20.12.2021

Salla-Maaritin ura eteni esikoulun opettajasta Posion peruskoulun ja lukion rehtoriksi

Salla-Maarit Sarajärvi on Posion peruskoulun ja lukion rehtori

Salla-Maaritin tarina

Salla-Maarit Toivasen unelma muuttaa eläkepäivillä takaisin kotipaikkakunnalle Posiolle toteutuikin huomattavasti aikaisemmin. Sen jälkeen ura on edennyt esikoulun opettajasta Posion peruskoulun ja lukion rehtoriksi.

Kun Salla-Maarit Toivanen miettii sitä, miksi oli oikea päätös muuttaa takaisin pienelle kotipaikkakunnalle Posiolle, hänelle tulee mieleen yksi erityinen hetki tyttäriensä kanssa.

Oli kirkas pakkasyö, tähdet tuikkivat ja kuutamo loisti taivaalla kun he veivät yhdessä iltaheiniä tallissa odottaville hevosille.

”Katselimme maisemaa ja vanhempi tyttäreni sanoi, että hän muistaa tämän hetken ikuisesti. Eihän sellaisesta halua luopua”, Salla-Maarit muistelee.

Yhdeksän vuotta Posiolla on vierähtänyt nopeasti. Ennen sitä Salla-Maarit on asunut Kuopiossa, Savonlinnassa ja Oulussa. Elämää Posiolla hän kuvaa yksinkertaisesti helpommaksi.

”Lapsille saa varattua ajan neuvolaan tai hammaslääkäriin tosi nopeasti. Täällä on turvallista, mikä on korostunut varsinkin korona-aikoina, kun on pystynyt viettämään kaikesta huolimatta melko normaalia elämää.”

Esikoulun opettajasta rehtoriksi

Salla-Maaritin mielestä monilla on pienistä paikkakunnista sellainen harhaluulo, että uralla eteneminen on mahdotonta. Hänen kokemuksensa on kuitenkin aivan toisenlainen.

Salla-Maarit on koulutukseltaan luokanopettaja ja hän aloitti Posiolla esikoulun opettajana. Sen jälkeen hänestä tuli resurssiopettaja, sitten apulaisrehtori, rehtorin sijainen ja viime toukokuussa hänet valittiin Posion peruskoulun ja lukion rehtoriksi.

”Töiden suhteen vain mielikuvitus on täällä rajana. Pohjoisesta käsin voi tehdä etätöitä tai luoda omasta harrastuksesta ammatin.”

Salla-Maaritille haasteeksi on muodostunut työntekijöiden löytäminen. Jos työntekijä löytyy, seuraava haaste on asunto. Unelmien asuntoa ei välttämättä löydy heti kättelyssä, vaan vaaditaan kärsivällisyyttä.

”Toivoisin, että tänne muuttavat osaisivat asennoitua oikein ja tietäisivät, millaiseen paikkaan ovat tulossa. Kaikkea ei ehkä saa sormia napsauttamalla, mutta vastapainona meillä on upeaa luontoa ja muita etuja.”

Töiden lisäksi Salla-Maaritin mukaan Posiolla on paljon mahdollisuuksia näyttää omat taitonsa erilaisissa järjestöissä ja yhdistyksissä.

”Esimerkiksi luistelukerhoja ja suunnistuskisoja pyöritetään vapaaehtoisvoimin ja sitä kautta löytää helposti myös kavereita.”

Viulutunneille Kuusamoon

Salla-Maarit tekee työn puolesta paljon yhteistyötä naapurikuntien kanssa Koillismaalla ja Lapissa.

”Me ollaan kaikki melko pieniä kouluja täällä, joten yhteistyöllä saadaan esimerkiksi parempia hankkeita ja sitä kautta arjesta sujuvampaa.”

Naapurikunnista löytyy myös lapsiperheille harrastusmahdollisuuksia. Salla-Maaritin lapsi käy Kuusamo-opistolla viulutunnilla.

Myös se on kätevää, että Posiolta pääsee myös helposti vaikka Helsinkiin, kun Kuusamon lentokentälle on matkaa vain alle tunti.

”Peruspalvelut Posiolla toimii ja muun tarvittavat löytää lähikunnista.”

Rauhallista perhe-elämää

Koska Salla-Maaritin työ rehtorina on hektistä ja täynnä sosiaalisia kontakteja, vapaa-ajalla hän viettää paljon aikaa kotona ja luonnossa liikkuen. Arkeen kuuluu paljon yhdessäoloa perheen kanssa.

”Pelataan lautapelejä, käydään porukalla hiihtämässä järviladulla, katsotaan elokuvia, leivotaan ja hoidetaan eläimiä”, Salla-Maarit luettelee.

Perheellä on kolme koiraa ja kaksi hevosta.

”Hevostenhoidon fyysinen puoli toimii täydellisesti oman työn vastapainona.”

Maan pinnalla Salla-Maaritin pitää se, kun työpäivän jälkeen ihailee järvimaisemaa ja lähtee koirien kanssa metsään, sienestämään tai marjastamaan.

Lapset kulkevat puuhissa mukana ja käyvät myös isänsä kanssa metsästämässä. Salla-Maaritille on tärkeää, että lapset oppivat elämään eri vuodenaikoina luontoa kunnioittaen.

”Näitä asioita ei täällä tarvitse lähteä erikseen mökille tekemään, vaan ne ovat osa arkea.”

”Perhe-elämän, työn ja rakkaat harrastukset on saanut yhdistettyä itselle sopivaksi paketiksi.”

Tarinat

asuminen, Kunta, Palvelut, Posio

Rakkaus löytyi lenkkipolulta – perhe-elämää Posiolla

Lue lisää →
Luovat alat, Matkailu, Posio, Yrittäminen

Irman ja Teemun eräkahvila viehättää matkailijoita Korouomassa

Lue lisää →
Matkailu, Posio

Mailys muutti Ranskasta Suomeen ja perusti Posiolle oman matkailuyrityksen

Lue lisää →