Kuvat ja teksti: Eeva Mäkinen
Posion Sirniössä maalla kasvaneet veljekset Jori, Otto ja Jaakko Alasirniö ovat lapsesta saakka puuhailleet paljon, keksineet erilaisia yritysideoita ja tottuneet olemaan hyödyksi yhteisölle. Idyllinen pihapiiri kuohuvan kosken rannalla toimii edelleen veljesten kohtaamispaikkana ja Jorin idean pohjalta vuonna 2021 perustetun SunSilvan toimiston sijaintina. Perheyritykseen mukaan otettiin myös markkinointijohtaja Jaakon puoliso, laatujohtajana toimiva Aino Myllymäki.
Jori sai yritysidean lomalla ihmetellessään vanhojen peltojen määrää. Hän oli miettinyt, miten hylätyt pellot saisi takaisin metsäksi, ja ideaa alettiin jalostaa veljesten kesken.
Yritystoiminta aloitettiin Taivalkoskella, mutta siirrettiin pian sille luontaisempaan ympäristöön veljesten kotitilalle Posiolle. Jaakko pitää erityisen arvokkaana yrityksen sijaintia Suomen Lapissa, jota voidaan hyödyntää markkinoinnissa kansainvälisille asiakkaille.
Jaakko luonnehtii SunSilvaa maailman vastuullisimmaksi lahjakaupaksi. Yritys tuottaa erikokoisia luontotekoja, kuten metsien suojelua ja kasvattamista.
Lahjaksi voi ostaa puun suojelun tai kasvatuksen. Suojelu tarkoittaa, että suojeltavaan, jo varttuneiden puuhun viedään tunnuslaatta eikä sitä kaadeta. Suojeltavan, eli Ikioman puun yksilöinnin jälkeen asiakkaalle lähetetään joko digitaalinen tai fyysinen omistustodistus. Todistuksessa on muun muassa kuva puusta ja puun koordinaatit, joilla jokainen Ikioma puu on löydettävissä SunSilvan metsistä. Halutessaan asiakas saa uniikin rasian, missä omistustodistus ja kullattu käpy ovat. Puun omistajat saavat halutessaan käydä vierailemassa suojelemallaan puulla.
”Puusta voi sitä kaatamatta saada taloudellista hyötyä ja samalla säilyttää maiseman. Tämä on vastuullinen tuote, vastakohdaksi ylikulutukselle”, Jaakko selventää.
Kasvatuksesta hyvä esimerkki löytyy Kuusamon Käylän kylästä, jossa kuuden hehtaarin kokoiseen vanhaan peltoon laitettiin maanmuokkauksen jälkeen kasvamaan uudismetsää. Siellä kasvatettavat puut suojellaan sopimuksen mukaan sadaksi vuodeksi eteenpäin.
Myytävät tuotteet ovat löytyneet asiakkaiden toiveiden pohjalta ja kehitystä tehdään edelleen.
”Pyrkimyksenä on aina ylittää asiakkaan odotukset, sillä tuote on käytännössä tunteen vaihtamista luottamukseen,” Jaakko mainitsee.
SunSilvan asiakkaita ovat yksityiset ihmiset, yritykset ja julkinen sektori.
”Ihmisillä on luontainen tarve palkita itseään tai läheisiään, ja meillä on siihen sopiva vastuullinen tuote”, Jaakko kehuu.
SunSilva sai heti alkuun paikallisen jälleenmyyjän Korouoman eräkahvilasta. Veljesten ajatus paikallisista yhteistyökumppaneista onkin yksi yrityksen suurimmista arvoista. Paikallista työvoimaa käytetään alihankintana aina sen ollessa mahdollista. Yrityksen toimistona toimiva vanha hirsinen aitta Sirniössä onkin juuri remontoitu paikallista työvoimaa ja puuta käyttäen.
Uusia kohteita yrittäjät etsivät pääasiassa puskaradion tai lehti-ilmoitusten avulla, ja tekevät niistä sopimukset maanomistajien kanssa. Ulkopuolista työvoimaa rekrytoidaan tällä hetkellä vain sesongeille, mutta tulevaisuuden näkymissä on myös ympärivuotinen palkkaaminen.
Yrityksellä on lähitulevaisuuteen ajoittuvia kansainvälistymissuunnitelmia.
”Hankkeissa on erityisen tärkeää löytää paikallisia yhteistyökumppaneita ja alihankkijoita, joilla on alueellinen osaaminen ja tarvittava kielitaito”, Jaakko korostaa.
Jaakko kertoo veljesten miettivän myös riskejä, mutta he yrittävät hallita niitä parhaansa mukaan.
”Pahin vihollinen suunnitelma A:lle on suunnitelma B”, sanoo Jaakko.
Vaikka positiivinen asenne huokuu Jaakosta kauas, matkan varrella on tullut vastaan myös haasteita.
”Ukrainan sodan takia useat yritykset lahjoittivat metsien suojeluun tarkoitetut varat Ukrainan tukemiseen, ja sen myötä SunSilvan myynnit laskivat”, kertaa Jaakko parin viime vuoden aikaisia tapahtumia.
Tilanteesta seurasi pieni kolahdus hyvin alkaneelle yritystaipaleelle, mutta veljekset jatkoivat päättäväisenä eteenpäin ja saivat onnistumisia.
Suurin helpotus vastoinkäymisistä huolimatta oli, kun SunSilva ei ollut saanut yritystukia eikä niiden myötä ollut suurta lainastressiä.
Markkinointijohtaja Jaakko pitää yrityksen ikimuistoisimpana hetkenä kutsua Nuorkauppakamareiden Eurooppakokoukseen, joka järjestettiin Oulussa kesäkuussa 2024. SunSilva mainittiin tapahtumassa pääyhteistyökumppanina heidän suojeltuaan 365 puuta osana yhteistyötä. Tapahtumaan osallistuneet Jaakko ja Aino saivat solmittua paljon kansainvälisiä kontakteja, joita he pitävät korvaamattoman arvokkaina tulevaisuudessa.
Posion Sirniö on selkeästi rakas paikka niin veljeksille kuin Ainollekin. Osa veljeksistä asuu virallisesti Posiolla, mutta Jaakko ja Aino ainakin toistaiseksi vielä Oulussa.
”On mahtava päästä maalle rauhoittumaan, vaikka useasti Sirniöön tuloon liittyykin työskentelyä SunSilvan parissa. Työ on kuitenkin luonnossa, ja koska paikasta on tullut toinen koti, on kokonaisuus tarkoitustaan palveleva”, Aino kertoo.
Kommunikaatio toimii yrityksessä hyvin, ja Jaakko mainitseekin perheyrityksen parhaina puolina suoraan puhumisen ja rehellisyyden.
Sirniössä on ollut asutusta 1500-luvun loppupuolelta saakka. Jaakko kertoo Posion tarkoittavan vaakunassakin näkyvän saamelaisen kodan takaosaa. Kuulopuheiden perusteella hän muistelee sanan Sirniö tarkoittavan juuri tätä kodan pimeää ja koleaa takaosaa.
Sirniö ei tosin siltä tunnu veljeksille, jotka palaavat yhä uudelleen rakkaaseen kotiympäristöönsä kuuntelemaan kosken kuohuja ja tuotteistamaan puita, joita ei kaadeta, vaan jotka ihmiset antavat toisilleen lahjaksi.
”Tämä Sirniö on paras paikka maan päällä”, kiteyttää Jaakko.
Ei avoimia työpaikkoja.