22.6.2022

Liisan kierros muilla mailla ja näyttävä paluu Kuusamoon

Liisa Nurmi Pyhävaaran maisemissa

Liisan tarina

Liisa Nurmi avasi Wonderland by L –nimisen parturi-kampaamoliikkeen Kuusamon keskustaan vuoden 2022 maaliskuun alussa. Liisa kävi välissä asumassa ja työskentelemässä muualla, mutta päätti palata takaisin kotikonnuilleen Kuusamoon luonnon keskelle. 

Hymy on herkässä ja juttua riittää, kun Liisa pääsee vauhtiin kertoessaan elämästään. Liisa on asunut Kuusamossa teini-ikäiseksi asti, jonka jälkeen hän lähti ovet paukkuen maailmalle. ”Silloin halusin vaan äkkiä pois täältä, enkä olisi silloin ajatellut tulevani takaisin”, Liisa naurahtaa. Alkuun Liisa muutti Kuusamosta Vantaalle, jossa hän teki myyntitöitä. Vantaa ei kuitenkaan tuntunut täysin omalta paikalta. ”Olin tottunut erilaiseen ilmapiiriin. Vantaalla kaupassa ei hymyilty asiakkaille ja kiire tuntui arjessa vallitsevana elementtinä. Täällä Kuusamossa on normaalia, että esimerkisi kaupassa saatetaan jutella vähän pidempään kassalla”, Liisa kertoo.

Vantaalta Liisa muutti Tampereelle, jossa hän teki töitä parturi-kampaajana. Tampere oli kiva paikka asua, mutta maailma kutsui ja Liisa päättikin muuttaa kauemmas ja päätyi Espanjan auringon alle. Siellä hän toimi muun muassa matkaoppaana. ”Espanjassa asuessa vierähti pari vuotta. Viihdyin hyvin, mutta lopulta alkoi tulla kaipuu talven keskelle. Myös työ matkaoppaana tuntui ajoittain rankalta ja ihmiset osasivat olla törkeitä käytökseltään. Lomat tuntuvat kiristävän tunteita, jos ne eivät sujukaan kuten suunnitelmissa. Ei pitäisi ladata koko vuoden lomaodotuksia viikon Espanjan-reissun varaan”, Liisa pohtii.

Erot luonnossa ja kulttuurissa tulivat myös tutuiksi. ”Tuntui väärältä, että joulun aikaan palmut koristeltiin värikkäin valoin samaan tapaan kuin joulukuuset. Espanjassa asuessa oli hassua, että kaduilla joululaulut raikasivat ja oli joulupukkikoristeita, mutta ei yhtään lunta. Siinä ihmetellessä päätin, että nyt on aika muuttaa takaisin Kuusamoon”, Liisa kertoo. Vuonna 2019 Liisa muutti takaisin Suomeen ja ryhtyi jälleen tekemään parturi-kampaajan töitä niin työntekijänä kuin myös niin sanottuna tuolivuokralaisena. Ajatus omasta yrityksestä kypsyi rauhassa ja vuonna 2022 maaliskuun alussa kauniisti smaragdin vihrein ja pinkein yksityiskohdin sisustettu Wonderland by L avasi ovensa Kuusamon keskustaan. 

Wonderland by L -parturi-kampaamo
Liisan liiketila on viihtyisä ja trendikkäästi sisustettu.
Kuva: Liisa Nurmi

 

 Omat arvot ohjaavat työtä ja arkea

Wonderland by L heijastaa Liisan arvoja. Liisan parturi-kampaamo on turvallinen tila kaikille, katsomatta esimerkiksi ihonväriin tai seksuaalisuuteen. Wonderland by L edustaa ekoeettistä ajattelua ja esimerkiksi ympäristöasiat ovat tärkeitä Liisan työssä. ”Tuotteet, joita liikkeessä käytetään ja myydään ovat vegaanisia ja niiden pakkaukset on tehty merestä kerätyistä jätteistä. On tärkeää, että kaikki roskat kierrätetään, mitä vaan pystytään. Itseasiassa löysin 13 vuotta vanhan lehtiartikkelin, jossa kerron, miten tärkeää kierrättäminen on”, Liisa kertoo.

Liisa on kasvanut ajatusmalliin, jossa ympäristö otetaan huomioon tekemisessä. ”Ihminen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan esimerkiksi ympäristön saastumiseen. Itse pyrin minimoimaan negatiiviset ympäristövaikutukset työssäni. Lisäksi olen mukana Hiukka hyvä-hankkeessa, jossa parturi-kampaajat voivat kerätä ja lähettää yli 7 cm pitkät hiukset eteenpäin, jolloin niistä huovutetaan luonnonkuitumattoja. Näiden mattojen avulla voidaan esimerkiksi imeyttää veteen päätynyttä öljyä ja siten kiertotalouden avulla estää tai hidastaa ympäristövahinkoja”, Liisa kertoo.  

Liisa Nurmi suihkuttaa hiuslakkaa asiakkaan hiuksiin
Kuva: Liisa Nurmi

Espanjasta omaksuttu kulttuuri on tuonut iloa Liisan elämään. ”Siellä on tapana jutella kaikenlaisia kuulumisia tuttujen ja tuntemattomienkin kanssa. Sanoisin, että olen tuonut sieltä mukanani pienen palan sosiaalista kulttuuria ja tykkään puhua ihmisten kanssa. Minulle on kuitenkin työssäni tärkeää, että asiakas saa sellaista palvelua kuin hän haluaa. Tunnetustihan kampaajan tuoli on sellainen, missä saatetaan jutella hyvinkin avoimesti asioista ja naapurinkin asioista, mutta toiset haluavat vain hiljaista omaa aikaa. Minulta voikin varata hiljaisen palvelun, jolloin tiedän jo etukäteen, että asiakas ei ole nyt juttutuulella. Se on täysin ymmärrettävää”, Liisa kertoo.

