Tuuli tuivertaa ja alkutalven lumisade kuorruttaa korkealla huojuvien puiden oksia. Niiden juurella, aivan Riisitunturin retkeilyreittien lähtöpisteen välittömässä läheisyydessä, sijaitsee Heli Ollilan perustama Eräkahvila Tykky, joka etsii nyt uutta yrittäjää.
Teksti: Taru Äkräs, kuvat: Maija Koskinen
Hirsistä rakennetun pienen kotakahvilan savupiipusta tupruttaa hieman savua ja ikkunoissa näkyy lämmintä valoa. Jätämme automme kotakahvilan vieressä olevalle parkkipaikalle. Kotakahvilaa lähestyessämme Heli avaa hirsirunkoisen kahvilarakennuksen oven ja toivottaa vierailijat iloisesti tervetulleiksi.
Sisällä kotakahvilassa on hieman hämärää ja sisäilmassa tuoksuu hento savu. Kodan keskellä tulipesässä loimuavat oranssinkeltaiset liekit kevyesti ritisten ja lämmittäen pientä kotakahvilaa, vaikka ulkona on kylmä. Tarjoilutiskillä on vierailijoille tarjolla monenlaisia sesonkien mukaan vaihtuvia leivonnaisia. Näin joulun alla kotakahvilassa vieraileva voi nauttia esimerkiksi joulutortuista ja höyryävästä glögistä, joka lämmittää ihanasti myös pakkasesta kohmettuneita sormia.
Heli perusti Eräkahvila Tykyn Riisitunturin juurelle koronapandemian aikana syksyllä 2020. Koronapandemia toi Riisitunturille paljon retkeilijöitä ja tarve kahvilapalveluille Riisitunturin juurella oli suuri. Heli kertoo pohtineensa kahvilan perustamista Riisitunturille koronasulun ajan.
”Se tuli vaan kuin salama kirkkaalta taivaalta, että meillä on rakennusalan yritys, että miksi me ei rakennettaisi tänne itse kahvilaa”, Heli kertoo.
”Ruvettiin vaan selvittämään sitä, että saadaanko me tulla tänne”, Heli jatkaa. Metsähallitukselta Heli sai tiedon siitä, keneltä voi kysyä maata vuokralle.
”Sitten me rakennettiin tämä ja minä aloin pitämään tätä kahvilaa”.
Kahvilarakennuksen rakentaminen kesti lopulta vain kolme viikkoa ja ensimmäiset asiakkaat saapuivat, kun ovea ruuvattiin kiinni.
Kahvila on alusta asti tehty itse ja käsillä tekeminen näkyy eräkahvila Tykyssä kaikkialla.
Tänä vuonna kotakahvilassa on myynnissä Helin itse leipomien leivonnaisten lisäksi käsitöitä, jotka ovat Helin ja muiden paikallisten itse valmistamia. ”Tykky on yleensä kiinni tähän aikaan vuodesta ja aukeaa jouluksi, mutta tänä vuonna halusin perustaa tänne pienen joulupaja-tyyppisen puodin”, Heli kertoo.
Lisäksi Tykystä voi varata kotaruokailun avotulen äärellä ja nauttia Helin itse valmistamista ruokamenuista.
Posiolle Heli muutti miehensä ja kahden lapsensa kanssa noin kuusi vuotta sitten. Heli itse on kotoisin Kuusamosta ja alun perin perheen toi Posiolle Helin ja hänen miehensä työ Helin miehen omistamassa rakennusalan yrityksessä. Muuttamista helpotti se, että Helin mies on kotoisin Posiolta.
”Meillä oli silloin ihan pienet lapset ja asuttiin Kuusamossa. Me koettiin, että kun tavallaan aina tuodaan lapsia päivähoitoon Posiolle, niin että eikö olisi järkevämpi muuttaa tänne”, Heli kuvaa perheensä muuttopäätöstä.
Ennen eräkahvila Tykyn perustamista Heli oli pitkään kotona lasten kanssa ja vilkkaan asiakaspalvelutyön aloittaminen jännitti. Avoin ja sosiaalinen asenne on kuitenkin auttanut tilanteessa kuin tilanteessa. ”Asiakaspalvelutilanteista selviää kyllä puhumalla ja ihmiset ovat täällä aivan ihania”, Heli kertoo.
