3.11.2023

Isokenkäisten Klubilla matkailija kuulee kuusamolaisia tarinoita seitsemän tähden löylyissä

Katja ja Sirpa seisovat laiturilla

Millaista on elää ja työskennellä paikassa, jossa ainoana katuvalona toimii kuutamo ja luonto on talvella niin hiljainen, että kuulee vain oman hengityksensä? Sen tietää Katja Vira, itärajan tuntumassa, Kuusamon Heikinjärven rannalla sijaitsevan Isokenkäisten Klubin emäntä. Katja pyörittää yritystä yhdessä siskonsa Sirpan kanssa.

Isokenkäisten Klubin nimi viittaa paikan ensimmäisiin vieraisiin, niin sanottuihin ”isokenkäisiin herroihin” eli poliitikkoihin, päättäjiin ja muihin silmäätekeviin. Aikoinaan oli suorastaan maan tapana, että tärkeät päätökset solmittiin saunan lauteilla.

”Toivottavasti meidän saunan lauteilla tehdyt päätökset olivat hyviä”, Katja naurahtaa.

Isokenkäisten Klubin päärakennus
Isokenkäisten Klubin päärakennus on näyttävä ja sympaattinen.

Isokenkäisten Klubi tarjoaa nykypäivänä majoitus-, ruokailu-, retki- ja saunapalveluita erämaisessa ympäristössä. Kotiruokaa tarjoillaan kodikkaassa Klubin salissa tai avotulella kodassa ja saunan lauteilla saa peräti seitsemän tähden löylyt – niin mainiot löylyt ne ovat. Yhteistyötä tehdään myös muiden paikallisten yritysten, kuten esimerkiksi Pohjolan Pirtin ja Kievarin kanssa.

”Meillä asiakas saa kokea perinteistä pohjoista vieraanvaraisuutta ja jokainen asiakas kohdataan yksilöllisesti”, Katja kertoo.

Ja toden totta, vierailija saa kuulla ja nähdä oikeita perinteitä pohjoisesta. Katjan suku on asuttanut maatilaa Suininkijärven rannalla yli 300 vuoden ajan. Isokenkäisten Klubi sijaitsee noin 10 kilometrin päässä vanhasta kotipaikasta. Matkailu on ollut tilan päätoimialana vuodesta 2006.

”Meidän isä, Aimo Kämäräinen, osti Isokenkäisten Klubin tilat vuonna 1974 ja tähän vanhaan maatilaan kuului järvenrantaa, maata, peltoa ja metsää. Rakennusten jokaisesta esineestä, seinien hirsistä, lämpimistä takoista ja saunan kiukaasta on tarinoita kerrottavaksi. Meillä saa muutakin pöytään kuin vain ruokaa. Jatkamme Sirpan kanssa meidän vanhempien työtä ja toivotamme vierailijamme lämpimästi tervetulleiksi. Toivomme, että heistä tuntuu, kuin he olisivat kylässä luonamme.”

Ruokalistalta löytyy edelleen äidin reseptejä.
”Puolukkahyve on suosikkiherkku”, Katja vinkkaa.

Vierailijat pääsevät muun muassa savusaunaan ja avantoon, tervehtimään poroja, koiravaljakkoajelulle, pilkkimään sekä esimerkiksi lumikenkäilemään.

”Kuntivaaralla on talvella tykkypuiden keskellä oikea winter wonderland! Sinne viemme lähes kaikki vieraamme moottorikelkan reessä, tämä on retki joka jokaisen pitää kokea. Ja se tähtitaivas talven iltoina – siinä riittää aina ihmeteltävää, enkä itsekään koskaan kyllästy siihen”, Katja ihastelee.

tykkypuita Kuntivaaralla
Kuntivaara on erityisen kaunis talvella.

Matkailu avartaa

Luonto ympäröi Isokenkäisten Klubin, lunta voi tulla talvella kymmeniä senttejä päivässä ja Kuusamon keskustan palveluihin on matkaa. Silti talvisesongin kalenterissa on jo mukavasti varauksia ja matkailijoita on saapumassa Isokenkäisten Klubille niin ympäri Suomea kuin Eurooppaakin. Suurimmat asiakasryhmät saapuvat Hollannista, saksankielisistä maista sekä Ranskasta ja Italiasta.

iloiset lumikenkäilijät rivissä
Lumikengillä on mukava retkeillä syvässäkin hangessa.