On tärkeää kohdata asiakkaan tarpeet ja kuitenkin muistaa, että he tulevat palveluideni äärelle itsensä takia – eivätkä minun vuokseni

Jotain Liisan taidoista ja ehkäpä myös ilahdusttavasta persoonasta kertoo se, että vakioasiakkaita on kertynyt ja he ovat löytäneet Wonderland by L:n palvelut nopeasti. ”Olen onnekas ja kiitollinen, kun minulla on niin ihania vakioasiakkaita. He tulevat kerta toisensa jälkeen luokseni, vaikka olenkin ajan saatossa vaihtanut työskentelypaikkaa. Yrittäjyys on tuntunut luontevalta työskentelytavalta itselleni myös siksi, että olen saanut verrattain nopeasti asiakkaita ja liiketoiminta rullaa. Se on todella hienoa”, Liisa kertoo. 

Liisa on myös hoksannut sosiaalisen median voiman ja hyödyntää sitä yrityksensä markkinoinnissa. ”Some on käytännössä ilmainen mainos- ja viestintäkanava, jota muidenkin paikallisten yritysten kannattaisi hyödyntää enemmän”, Liisa pohtii. Liisa jakaa arkisia hetkiä, kuulumisia ja esimerkiksi tietoa vapaista kampaaja-ajoista Instagramissa @wonderlandbyl -tilillä.

 Luonto on elämässä läsnä monella tapaa

Paluumuuttajat ovat yhteiskunnallisesti tärkeitä henkilöitä, etenkin pienemmillä paikkakunnilla. Maailmaa kokeneena ja nähneenä, sekä muiden alueiden koulutusmahdollisuuksia hyödyntäneinä paluumuuttajat tuovat mukanaan raikkaita ajatusmaailmoja. ”Tänne Kuusamoon aika moni trendi tulee parin vuoden viiveellä verrattuna vaikkapa pääkaupunkiseutuun. Toivon, että täällä herätään entistäkin isommin ajattelemaan ympäristöä, joka Koillismaalla on todella upea. Kutsunkin itseäni metsän hippiäiseksi, sillä koen luonnon niin tärkeäksi osaksi elämääni. Metsä on se paikka, jossa lataudun ja täällä eletään yhdessä luonnon kanssa. Metsän eläinten touhuja on mukava seurailla ja nimesinkin meidän pihan jäniksen Paistiksi ja katselin sen puuhia ikkunasta”, Liisa kertoo.

Joskus luonto voi tulla yllättävänkin lähelle. ”Kerran oltiin syrjäkylällä kavereiden kanssa nuotiolla eväitä syömässä, kun havahduttiin siihen, että lähellä liikkui karhu. Silloin pelästyttiin oikein kunnolla, vaikka ei se karhu sinänsä käyttäytynyt uhkaavasti. Lähdettiin siinä tilanteessa aika nopeasti autoon piiloon”, Liisa kertaa. Liisa on jatkossakin uskaltanut lähteä luontoon, vaikka petoeläimiäkin saattaa etenkin syrjäisimmillä seuduilla kohdata. Erätaitoja ei Liisan ole tarvinnut erikseen opetella, vaan taidot ovat karttuneet elämän varrella ja perheen yhteisten retkien myötä jo lapsena. Kuusamossa asuessa luonnossa liikkuminen on monille tärkeä ja luonnollinen osa arkea.

Liisa Nurmi kahvitauolla Pyhävaaran maisemissa
Kuva: Maija Koskinen

Liisa asui aiemmin Rukan lähellä ja nykyään Kuusamon keskustassa avopuolisonsa kanssa. Pariskunnan ensimmäiset treffit vietettiin metsässä. ”Siinä oppii hyvin tuntemaan toista, kun vie hänet metsään”, Liisa vinkkaa. Koillismaalla metsätreffit tulistelupaikoille taitavatkin olla suosittuja. Vaahtokarkkeja paistellessa saattaa piankin käydä selväksi, kumpi roihuaa kuumempana – lempi vai nuotio. 

Vapaa-ajalla Liisa tykkää liikkua luonnossa monella tapaa, valokuvata, lukea tarot-kortteja ja joogata. Lisäksi Liisa bongailee lentokoneita Kuusamon lentokentällä. ”Se on kai tavallaan vähän sellaista vastapainoa tälle kaikelle muulle”, Liisa naurahtaa.  

Liisan mielestä Kuusamoon paluu on tehnyt hyvää hänelle. ”Oli tärkeää ja kivaa asua hetki muualla ja nähdä maailmaa. Arvostan kuitenkin omaa rauhaa, metsän keskellä olemista ja minulle hyviä harrastusmahdollisuuksia, joita Kuusamo tarjoaa”, Liisa kertoo.

Vaikka halusinkin nuorena nopeasti pois täältä, niin olen onnellinen ollessani taas Kuusamossa 

Tarinat

Luovat alat, Posio

Hanna pyörittää taideverkkokauppaa pienestä posiolaisesta kylästä käsin

Lue lisää →
Posio

Janne löysi teatteriharrastuksen muutettuaan Posiolle

Lue lisää →
Matkailu, Posio

Kestävän kehityksen työt ja talvinen luonto houkuttelivat Antin Posiolle

Lue lisää →