2.5.2023

Pitkäsen maalaisjuustola – Kuusenkerkkäjogurttia Kuusamosta maailmalle

Kuusamossa, Suiningin rannalla sijaitsee yli 200 vuotta vanha sukutila, jossa valmistuu Suomen parasta kuusenkerkkäjogurttia. Pitkäsen maalaisjuustola on tullut tutuksi palkituilla jogurteillaan ympäri Suomen.

Tilan toimintaa pyörittää Oiva, Savosta kotoisin olevan vaimonsa Merjan ja 24-vuotiaiden tyttäriensä Jonnan ja Janikan kanssa. Tilalla on myös yksi työntekijä töissä. Perhe kokee maalla elämisen mukavana ja turvallisena. Elämäntavaksi koettu perheyrittäminen luonnon keskellä tutuissa maisemissa ja sopusoinnussa paikallisten ihmisten kanssa, tuntuu Pitkäsen perheelle luonnolliselta ja houkutteli nuorta sukupolvea palaamaan takaisin opiskeluiden jälkeen ja jatkamaan sukutilaa Koillismaalla. Sukupolvenvaihdos tehtiin neljä vuotta sitten. Nuoret yrittäjät toivoisivat alueelle lisää samanhenkisiä nuoria ja erilaisia yrityksiä.

Vaikka Kuusamo ei lähtisi maailmalle, maailman voi tuoda tänne!

Yrityksen tulevaisuudensuunnitelmissa on kasvattaa jogurttien tunnettavuutta. Pitkäsen maalaisjuustolan jogurtteja on tilattavissa K-ketjun kauppoihin ympäri Suomea. Jogurtteja on saatavilla kaikissa Kuusamon päivittäistavarakaupoissa, lukuun ottamatta Lidliä. Jogurtteja tarjoillaan myös paikallisten majoitusyritysten aamupalapöydissä.

Mistä jogurttien tarina sai alkunsa?

Ennen vanhaan maitotiloilla oli käytössä maitokiintiöt. Ylimääräisestä maidosta piti maksaa sakkoja, joten tilan entinen emäntä Taimi, tilaa jatkaneiden Oiva ja Pauli Pitkäsen äiti päätti vuonna 1994 alkaa tekemään ylimääräisestä maidosta leipäjuustoa torilla myytäväksi. Juustolan tilat uudistettiin vuonna 2011, jonka jälkeen juuston valmistuksen ohella alettiin kehittämään uutta maitovalmistetta. Kokeilujen jälkeen syntyi maalaisjogurtti ja toiminta keskittyi jogurttien tuotekehitykseen, ja leipäjuuston valmistus jäi pois vuonna 2018.

Maalaisjuustolan pääelinkeinona on maidontuotanto. Maalaisjuustolan jogurtit valmistetaan omasta maidosta maatalouden sivutuotteena, joten alkutuotanto sekä jatkojalostus tapahtuvat samassa pihassa. Suositun kuusenkerkkäjogurtin kuusenkerkät saadaan paikallisesta Wild Food-osuuskunnasta. Pitkäsen maalaisjuustola on saanut Kuusamo Lapland Wild Food -tavaramerkin.

Nykyään asiakkaatkin ovat tiedostavampia lähiruoan suhteen. Matkailu hyödyttää alkutuotantoa.

 

Olemme saaneet kolmesti tunnustusta Kuusenkerkälle ja kerran laktoosittomalle luonnonjogurtille Artesaaniruoan SM-kilpailussa vuosina 2018, 2019 ja 2022. Olemme siitä todella ylpeitä ja tunnustus osaltaan kannustaa jatkamaan jogurtin kehitystyötä.

Yksi Kuusamon robottitiloista pitää sisällään tänä päivänä 50 lypsävää ja noin 50 nuorkarjaa, eli vasikoita ja hiehoja. Hieho on naaraspuolinen lehmä, joka ei ole poikinut vasikoita. Maalaisjuustolan lehmillä on säiden salliessa mahdollisuus ulkoilla ympäri vuoden ja halutessaan ne voivat palata takaisin sisälle. Automatisoitu lypsyrobotti mahdollistaa lehmien lypsyllä käymisen heille sopivaan aikaan ja tottuneesti tilan lehmät lypsylle jonossa käyvätkin.