”Me tunnemme hyvin asiakasryhmämme. Asiakkaamme tietävät mitä haluavat ja he toivovat matkaltaan nimenomaan uniikkia palvelua, paikallisia tarinoita ja lämmintä vieraanvaraisuutta. Lisäksi he kaipaavat lähemmäs luontoa. Maailmassa on paljon ihmisiä, jotka asuvat kaupungeissa, eivätkä ole koskaan kokeneet sellaista hiljaisuutta, mitä täällä on tarjolla. Meille tavalliset asiat ja ilmiöt ovat monille todella eksoottisia”, Katja kertoo.

”Viime talvikaudella muistan, kuinka menimme asiakkaidemme kanssa makaamaan upealle talviselle suolle lumihankeen katselemaan revontulia. Kaikki olivat aivan hiirenhiljaa. Se oli maaginen hetki ja monille aivan meditatiivinen kokemus.”

 

Tarina jatkuu

”Meidän tilalla on toimittu vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen aina. Olemme käytännössä kasvaneet täällä kotitilallamme kiertotalouden parissa. Nyt nämä asiat ovat kirjoissa ja kansissa ja meillä on sertifikaatit todentamassa tämän”, Katja kertoo.

Katjan ja Sirpan isä rakensi omin käsin, omasta ja kierrätyspuusta kaikki Klubin rakennukset. Klubin jätevedet puhdistetaan omassa puhdistamossa, ravintolan herkut suunnitellaan satokausia hyödyntäen ja raaka-aineet hankitaan mahdollisimman tehokkaasti ja läheltä.

”Haluamme luoda enemmän muistoja ja vähemmän turhaa materiaa.”

maisema lasi-iglusta
Elämäykset ovat elämän suola. isokenkäisten Klubilla on mahdollista majoittua lasi-iglussa.

Isokenkäisten Klubilla on Green Key-sertifikaatti. Green Key -sertifikaatin saanut yritys on todennetusti vastuullisuuden edelläkävijä. Sertifikaatti perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, ja sen vaatimukset ylittävät lain ja säädösten perustason. Sertifioitu yritys sitoutuu jatkuvasti lisäämään toimintansa sosiaalisia ja taloudellisia hyötyjä sekä minimoimaan ympäristökuormitustaan.

Sauna from Finland -sertifikaatti puolestaan takaa autenttisen ja laadukkaan saunakokemuksen.

Saunominen voi olla elämys saunaan tottuneelle suomalaisellekin.

Lisäksi Klubilla on Visit Finlandin luotsaama Sustainable Travel Finland -sertifikaatti. STF-ohjelma tarjoaa yrityksille ja matkailudestinaatioille käyttäjää kouluttavan 7 askeleen kestävän matkailun kehittämispolun, jonka jokaiseen askeleeseen liittyvät kansainvälisten standardien mukaiset kriteerit.

Isokenkäisten Klubi on ollut luomassa yhdessä muiden yritysten kanssa alueelle Wild Food ja Wild lifestyle Kuusamo-Lapland brändiä aina vuodesta 2015 asti. Tarkoituksena on nostaa paikallisen ruoan arvostusta sekä vaalia ruoan ja kulttuurin perinteitä.

”Meillä on edelleen käytössä vanha, äidin hankkima astiasto. Joskus mietimme, että pitäisikö vaihtaa astiasarja johonkin modernimpaan, mutta olemme tulleet siihen tulokseen, että tuo ruskea keraaminen setti on juuri meidän näköinen ja silläkin on tarinansa. On myös mahtavaa, että ystävämme pitkin Suomea ostavat meille toisinaan kirppiksiltä tuon sarjan astioita. Ne kestävät aikaa”, Katja kertoo.

pöytä katettuna

Noista kupeista on tarjoiltu jo monet kahvit ja aikaa Katjalla on vierähtänyt yrittäjän urataipaleella kunnioitettavan pitkä tovi.

”Ensi tammikuussa olen ollut yrittäjänä kaksikymmentä vuotta. Asiakaspalvelu uran olen aloittanut tiskarina ravintolassa, ja sen jälkeen olen työskennellyt erilaisissa tehtävissä ravintoloissa Helsingin ja Kittilän välillä. Niistä ajoista oppi paljon elämästä, mutta yrittäjyys tuli jo kotioloista itselle luontevasti tutuksi, enkä varmaan osaisi edes olla muilla töissä.”, Katja naurahtaa.

