30.3.2022

Osaajalle löytyy aina töitä Telatek Worksin Taivalkosken konepajalta

hitsaaja työssään

Telatek

Taivalkoskella teollisuudella on pitkät perinteet. Kirkonkylä alkoi kasvamaan nykyiselle paikalleen 1800-luvulla sahan perustamisen seurauksena.

Telatek Worksin Taivalkosken konepaja juontaa juurensa Rautaruukin omistaman Mustavaaran kaivoksen jälkeen syntyneeseen Rautaruukin junanvaunuja tuottaneeseen tehtaaseen. Rautaruukin lopetettua vaunujen tuotannon Taivalkoskella, osti tilat ja tuotantovälineet Raahessa toiminut Telatek vuonna 1998 ja alkoi valmistamaan laivoihin tarvittavia ruoripotkurin runkoja.

Tänä päivänä Telatekin konepaja on yksi Suomen suurimmista hitsaavista konepajoista. Paja työllistää Taivalkoskella noin 100 henkilöä. Yritys on erikoistunut suurten laitteiden ja rakenteiden valmistukseen. Metalliteollisuuden tulevaisuuden näkymät ovat erinomaiset. Koronan takia valmistus on palautunut lähemmäs merkkinoita koko Euroopassa. Telatekin suurin haaste onkin tällä hetkellä löytää osaavaa työvoimaa.

Konepajapäällikkö Ulla Mäkitalo kertoo:

Tarvetta on metallialan ammattilaisille sekä työntekijä- että toimihenkilöpuolella.

”Suurin pula on hitsaajista, joita onneksi on saatavilla henkilöstövuokrausfirmoista, jotka ovat erikoistuneet hitsareiden vuokraukseen ja tunnistavat meillä vaadittavan erikoisosaamisen. Telatek Worksin tavoitteena on kuitenkin ylläpitää ja vahvistaa oman henkilöstön osaamista, minkä vuoksi haluamme rekrytoida uusia telatekkiläisiä.”

Mäkitalo kertoo telatekkiläisten tuntevan suurta ylpeyttä, kun valmis ruoripotkurin runko lähtee pajalta erikoislavetin kyydissä kohti etelää. Taivalkosken konepaja on ainoa Suomessa, joka osaa ja pystyy tekemään tämän kokoluokan potkurilaitteiden runkoja. Valmiiden tuotteiden painot ovat tyypillisesti 40-120 tonnin välillä.

Työyhteisö on tukena

Telatekissä on hyvä työyhteisö ja työkavereiden merkitys nousee usein esille työntekijöiden keskustelussa. ”Taloon tulleilta uusilta työntekijöiltä on tullut positiivista palautetta,  he ovat kokeneet itsensä tervetulleiksi työyhteisöön eli uudet työkaverit ovat tukeneet ja auttaneet uusissa haasteissa. Asunnon etsimisessä saa vinkkejä henkilöstön kautta ja pienen paikkakunnan etuna on, että tieto asunnon tarpeesta leviää myös.” Telatekin työntekijöille tarjoamat edut ovat liikuntaedut, lakisääteistä laajempi työterveyshuolto, lounaskompensaatio, vapaa-ajan tapaturmavakuutus.

Asuinpaikkana Taivalkoski sopii erityisen hyvin luontoihmiselle ja ihmiselle, joka ei välitä kulkea ruuhkissa. Taivalkoskella on mitä parhaimmat olosuhteet luonnossa liikkumiselle ympäri vuoden. Metsästyksen, kalastuksen, marjastuksen, sienestyksen, retkeilyn, hiihdon, pyöräilyn harrastaja ja yleensäkin henkilö, joka viihtyy luonnon rauhassa ja upeissa maisemissa, löytää varmasti mieleistään tekemistä vapaa-ajalle. Taivalkoskelta matkustaa nopeasti Ouluun ja Kuusamoon, joten isompien kaupunkien palvelutkin ovat helposti saavutettavissa.

Telatekillä on rekrytointeja käynnissä kokoajan ja erilaisia työtehtäviä yrityksessä ovat mm. hitsaajat, levysepät, koneistajat, pintakäsittelijät ja tuotantoinsinöörit. Ulla Mäkitalo sanoo, että osaajalle löytyy heillä aina töitä ja joihinkin tehtäviin he myös kouluttavat.  Työn vaatimuksista työturvallisuuskortti on pakollinen ja tarvittaessa työnantaja järjestää koulutuksen. Vapaaehtoisille järjestetään myös ensiapukoulutusta. Moniosaamiseen panostetaan, koulutus tapahtuu ensisijaisesti tehtaalla ”kisälli-oppipoika” -käytännöllä.

”Isoista linjoista puhuttaessa Telatek Worksin hyvästä työllisyystilanteesta on tullut positiivista palautetta ja palkanmaksuun voi luottaa. Uusimpana, merkittävänä asiana on se, että meillä noudatetaan yleissitovaa työehtosopimusta. Tänä päivänähän se ei ole enää itsestäänselvyys.” Työntekijöistään konepajapäällikkö kertoo: ”Merkittävä etu on, että meillä on sitoutunutta ja pysyvää työvoimaa. Tällä hetkellä pitkäaikaisin työsuhde on kestänyt jo 45 vuotta.”

Tutustu Telatekin avoimiin työpaikkoihin