1.12.2022

Metsästys on Lotalle ja Tomille elämäntapa – miltä etätyöläisten arki näyttäisi Kuusamossa?

Lotta, Tom sekä koirat Lara, Louna ja Rihla järven jäällä

Kutsuimme Lotan ja Tomin kokeilemaan etätyöläisten elämää Koillismaalla. Kolme metsästyskoiraa ja ulkoiluharrastukset pitävät pariskunnan elämässä rytmiä yllä. Kuusamossa viikko vierähti nopeasti – lue Lotan ja Tomin kokemuksesta.

Kuura on maalannut marraskuisen maiseman valkeaksi ja pakkaslumi narskuu jalkojen alla. Rihla-koira ryntää ovesta ulos häntä heiluen tervehtimään vierailijaa.

Kolme vauhdikasta koiraa pitävät huolen siitä, että Lotan ja Tomin elämässä riittää tekemistä.

”Onneksi nämä osaavat myös rauhoittua”, Lotta naurahtaa ja rapsuttaa sylissä istuskelevaa Lara-koiraa.

Lotta ja metsästyskoirat
Koirilla riittää energiaa, mutta onneksi ne osaavat myös ottaa rennosti. Kuvat: Maija Koskinen

 

Lotta pitää Instagramissa suosittua @rihlahunting –tiliä, joka keskittyy metsästäjä-keräilijäelämään ja urheilullisen kolmikymppisen arkisiin askareisiin. Tilillä on yli 19 tuhatta seuraajaa. Tili löytyy myös Facebookista Rihla Hunting -nimellä.

Myös Tomilla on Instagramissa metsästykseen pitkälti keskittyvä tili, @rihlahunting_tom.

Mukana menossa ovat kaksi lyhytkarvaista saksanseisojaa Rihla ja Louna, sekä pohjanpystykorva Lara.

 

Voisiko pohjoisesta löytyä oma paikka?

Pariskunta asuu tällä hetkellä Tampereella ja viettää vapaa-aikaansa Vaasassa mökkeillen tai matkailuautolla reissaten.

”Olemme etsineet pohjoisesta asuntoa noin kahden vuoden ajan. Vielä ei ole löytynyt meille sopivaa asuntoa”, Tom kertoo.

Lotta ja Tom lähtivät mielellään katsomaan elämää Koillismaalla, sillä asuntoja on ollut tarjolla myös Kuusamon alueella.

”Etsinnässä olisi asunto, joka olisi hyvässä kunnossa ja käytännössä valmis muutettavaksi. Olisi myös tärkeää, että koirilla on tilaa juosta pihalla. Emme todellisuudessa kaipaa mitään turhan prameaa. Meidän Vaasan mökilläkään ei ole sähköjä eikä juoksevaa vettä ja olemme tottuneet yksinkertaiseen elämään”, Tom pohtii.

Lotta ja Tom ovat hyödyntäneet muun muassa Facebook-ryhmiä asunnon etsinnässä, sillä pohjoisessa on tyypillistä, että asunnot ovat niin sanotussa hiljaisessa myynnissä. Asuntoja ei välttämättä ilmoiteta myyntikohteiksi perinteisissä asunnonvälityspalveluissa.

Katso aiemmin koostamamme vinkit asunnon löytämiseen tästä. 

Lotta ja Tom mökin pihassa talvisissa maisemissa
Kodikas Hiekkaranta-niminen mökki sijaitsee Käylän kylässä. Kuva: Maija Koskinen

 

Tom on käynyt edeltävästi työmatkoilla Rukalla, mutta Lotalle tämä on ensimmäinen kerta Kuusamossa.

”Olen kuullut paljon hyvää Kuusamosta, joten oli kiva lähteä tutustumaan alueeseen”, Lotta kertoo.

Vaikka Rukallakin on vakituista asutusta, löytyi kotoisa mökki tällä kertaa Käylän kylästä. Viikon tunnelma on hyvin erilainen ja arkisempi kuin Tomin edeltävillä Kuusamon reissuilla.

”Ollaan viikon aikana käyty Rukalla ja yllätyin, että siellähän on päiväkodit ja koulut. Tuntuu erikoiselta, että laskettelukeskuksessa voikin käytännössä asua”, Lotta ihmettelee.

 

Metsästys osana elämäntapaa

Lotta ja Tom ovat pitäneet yhtä jo kymmenen vuoden ajan. Molemmat ovat samaa mieltä siitä, että metsästys, luonnossa liikkuminen ja luonnosta eläminen on heille elämäntapa.

Molemmat viihtyvät elämän yksinkertaisten perusasioiden äärellä hyvässä seurassa ja luontoa lähellä.