Vuosiin on mahtunut monenlaista; maatilan pyörittämistä, opiskelua, perheen perustamista, toiminnan kehittämistä, verkostoitumista erilaisissa yhdistyksissä mm. Ruka-Kuusamon matkailu ry:n parissa ja muiden yrittäjien kanssa yhteistyötä tehden.
“Jokainen verkosto on tärkeä ja antaa enemmän kuin ottaa.”

Kahta samanlaista päivää ei ole ollut ja aina elämässä on pari muuttujaa.
”Voisi sanoa, että moni asia on opittu sen kuuluisan elämänkoulun kautta tällä uralla. Mutta en jossittele, enkä muuttaisi mitään. Kun katsoo taaksepäin, huomaa miten paljon onkaan saanut aikaiseksi. Mutta todetaanko näin, että katse on suunnattu eteenpäin ja eihän sitä tiedä mitä kaikkea kivaa tulevaisuudessa keksiikään”, Katja pohtii.

Töihin talven ihmemaahan?

Isokenkäisten Klubilla on tällä hetkellä kolme työpaikkaa auki; keittiöpuolelle kaivataan kahta kokkia ja salin puolelle yhtä työntekijää monipuolisen asiakaspalvelun ja tarjoilun pariin.


”Meillä on aivan ihania sesonkityöläisiä, jotka ovat jo useamman vuoden työskennelleet tiimissämme. Hekin rakentavat omalta osaltaan tarinaamme. Meillä työskentelevä opas on jäänyt harjoittelun jälkeen meille töihin. Meidän siistijä on Ukrainasta ja hän on aivan mahtava tyyppi, olemme iloisia, että hän on meillä töissä. Meillä on myöskin Syyriasta Suomeen muuttanut asiakaspalvelija, joka on niin aurinkoinen tyyppi, että päivä paranee heti, kun tapaa hänet. Nyt toivomme löytävämme tiimimme vielä muutamat henkilöt.”

pilkkijä't jäällä
Isokenkäisten Klubilla työpäivät ovat erilaisia.

Työntekijät saavat asua tilalla ja työajat ovat joustavia. Kiireisinä sesonkipäivinä päivät voivat olla pidempiä ja hiljaisina päivinä voi lähteä halutessaan vaikka lumikenkäilemään itsekseen.
”Meidän työntekijöillä on tietynlainen asenne ja halu elää mukavan yhteisöllisesti luonnon keskellä. Heitä ei haittaa, että luonto alkaa käytännössä ulko-ovelta, vaan päinvastoin – he nauttivat siitä. Täällä saa kohdata ihania ihmisiä, kuulla ja kertoa tarinoita ja toisaalta täällä pääsee helposti rauhoittumaan kauniiseen miljööseen”, Katja kertoo.

Suurin osa Klubin asiakkaista on kansainvälisiä matkailijoita, joten englannin kielen osaaminen on tärkeää.
”On suuri rikkaus kohdata ihmisiä eri maista ja kulttuureista. Aina oppii jotain uutta ja on mukava myös jakaa meidän kulttuuria heidän kanssaan.”

Lisätietoja avoimista työpaikoista löydät täältä https://www.ikk.fi/tule-meille-toihin/

Sirpa ja Katja lähikuvassa
Sirpa ja Katja jatkavat vanhempiensa työtä ja kuusamolaisen kulttuurin perintöä Isokenkäisten Klubilla.

 

Teksti: Maija Koskinen

Kuvat: Isokenkäisten Klubi

Kansikuva: Sami Laitinen

Tarinat

Asuminen, Etätyö, Kuusamo, Yrittäminen

Monipaikkainen Kukka saa parhaat puolet molemmista kaupungeista

Lue lisää →
Koulutukset, Kunta, Kuusamo, Opetus- ja kasvatusala

Nella muutti lukion jälkeen Kuusamoon – etäopinnot verkossa tuovat mahdollisuuksia

Lue lisää →
Koulutukset, Kuusamo, Matkailu

Pertti muutti elämänsä suunnan ja lähti eräopaskouluun Kuusamoon

Lue lisää →