26.4.2023

Vinkit asunnon löytämiseen

Kuvassa linnunpönttö puussa

Joko päätit tehdä elämäsi parhaan valinnan ja muuttaa Koillismaalle? Lue vinkit uuden kodin löytämiseen Posiolta, Taivalkoskelta tai Kuusamosta!

tietokone pöydällä takan ääressä

1. Aloita etsiminen ajoissa

Koillismaalla on asuntoja, mutta vaihtoehtoja voi olla vähemmän kuin esimerkiksi isommissa kaupungeissa. Asunnon etsiminen kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin ennen muuttoa ja tai jo siinä vaiheessa, kun muutto on vasta haaveen tasolla. Perinteiset kanavat, kuten netin asuntoilmoitukset (esimerkiksi oikotie.fi, etuovi.com) ovat toimivia väyliä asunnon etsintään. Lisäksi tori.fi -palvelun ilmoitusten katsastamisen lisäksi kannattaa jättää oma asunnonhakuilmoitus, olipa sitten kyseessä asunnon vuokraus tai ostaminen.

Yleisesti ottaen kevään on havaittu olevan hyvä vuodenaika asunnon etsintään.

 

2. Hyödynnä sosiaalinen media

Moni asuntoaan vuokraava ei laita ilmoitusta nettiin tai lehtiin, vaan kohde on niin sanotussa hiljaisessa vuokrauksessa tai myynnissä. Näitä kohteita voikin löytää esimerkiksi ilmoittamalla asunnon tarpeestaan sosiaalisen median kanavissa. Facebook-ryhmiin kannattaa viestittää, millaista asuntoa on vailla ja mille ajanjaksolle. Facebookissa kannattaa ryhmistä ottaa seurantaan ainakin Kuusamon vuokrataan/vuokralle tarjotaan, Puskaradio Taivalkoski, Ruka-Kuusamon vuokra-asunnot ja Posion uusi kansalaisfoorumi.

 

3. Katsasta kunnan vuokra-asuntojen tarjonta

Vuokra-asuntoja kannattaa kysellä kuntien omista vuokrapalveluista. Posiolla kunnan vuokra-asuntoja välittää Taika-Asunnot Oy, Kuusamossa Kuusamon Vuokratalot  ja Taivalkoskella Kiinteistötahkola Oy.

 

4. Lehtiin ilmoitus

Kun postilaatikkoon kolahtaa lehti, se luetaan. Pienemmillä paikkakunnilla perinteiset sanoma- ja mainoslehdet tavoittavat edelleen suuren osan alueen asukkaista. Niinpä kannattaakin hyödyntää lehti-ilmoitukset. Posiolla toimii Kuriiri-lehti, Kuusamossa jaetaan Kuusamon seutu  ja Taivalkoskella Taivalkosken Sanomat. Lisäksi koko Posion, Kuusamon ja Taivalkosken alueen tavoittaa Koillissanomat.

Mies, nainen ja koira talon pihamaallatalvisissa maisemissa
Kannattaa jo etukäteen miettiä millaisia ominaisuuksia asunnolta kaipaa. Lisäksi kannattaa pohtia, onko jotain missä voisi tehdä kompromisseja.

 

5. Mitäpä jos rakentaisitkin oman talon?

Tontteja on tarjolla ja hinnat vaihtelevat sijainnin perusteella. Koillismaan alueella on tuhansia järviä ja muita vesistöjä, joten myös haluttuja rantatontteja vapautuu säännöllisesti. Esimerkiksi Posiolla (Kaavoitus ja maankäyttö – Posion kunta) on vapautunut tontteja myyntiin Posion keskustan läheiseltä Jakkarasaarelta sekä Kirintövaaralta, josta avautuu upeat maisemat Kitkajärvelle. Kuusamossa on viime aikoina kaavoitettu lisää tontteja muun muassa Rukan alueelle sekä Tolpanniemeen. Taivalkoskella on myös tontteja myynnissä.

Tonttia ostaessa kannattaa etukäteen perehtyä asunnon rakentamiseen ja siihen, saako kyseiselle tontille omien tarpeiden mukaisen asunnon rakennettua.

Ilmakuvaa Posion Jakkarasaaresta
Jakkarasaaressa on vapaita tontteja aivan Posion keskustan tuntumassa
Kuva: Janne Leimola

 

6. Kerro muuttoaikeistasi paikallisille

Tunnetko alueen asukkaita? Moni löytää asunnon sosiaalisten verkostojensa ja tuttujen kautta, joten kannattaakin rohkeasti kertoa muuttoaikeista paikallisille ystäville ja tutuille. Jos et tunne entuudestaan ketään paikallista, niin kannattaa huomioida, että myös moni työnantaja voi auttaa asunnon löytämisessä. Täällä kannattaakin rohkeasti kertoa haaveistaan, sillä niistä voi hyvinkin tulla totta.

 

7. Ota käyttöön Talo maalta-palvelu

Talo maalta on ilmainen palvelu, joka yhdistää maaseudulla tyhjillään olevat kiinteistöt ja maallemuutosta haaveilevat ihmiset. Maalla on paljon kiinteistöjä, jotka kaipaavat huolenpitoa ja uutta elämää seiniensä sisään. Talo maalta -palvelussa maaseudun tyhjillään olevat kiinteistöt ja maallemuutosta haaveilevat voivat löytää toisensa.

Talo maalta on MTK:n EU-rahoitteisen hankkeen myötä avattu palvelu, jossa voi ilmoittaa kiinteistöjä myytäviksi tai vuokrattaviksi ja tehdä ilmoituksen omasta asunnon tarpeesta.

Palvelun löydät tästä.

Maisemaa Posion Kirintövaaralta
Voisiko uusi kotisi olla Kirintövaaran huipulla, Kitka-järven maisemissa aivan laskettelurinteiden vieressä?
Kuva: Maija Koskinen