Tom on metsästänyt lähes koko ikänsä. Lotalle kiinnostus metsästystä kohtaan heräsi seitsemän vuotta sitten koiraharrastuksen ja Tomin myötä. Metsälle lähdetäänkin käytännössä aina koirien kanssa.

Lotta metsästysretkellä talvisessa luonnossa
Metsästys koirien kanssa on Lotalle ja Tomille merkittävä asia elämässä. Kuvat: @rihlahunting

 

Metsästyslain 8. pykälän mukaan pohjoissuomalaiset metsästäjät saavat metsästää ilmaiseksi omassa kotikunnassaan valtion omistamilla alueilla. Tämä oikeus on voimassa Kuusamossa, Posiolla ja Taivalkoskella.

Kuntalaisen metsästysoikeus on meille suuri houkutin ja pidämme sitä arvokkaana asiana.

”Meillä eteläisessä Suomessa ei ole vastaavaa oikeutta”, Lotta kertoo.

Ulkopaikkakuntalaisena metsästyslupien saaminen alueelle voi olla joskus hankalaa. Metsästysluvat tulevat myyntiin ja ne menevät käytännössä nopeusjärjestyksessä ostajille. Tälläkin kertaa metsästysluvat olivat päässeet loppumaan tietyille alueille.

Lotta, Tom ja koirat järven jäällä
Koirat ovat loistavia metsästyskavereita ja ennen kaikkea perheenjäseniä. Kuva: Maija Koskinen

 

Viikon aikana Lotta ja Tom ovat käyneet koirien kanssa metsällä Kuusamossa ja naapurikunnan Sallan puolella.

”Oli kiva huomata, miten lyhyt matka täältä on vaikkapa Sallaan tai Kemijärvelle”, Tom kertoo. Pariskunnalla on metsästäviä ystäviä ympäri Suomen, joten reissuja tulisi helposti tehtyä enemmän, kuin mitä ehtii käydä.

”Lintuja on kyllä näkynyt paljon teiden varsilla ja omassakin pihassa, mutta saalista ei tällä kertaa saatu. Toisaalta ulkoilukin on mukavaa, joten ei haittaa”, Lotta hymyilee.

”Kalastus on myös meille tärkeä harrastus. Otettiin varmuuden vuoksi verkotkin mukaan, mutta täällähän olikin jo järvet jäässä”, Lotta naurahtaa.

 

Elämää koirankarvaisten linssien läpi

Käylä sijaitsee noin vartin ajomatkan päässä Rukan palveluista. Käylästä tosin löytyy oma Sale-kyläkauppakin.

”Tämä alueen rauhallisuus on juuri sellaista mitä kaipaamme. Koirat on saaneet juosta järven jäällä ja metsoja näkyi ihan kotipihassa. Toisaalta on ollut mukavaa lähteä illan pimetessä vielä katsomaan Rukan meininkiä koirien kanssa”, Tom kertoo.

Koirat juoksemassa järven jäällä
Koiratkin ovat nauttineet talvisesta Kuusamosta. Kuvat: Maija Koskinen

 

”Oikeastaan etäisyydet palveluiden pariin ovat täällä lyhyemmät, kuin meillä kotona Tampereella. Ilman autoa ei kyllä silti pärjäisi, mutta olemme tottuneet sellaiseen elämään”, Lotta pohtii.

Etäisyydetkään eivät tunnu pitkiltä, kun liikenne on rauhallista ja ruuhkatonta.

”Kyllä 30 kilometriä on aivan erilainen matka ajaa ruuhkassa kuin kivoissa maisemissa tyhjillä teillä”, Tom naurahtaa.

Lotta Lara-koira sylissään
”Kaikki asiat arjessa täytyy katsoa koirienkin tarpeiden mukaan. Olemme valinneet tämän elämäntyylin ja nautimme siitä.”
Kuva: Maija Koskinen

 

Arki voi ajoittain olla palapeliä, kun harrastukset ja puuhat pitäisi sovittaa myös koirien tarpeisiin. Rukan visiitit saavat pariskunnalta kehuja.

”On ollut helppo lähteä koirien kanssa käymään Rukalla. Ruka-Kuusamon nettisivuilta löytyi kätevästi tieto siitä, minne kaikkialle koirien kanssa voi mennä. Oli mukava huomata, että moniin ravintoloihin sai tuoda koirat mukana ja viihdyttiinkin tosi hyvin,” Tom kertoo.

Myös Rukan kylän keskustassa sijaitseva katettu parkkihalli sai kehuja koiranomistajan näkökulmasta.

Talvella katettu parkkihalli on lämpimämpi kuin ulkoparkkis ja kesällä puolestaan viileämpi. ”Ulkoparkkipaikalle ei koiria viitsi jättää pakkasella autoon”, Tom kertoo.