Heli on koulutukseltaan matkailupalveluiden tuottaja ja hänellä on myynnin ammattitutkinto. Lisäksi hän opiskelee tällä hetkellä tradenomiksi yrittäjyyden ja miehensä rakennusalan yrityksessä työskentelyn ohessa. Arki on kiireistä, mutta Heli nauttii työstään kotakahvila Tykyssä.
”Paljon tykkään tehdä tämmöistä asiakaspalvelua ja myyntiä, että koen sen kyllä omakseni”, Heli kertoo.
Eräkahvila Tykyn perustamisen aikaan Riisitunturi ei ollut Helille kovin tuttu, mutta vuodet Riisitunturin juurella ovat saaneet hänet kunnioittamaan ja arvostamaan ympäröivää luontoa entistä enemmän. Heli haluaankin toteuttaa yrittäjyyttä ympäristöä kunnioittavalla tavalla.
Kahvilatoiminta ei ole Helille enää vain liiketoimintaa, vaan se on vähitellen muuttunut elämäntavaksi.
Vaikka Heli pitää eräkahvila Tykkyä Riisitunturin juurella pääsääntöisesti yksin, on eräkahvila Tykky myös perheyritys, joka on tarjonnut kesätyöpaikan perheen lapsille.
Heli kertoo, että yrittäjänä toimiessa läheisten ihmisten tarjoama apu ja tuki on ollut tärkeää. Esimerkiksi kiireaikoina tai oman sairastumisen yhteydessä läheisiltä saatu tuki on mahdollistanut kotakahvilan avoinna pitämisen ja asiakkaiden palvelemisen.
”Se on tosi iso helpotus siinä mielessä, että jos olen itse sängyn pohjalla, niin hän sitten hyppää kehiin, jos vaan pystyy”, Heli kuvaa yrittäjämieheltään saamaansa tukea. Helin läheiset ovat tarvittaessa tulleet valmistamaan kotakahvilaan asiakkaille esimerkiksi lettuja. ”Se on ihan mahtavaa”, Heli jatkaa.
Kahvilayritys on innostanut perheen lapsia ja yrittäjähenkisyys on siirtynyt lapsille ja lasten leikkeihin. Perheen nuorimmalla lapsella on oma Tykky-kahvila kotona, jossa on myynnissä monenlaisia tuotteita.
Helin apuna eräkahvila Tykyssä on ollut usein myös perheen koira, jota Heli kutsuu assistentikseen, tutummin assariksi. Tämä kutsumanimi on toisinaan aiheuttanut hämmennystä eräkahvila Tykyn sosiaalisen median kanavilla. Ihmiset eivät aina ymmärrä, että sosiaalisen median päivityksissään Heli tarkoittaa assarilla koiraansa. Heli kertoo nauraen, että on saanut kerran tiukkaa asiakaspalautetta kertoessaan assarille antamistaan potkuista.
”Olin kirjoittanut, että nyt assarilla on tauko töistä, kun se ei osaa käyttäytyä”, Heli kertoo muistellen hämmentynyttä ja tiukkaa asiakaspalautetta antanutta asiakasta.
Ennen eräkahvila Tykyn perustamista Heli toimi hetken kahvilayrittäjänä Korouoman luonnonsuojelualueella. Se ei kuitenkaan ollut sitä mitä Heli toivoi ja niinpä syntyi eräkahvila Tykky.
Rakennuspaikka Riisitunturin juurella ei ollut kovin iso, joten kotakahvilarakennuksesta tuli kooltaan melko kompakti. Kotakahvilan kompakti koko kuitenkin mahdollistaa kodassa olevan lämpimän ja kahvilalle ominaisen erähenkisen tunnelman.
Heli on vuosien aikana kokeilemalla opetellut, millaisia palveluita asiakkaat Riisitunturilla retkeillessään kaipaavat. Vuosien varrella Heli on leiponut myyntiin monenlaisia leivonnaisia ja tarjonnut asiakkaille erilaisia palveluita. Tämän jatkuvan kehitystyön avulla on löytynyt nykyisin myynnissä olevat tuotteet, jotka sopivat luontokohteessa vierailevien asiakkaiden tarpeisiin.
Riisitunturin juurella luonto ja sääolosuhteet määrittävät paljon sitä, miten yritystoimintaa on mahdollista toteuttaa. Heli kertoo, että säätilat ja vuodenaikojen vaihtelut vaikuttavat paljon vaikkapa siihen, millaisia leivonnaisia asiakkaille on mahdollista tarjota. Esimerkiksi korvapuustit ovat toisinaan jäätyneet talvipakkasilla, jolloin on pitänyt keksiä muuttuviin sääolosuhteisiin sopivia luovia tarjoiluratkaisuja.
