5.4.2022

Janne löysi teatteriharrastuksen muutettuaan Posiolle

Janne Pätsi käy teatteriharrastuksessa Posion Pyrinnöllä

Jannen tarina

Janne Pätsi johtaa Posion, Kuusamon ja Taivalkosken lomituspalveluiden yksikköä. Vaikka pohjoisen luonto on hänelle tärkeää, pitkiä talvia ja pakkasia hän inhoaa. Teatteriharrastus kuitenkin kantaa pimeän ajan yli.

Torstai-iltaisin Janne Pätsi suuntaa Posion keskustassa K-marketin vieressä sijaitsevalle vapaa-aikatalo Pyrinnölle. Ulkopaikkakuntalaisen silmään vanha puutalo ei ehkä näytä kummoiselta, mutta siellä paikalliset ovat vuosikymmeniä harrastaneet kaikkea mahdollista lavatansseista discoihin.

Torstaisin vuorossa on paikallisen Pomppa-teatterin treenit. Tällä hetkellä harjoittelussa on Posion juhannuksesta kertova musiikkinäytelmä, jonka ensi-ilta on tänä juhannuksena. Posion juhannus oli 70-luvulla Lapin merkittävin juhannustapahtuma, jonne saapui esiintyjiä ympäri maailmaa, kuuluisin heistä lienee Samantha Fox.

Jannen hahmo on posiolainen nuori mies Heikki, joka lähtee kaverinsa kanssa juhannusjuhliin toiveena nähdä Samantha livenä.

“Meno on rentoa ja railakasta. Tapahtumia on paljon jo ennen juhliakin ja etenkin itse juhannusjuhlilla. Laulan myös Dannyn roolissa muutaman kappaleen”, Janne paljastaa.

Teatteriyhteisö vei mukanaan

Janne muistaa vieläkin ensimmäisen kerran, kun hän astui lavalle Posion sotavuosista kertovan näytelmässä. Mitään teatterikokemusta hänellä ei ollut. Repliikkejä oli vain muutama, mutta sekin tuntui paljolta.

“Jännitti, pelotti, mutta sitten kun uskaltauduin lavalle, alkoi tuntuakin kivalta. Näytteleminen tuntui luontaiselta ja lopulta oli ihan voittajafiilis.”

Pian teatteri vei Jannen mennessään. Vaimokin oli harrastuksessa mukana muutaman vuoden.

“Sieltä löytyi tosi samanhenkistä porukkaa.”

Uudet harrastajat pääsevät aina syksyisin mukaan toimintaan, kun uutta näytelmää lähdetään rakentamaan. 

“Teatterilla on myös Pomppa-bändi, joten myös sitä kautta on mahdollista päästä mukaan toimintaan.” 

Rauhallinen kasvuympäristö

Janne päätti muuttaa Oulusta takaisin kotipaikkakunnalleen Posiolle vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa kymmenisen vuotta sitten. Kaksoispojat olivat juuri lähdössä kouluun ja lasten kasvatus Posiolla kuulosti helpommalta kaupunkiin verrattuna. 

“Täällä on pienemmät ympyrät ja siten turvallisempi kasvuympäristö.”

Tuttujen kautta perhe löysi vanhan maatilan, jossa he aluksi asuivat vuokralla ja puolen vuoden päästä ostivat sen itselleen. 

“Pihapiirissä oli vanha sonninavetta, iso konehalli, vanha talo ja ympärillä kauhea pusikko”, Janne kuvailee. 

Syrjäinen sijainti sopi perheelle hyvin. Suunnitelmissa oli pitää eläimiä ja pian pusikot saivatkin kyytiä lampailta. Lisäksi tilalla on vuosien varrella ollut koiria, kissoja, vesikilpikonna, akvaariokaloja ja jopa yksi pahapäinen vuohi.

Maalaiselämän lisäksi lapsille löytyy Jannen mukaan Posiolta hyvät peruspalvelut.

“Koulu on todella hyvä ja lukiokin löytyy. Kerhotoiminta on viime vuosina virkistynyt uudelleen. Seurakunnalla on uusia kerhoja, kuten kokkikerho. Harrastamisen Suomen mallin myötä koulu tarjoaa paljon erilaisia kerhoja.”

Talvella lapset käyvät laskettelemassa, luistelemassa jäähallilla ja tietenkin hiihtämässä. Kesällä harrastetaan yleisurheilua, jalkapalloa ja suunnistusta.

Lempimaisema löytyy Kitkajärveltä

“Jos et tykkää luonnosta, älä muuta Posiolle”, Janne neuvoo. Kun häneltä kysyy, mikä pitää maan pinnalla, vastaus on kauniit maisemat. Ja kaunein maisema löytyy ihan kotitalon vierestä Kitkajärven rannalta.

“Usein käydään rannalla paistamassa makkaraa ja viettämässä aikaa, joskus soutelemassa. Kitka on iso ja erämainen järvi, joten järvenselkää katsellessa ei näy muuta kuin luontoa.”

Riisitunturilla perhe käy patikoimassa sulan maan aikaan ja erityisesti syksyllä ruska-aikaan. Pienen haasteen Posiolla asumiseen tuo se, että Janne inhoaa pakkasta ja pimeyttä.

“Selviän kuitenkin pimeimmästä ajasta näkemällä asioiden valoisat puolet. Teatteri ja muut harrastukset tuovat tekemistä, työ on mielekästä ja muutenkin kun on olosuhteet kunnossa, niin ei tarvitse juuri ajatella pimeyttä.”

 

Työmatka taittuu bussilla

Työnkin puolesta koko Koillismaa on Jannelle hyvin tuttu alue, kun johdettavana on kolmen kunnan lomittajat. Vapaa-ajalla hän käy Kuusamossa lähinnä kulttuuritapahtumissa ja ostoksilla.

Perheellä on vain yksi auto, joten Janne kulkee joskus työmatkansa koulubussilla tai Kuusamo-Rovaniemi-bussilinjalla.

“Yhden auton taktiikka vaatii joustoa ja suunnitelmallisuutta, mutta hyvin olemme selvinneet. Tällä hetkellä harkitsen kyllä sähköpyörän ostoa.”

Koillismaalle muuttoa miettivälle Janne kannustaa tutustumaan alueen avoimiin työpaikkoihin. 

“Jos ei pelkää hypätä erilaisiin ammatteihin, niin täällä työllistyy hyvin. Parasta on työn ja vapaa-ajan tasapainoinen suhde, jonka pieni paikkakunta mahdollistaa.”