26.1.2022

Tuula löysi ensimmäisen vakituisen työpaikkansa Posion Coronarialta

Tuula Lehtonen työskentelee Posion Coronarialla

Tuulan Tarina

Räväkkä Etelä-Karjalan flikka Tuula kotoutui Posiolle, vaikka paikalliset olivat aluksi hieman hitaasti lämpeneviä.

Potkurilla töihin kuutamon valossa, sellainen ei olisi tullut Tuula Lehtoselle mieleenkään Salossa asuessa.

Nyt takana on kaksi vuotta Posiolla ja potkuri on yhtä arkipäiväinen asia kuin se, että työpaikan pihalla on laavu ja että laavun vierestä kulkee hiihtolatu.

Tuulan anoppi on kotoisin Kuusamosta, joten alue oli entuudestaan kautta tuttu. Pariskunta vuokrasi usean vuoden ajan mökin Koillismaalta, mutta joka kerta paluu etelään tuntui vaikeammalta.

“Erityisesti aidot vuodenajat jäivät mieleen. Täällä talvi on talvi ja kesä on kesä.”

 

Ensimmäinen vakityö

Tuula työskentelee Coronarian kehitysvammayksikkö Kanervassa. Kun hän näki työpaikkailmoituksen kaksi vuotta sitten, asiat lähtivät rullaamaan nopeasti. 

Heti työhakemuksen kirjoittamisen jälkeen tuli kutsu haastatteluun, jonka jälkeen Tuula sai tietää, että paikka oli hänen.

“Työhaastattelureissulla vietin neljä päivää mökissä Livojärvellä. Etelässä oli silloin vielä sulaa ja tänne oli jo tullut talvi. Mieleen jäi erityisesti se, että vaikka oli pakkasta, auton lasit eivät jäätyneet. Riitti, että lumen pyyhkäisi pois ja sitten menoksi.”

Vaikka Tuula oli hakenut talvisijaisuutta, hänelle tarjottiinkin saman tien vakituista työpaikkaa.

“Etelä-Suomessa olen tehnyt vain määräaikaisuuksia ja sijaisuuksia, joten arvostan todella paljon sitä, että sain vakituisen työpaikan.”

Työnantaja mahdollisti myös sen, että parhaillaan Tuula myös opiskelee vammaisalan tutkintoa oppisopimuskoulutuksena.

 

Tornado työyhteisössä

Tuula kuvaa itseään Etelä-Karjalan räväkäksi flikaksi, joka herätti aluksi ihmetystä työyhteisössä. 

“Posiolaiset olivat aluksi vähän hitaasti lämpeneviä ja varmaan ihmettelivät, mikä tornado tänne työyhteisöön nyt saapui”, Tuula naurahtaa.

Lopulta uusi tulokas kuitenkin otettiin lämmöllä vastaan. Pian Tuulalle selvisi myös, mitä se käytännössä tarkoittaa, jos paikkakunnalla asuu vähän päälle 3000 ihmistä.

“Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja auttavaisia. Piirit ovat pienet, mutta siitä on oikeastaan paljonkin hyötyä, kun pitää hoitaa asioita. Aina joku tietää jonkun, joka osaa auttaa.”

Esimerkiksi asunnon kanssa Tuulalle kävi hyvä tuuri. Posion kunnalta löytyi keskustasta vapaa vuokra-asunto yhden puhelinsoiton jälkeen. 

Kun Tuula myöhemmin avasi suunsa töissä ja pohti muuttoa omakotitaloon, kohta joku tunsikin jo jonkun, jolla olisi sopiva koti vapaana.

“Siihen pitää tottua, että tieto kulkee täällä paljon suusta suuhun.”

 

Lähilomalle naapurikuntiin

Posiolle muuton jälkeen Tuula on miehensä kanssa jatkanut mökkeilyharrastustaan Etelä-Lapin ja Koillismaan kunnista. 

He saattavat vuokrata mökin Sallasta tai Pyhä-Luostolta tai lähteä muuten vain vaikka Taivalkoskelle ajelemaan.

“Seuraavaksi on suunnitteilla vuokrata mökki Suomutunturilta.”

Kuusamossa asuu ystäväpariskunta, jonka luona Tuula ja hänen miehensä käyvät kyläilemässä. Samalla Tuula käy kirpputoreilla, joita löytyy kaupungin keskustasta peräti neljä.

“Posiossa on se hyvä puoli, että joka suuntaan on kohtuullinen matka.”

Rauhallista arkea

Muutoin Tuulan arki kuluu kotona elokuvia katsellen ja lautapelejä pelaten sekä tietenkin luonnossa liikkuen. Pitkä ja luminen talvi on myös mahdollistanut uusia liikunnan muotoja. Posiolla Tuula on esimerkiksi kokeillut ensimmäistä kertaa lumikenkäilyä.

“Lumikengät saa kätevästä vuokrattua paikallisilta matkailuyrityksiltä tai lainattua kirjastosta.”

Vaikka kolmivuorotyö ei jätä paljoa aikaa säännöllisille harrastuksille, Tuulan mies on lähtenyt mukaan SPR:n vapaaehtoistoimintaan ja tutustunut sitä kautta paikallisiin.

Niille, jotka suunnittelevat muuttoa pohjoiseen, Tuula kannustaa tarttumaan hetkeen.

“Tarvitaan vain positiivista asennetta. Elämää ei kannata hukata jahkailuun, koska kyllä lopulta kaikki jotenkin järjestyy.”

”Täällä talvi on talvi ja kesä on kesä.”