Säät ja vuodenajat vaikuttavat myös siihen, millaisia palveluita ihmiset kaipaavat. Talviaikaan on usein kysyntää esimerkiksi fatbikeille, joita Heli on vuokrannut Riisitunturilla vieraileville ihmisille.
Vaikka alueen luonto on kaunis ja ihmeellinen, Riisitunturille ei kuitenkaan kannata lähteä huonolla säällä.
Heli kertoo, että on vuosien varrella voinut kahvilansa avulla auttaa monia säiden armoille jääneitä matkailijoita. Vierailijoiden autot eivät välttämättä kestä kovaa pakkasta, jolloin ne eivät käynnisty tai avaimet voivat jäätyä. Tällaisissa tilanteissa on ollut tärkeää, että ihmisille on ollut lämmin paikka, missä odottaa hinausautoa ja kyytiä pois metsästä.
”Viime viikollakin Riisitunturilla vierailleella jäätyi auton avain ja heidän kanssaan oli koira, joka ei kestänyt kylmää”, Heli kuvailee tapahtumia.
Luontoretkeilykohteessa kahvilan asiakasmääriin vaikuttaa säätilanne ja vuodenaikojen vaihtelut ja Heli on ajan saatossa oppinut, milloin kahvila kannattaa olla auki. Joskus voi olla hyvin kiireisiä päiviä ja paljon asiakkaita, mutta sään ollessa huono ei asiakkaita välttämättä käy lainkaan.
Huonolla säällä kahvilaa ei aina kannata pitää auki ja tällaisista tilanteista Heli tiedottaa asiakkaita eräkahvila Tykyn sosiaalisen median kanavilla. Tämä on tuonut joustavuutta yritystoimintaan ja helpottanut yritystoiminnan ja sääolosuhteiden sovittamista yhteen.
Vaikka luonto ja sääolosuhteet toisinaan ärsyttävät ja haastavat Helin arkea, on toisaalta juuri kaunis luonto ja alueen rauhallisuus niitä asioita, jotka tekevät Posiosta Helin mielestä ainutlaatuisen.
Kiireisinä aikoina kahvilassa vierailevien ihmisten kanssa Heli ehtii juttelemaan vain vähän, mutta erityisesti talvella, kun ihmiset pysyvät sisätiloissa kodassa, jutunjuurta syntyy helposti. Heli kertoo tutustuneensa Tykyssä niin matkailijoihin kuin paikallisiin ihmisiin ja saaneensa uusia ystäviä ympäri maailman.
”Olen ystävystynyt täällä ja saanut useista asiakkaista ihan ystäviä, Heli kertoo. Olen kyllä kiitollinen kavereista, joita olen saanut, Heli lisää. Monet asiakkaista myös palavat kahvilaan vuosi toisensa jälkeen, mikä on ilahduttanut kovasti Helin mieltä ja tuonut onnistumisen kokemuksia.
Pienellä paikkakunnalla on vahva yhteisöllisyyden ja auttamisen henki, mitä suurissa kaupungeissa harvemmin on. Heli kertookin pienellä paikkakunnalla asumisen ja pienen kotakahvilan pitämisen Riisitunturin juurella muuttaneen häntä ihmisenä avoimemmaksi.
Kotakahvilassa asiakkaiden kanssa käytyjen keskusteluiden lisäksi Heli on usein tarjonnut tukea ja apua kahvilassa kohtaamilleen matkailijoille myös työajan ulkopuolella.
Asiakkaat ovat tiedustelleet Heliltä esimerkiksi sitä, missä voisi parhaiten katsella ja ihastella revontulia. Helin mielestä yksi parhaista paikoista revontulien katselemiselle Riisitunturin lisäksi on Kuusamon Konttainen, vaikka sinne onkin jonkin verran matkaa Posiolta.
”Konttainen on minulle se the place, koska siitä aukeaa taulu, sehän on ihan mahtava”, Heli kuvailee.
Posiolta löytyy Helin mukaan paljon luontokohteita, jotka eivät ole samalla tavalla tunnettuja kuin Riisitunturi tai Korouoman rotkolaakso, mutta ehdottomasti vierailun arvoisia, vaikka niihin ei ole samalla tavalla opasteita.
