luonnosta ja rauhasta. Kuva: Maija Koskinen

 

Kiinteistöalan yrittäjänä Pertti kaipaisi myös isompia tukkuliikkeitä, joista voisi ostaa erikoisempiakin varaosia ja muita tuotteita helposti. ”Onneksi tuotteita voi kuitenkin tilata. Täytyy vaan itsellä pitää oma varasto kunnossa”, Pertti kertoo.

”Kuusamo on ihan ykköspaikka”, Pertti toteaa.

 

 

 

 

Pertin TOP 3 vinkit Koillismaan retkeilyyn

 

  1. Koskenlasku

”Monet firmat järjestävät Kuusamossa koskenlaskua. Kitkajoella on useita eri reittejä.”

Koskenlaskijoita Myllykoskella
Kuusamon maisemista pääsee nauttimaan myös vesiltä käsin.
Kuva: Salla Karhumaa / Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys

 

  1. Liukulumikenkäily Posion Riisitunturilla

”Talven hienoimpia retkiä on kulkea Riisitunturin tykkylumisten puiden keskellä. Liukulumikengät ovat kuin leveät sukset ja niillä on helppo kulkea lumisessa ja epätasaisessa maastossa.”

Lumikenkäilijä Riisitunturilla ja revontulet
Riisitunturi on talvella maagisen kaunis paikka. Kuva: Eeva Mäkinen

 

  1. Oulankajoen melonta

”Oulankajoki on mutkitteleva joki Oulangan kansallispuistossa. Melontareitti on noin 24 km ja se on helppo melottava myös aloittelijalle.”

Kanootti Oulankajoen hiekkarannalla
Oulankajoki on hiekkatörmien ympäröimä ja reitille mahtuu useampi hiekkaranta. Kuva: Maija Koskinen

Tarinat

Etätyö ja sopivan kodin löytyminen saivat Johannan perheineen muuttamaan Kuusamoon

Lue lisää →

Metsästys on Lotalle ja Tomille elämäntapa – miltä etätyöläisten arki näyttäisi Kuusamossa?

Lue lisää →

Pertti muutti elämänsä suunnan ja lähti eräopaskouluun Kuusamoon

Lue lisää →