Tom ja Louna-koira
Arki koirien kanssa on vaihtelevaa ja energistä. Kuva: Maija Koskinen

 

Aktiivisten koirien omistajina Lotta ja Tom ovat tottuneet siihen, että välillä sattuu ja tapahtuu. ”Jouduttiin Googlaamaan eläinlääkäripalveluja Kuusamossa ja täältä näytti löytyvän useampi eläinlääkäri”, Lotta kertoo.

Kuusamon isojen kauppojen ja palvelujen lisäksi myös keskustan koirapuisto sai kehuja. ”Olisi kiva, jos Rukallakin olisi koirapuisto. Sille olisi varmasti kysyntää”, Lotta pohtii.

 

Etätyöt mahdollistavat omannäköistä arkea

Lotta teki vastikään rohkean päätöksen, jättäytyi pois päivätyön turvallisesta, mutta sitovasta arjesta ja hyppäsi täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Yrittäjänä hän tekee sosiaalista mediaa ja sisällöntuotantoa yrityksille.

Tämä oli paras päätös ikinä, enkä ole katunut päätöstäni päivääkään.

”Voin tehdä käytännössä kaiken etätyönä ja se mahdollistaa minulle sellaisia asioita, joita elämässä arvostan. Kannustan myös muita tekemään rohkeita päätöksiä”, Lotta kertoo.

Lotta kannustaa yrittäjyydestä haaveilevia tutustumaan starttirahaan.

Lotta kokee yrittäjyyden lähteneen mukavasti käyntiin ja onkin kiinnostunut erilaisista yhteistöistä ja projekteista.

Etätyöskentelyä tietokoneella talvisissa maisemissa
Arki on arkea kaikkialla, mutta siitä voi tehdä oman näköistä. Kuva: @rihlahunting

 

Tom puolestaan tekee hallitustyön tehtäviä, joita voi pääsääntöisesti tehdä etänä.

”Etätyöt täällä Kuusamossa ovat sujuneet käytännössä jopa paremmin kuin kotona Tampereella. Arkiliikuntamahdollisuudet ovat täällä todella hyvät ja ollaankin hyödynnetty päivän valoisaa aikaa käymällä muun muassa Pienellä karhunkierroksella ja Kiutakönkään kuohuja katsomassa. Iltapäivästä ollaan sitten pimeän aikaan tehty etätöitä koneella”, Lotta tiivistää.

Etätyöviikon aikana lähdettiin porukalla ulos valoisaan aikaan ja iltapäivän hämärryttyä etätyöt jatkuivat. Kuvat: @rihlahunting

 

Hiihtämäänkin Lotta lähti Rukalla. Rukan Maailmancupin harjoitusladut tuntuivat vielä vähän turhan haastavilta, mutta järven jäälle pääsi mukavasti luisteluhiihtämään.

”Onhan se Tampereen Kintulammin retkeilyalue hieno paikka, mutta ulkoilumahdollisuudet täällä ovat omaa luokkaansa”, Tom pohtii.

Kuusamossa ja Koillismaalla riittää nähtävää ja koettavaa pidemmäksikin aikaa.

”Kuusamossa käy paljon meidän kavereita vuosittain. Meillä on myös tuttuja, jotka aina kerta toisensa jälkeen kertovat haluavansa mielenmaisemiinsa Posiolle. Saatiin myös Instagramissa valtavasti hyviä menovinkkejä Koillismaalle ja viikko onkin aivan liian lyhyt aika täällä vietettäväksi, kun koettavaa olisi paljon”, Lotta kertoo.

Asuntojakin pariskunta edelleen katsoo aktiivisesti alueelta.

Koillismaan ja Kuusamon alue voisi Lotan ja Tomin mielestä hyvinkin olla tulevia kotikontuja.

”Ensivaikutelmani Kuusamosta on positiivinen. Mahdollisuudet meille hyvään arkielämään, liikuntaan, luonnossa liikkumiseen ja koirien kanssa olemiseen ovat todella hyvät”, Lotta tiivistää.

Koirat ikkunan edessä talvisissa maisemissa
Kuva: @rihlahunting

Tarinat

asuminen, Kuusamo, Yrittäminen

Suoraan Nizzasta Kuusamoon (FI/EN)

Lue lisää →
asuminen, Kuusamo, Yrittäminen

Pitkäsen maalaisjuustola – Kuusenkerkkäjogurttia Kuusamosta maailmalle

Lue lisää →
Kuusamo, Työnantajatarina

Kuusamon kaupunki – Tilaa hengittää

Lue lisää →