Posiolla Helin kokemuksen perusteella onkin helppo huolehtia omasta hyvinvoinnista. ”Täällä on hyvät liikuntamahdollisuudet”, Heli kertoo viitaten alueen luontokohteisiin. ”Myös sali on ihan älyttömän hyvä!”
Yrittäjyys luonnon ja sääolojen armoilla vaatii toisinaan joustavuutta, sitkeyttä ja epävarmuuden sietokykyä. Kahvilayrittäjyys luontoretkikohteessa on opettanut Heliä tulemaan toimeen myynnillisesti erilaisten ajanjaksojen kanssa. Vaikka joinain päivinä olisi vähemmän asiakkaita, niin hyvällä säällä ihmiset tulevat vierailemaan Riisitunturilla ja erilaisille palveluille on Riisitunturin juurella kysyntää.
Yrittäjyys on opettanut Helille paljon ihmisenä olemisesta, sillä yrittäjyys on pakottanut opettelemaan pois hätiköityjen päätöksien tekemisestä ja paniikkiratkaisuista. Yrittäjyyteen liittyvät pelot ovat usein väistyneet suunnitelmallisuuden, loogisen ja tulevaisuuteen suuntautuvan ajattelun avulla.
”Olen yrittäjyyden myötä ehkä oppinut olemaan vähän pitkäpinnaisempi ja ajattelemaan eteenpäin asioita”, Heli kertoo.
Koillismaalla ei tarvitse olla yrittäjänä yksin. Heli kertoo, että hänellä on paljon eri alojen yrittäjiä ystävänä esimerkiksi Rukalla, joiden kanssa hän tekee usein vastavuoroista yhteistyötä. Heli kertoo pitävänsä kovasti Posion naisyrittäjien verkostosta, jonka toiminnassa voi olla mukana omien resurssien mukaan.
Heli toivoo, että pienet yritykset eivät jäisi alueen isojen yrityksien jalkoihin, vaan kokee yhteistyön isojen ja pienten yritysten välillä tärkeäksi. Pienyrittäjyys tarjoaa paljon mahdollisuuksia, mutta oma potentiaali olisi tärkeää tuoda yrittäjäyhteisössä esille.
Tällä hetkellä Heli etsii kotakahvilaan uutta yrittäjää, joka jatkaisi kahvilatoimintaa Riisitunturin juurella retkeilyreittien välittömässä läheisyydessä.
”Meillä on kolme yritystä mieheni kanssa niin meillä alkaa loppua aika. Yksi on semmoinen, mitä me tullaan kehittämään aika vauhdilla”, Heli kuvaa myyntipäätöksen taustoja.
”En haluaisi luopua tästä ja voisin sanoa jopa niin, että jos saisin tähän luotettavan työntekijän ja voisin itse tehdä muita töitä ihan täysipäiväisesti tietäen, että täällä hoidettaisiin asiat, niin silloin minun ei tarvitsisi myydä tätä”, Heli jatkaa.
Mikäli uutta yrittäjää tai luotettavaa työntekijää ei löydy, pitää kotakahvila purkaa pois. Helistä kahvilarakennuksen purkaminen olisi sääli, sillä silloin joku joutuisi myöhemmin aloittamaan täysin alusta, vaikka tarjolla olisi nyt hyvä aihio.
Heli näkee Riisitunturin juurella olevassa kotakahvilassa paljon mahdollisuuksia sellaiselle ihmiselle, jolla on aikaa toiminnan kehittämiseen. Kahvilatoiminnan rinnalla esimerkiksi pyörien vuokraus oli aikaisemmin toimiva konsepti ja pyörille olisi varmasti kysyntää. Pyörien vuokrausmahdollisuudesta tulee Helille jatkuvasti kyselyitä.
”Fatbiket oli tosi kiva juttu ja toivoisin, että uusi yrittäjä jatkaisi niiden vuokrausta, niille olisi kysyntää”, Heli vahvistaa.
Heli on rakentanut eräkahvila Tykkyä Riisitunturin juurelle rakkaudella ja intohimolla ja paikka on hänelle tärkeä. ”Tulen ehdottomasti käymään, jos joku jatkaa kahvilan toimintaa”.
”Tulen olemaan tosi hyvä asiakas”, Heli lisää nauraen.
Tykyn verkkosivut:
Kurkkaa Eräkahvila Tykky somessa:
Riisitunturilla kulkee helmikuussa 2021 avattu noin 20 km pitkä talvipyöräilyyn soveltuva monitoimireitti.