26.4.2024

Kausitöissä Kuusamossa – Tanjan ja Matin kansainvälinen yhteisö

Tanja ja Matti Pohjolan perustamassa matkailuyritys Pohjolan Pirtissä ja Kievarissa käy kansainvälisiä vieraita ja työntekijöitä. Kansainväliseen rekrytointiin he käyttävät muun muassa EURES-sivustoa, ja kokemukset ovat erittäin onnistuneita.

Teksti ja kuvat: Eeva Mäkinen

Kauniin hirsiseinän edessä vanhaa aikaa henkivällä sohvalla istuu ahkera yrittäjäpariskunta Tanja ja Matti Pohjola. He katselevat ulos rakkaisiin järvimaisemiin ja ylistävät ihanaa ympäröivää luontoa.

Tanjan ja Matin rakkaustarina sai alkunsa vuosia sitten moottorikelkkasafarilla Kuusamossa. Matti kertoi jo toisilla treffeillä, ettei häntä saisi muuttamaan Kuusamosta pois. Pohjanmaalta kotoisin oleva Tanja rakastui Matin ohessa nykyiseen kotiseutuunsa, ja he ovat yhdessä pitäneet upeaa Vuotungin maalaismaisemassa sijaitsevaa Pohjolan Pirttiä jo kohta 25 vuoden ajan palvellen pääasiassa kansainvälisiä vieraitaan.

Matin kotitilan säilyminen sodasta on molemmille sydämen asia. Yli satavuotiaan päärakennuksen historia on suvun huolellisesti säilyttämässä pirtissä käsin kosketeltavissa. Patinoituneet hirret ovat ihastuttaneet yrityksen alkuaikoina vieraita Venäjältä ja Ukrainasta, mutta nykyään asiakkaat suuntaavat nauttimaan Pirtin tunnelmasta pääsääntöisesti Briteistä, Espanjasta, Hollannista, Ranskasta, Saksasta, Italiasta ja jopa Japanista ja Kiinasta asti.

Pohjolan Pirtti sijaitsee Kuusamon Vuotungissa.

EURES apuna rekrytoinnissa

Tanja ja Matti ovat olleet useissa hankkeissa mukana muiden paikallisten yritysten kanssa ja kokeneet vahvaa yrittäjyyden yhteisöllisyyttä.

”Ystävyyksiä on solmittu ja kiperiä tilanteita puitu yhdessä,” Tanja ynnää.

Pohjolat ovat tälläkin hetkellä mukana Naturpoliksen hallinnoimassa yritysryhmähankkeessa. Mukana olevien yritysten tiivis yhteistyö on luonut mahdollisuuksia yhteisille tuotteille ja kokonaisuuksille majoituksen ja palveluiden osalta.

Pohjolan Pirtin omistajat ovat täysverisiä yrittäjiä. Tällä hetkellä heillä on yksi vakituinen työntekijä ja kausitöihin tuntuu olevan jopa tungosta. Apua saadaan paikallisten keikkatyöläisten, eläkeläisten ja opiskelijoiden lisäksi kansainvälisestä työvoimasta, joka on Tanjan mielestä ehdottoman tärkeää heidän kielitaitonsa vuoksi. Hän iloitsee hetkistä, jolloin asiakkaita voi palvella heidän omalla kielellään ja kertoa tarinoita ilman tulkkia, huomauttaen sen säästävän myös kaikkien aikaa kiireen keskellä.

Kansainvälisten työntekijöiden rekrytointiin Tanja on käyttänyt jo vuodesta 2018 saakka EURES-sivustoa.

”Ensimmäisenä vuonna hakemuksia tuli jopa sata kappaletta, vaikka paikkoja oli avoinna vain neljä,” Tanja hämmästelee.

Suurin toive kansainvälisillä hakijoilla on päästä kokemaan oikea talvi kaukana kaupungin pölyistä ja nähdä revontulet. Rekrytoinnit ovat olleet erittäin onnistuneita ja osa haluaa palata vuodesta toiseen Pohjolan Pirtin maagisiin talvimaisemiin. Vain yksi työntekijä on kolmen päivän jälkeen lähtenyt Vuotungista todetessaan, ettei kylmyys sopinutkaan hänelle.

Ystävyyksiä on solmittu ja kiperiä tilanteita puitu yhdessä.

Pohjolan Pirtin rakennuksella on yli satavuotinen historia

Työkulttuurin erot Euroopassa

Tanja kannustaa alueen muitakin yrittäjiä kokeilemaan EURES-sivustoa ja kansainvälistä työvoimaa.

”Työkulttuuri ja realiteetit täytyy tehdä selväksi hakijalle, ja nähdä hieman ylimääräistä vaivaa suomalaisen henkilötunnuksen saannissa, mutta vastalahjaksi saa sesongin ajaksi yhteisöllisen ja monikulttuurisen työperheen,” kertovat Tanja ja Matti.

”Meillä työntekijät majoittuvat Pirtin läheisyydessä ja kiireen keskelläkin syödään aina yhteinen joululounas,” Tanja mainitsee.

”Työkulttuurin eroja muihin Euroopan maihin verrattuna löytyy valtavasti, mutta niistä on selvitty aina avoimesti keskustelemalla,” toteaa Tanja.

Hän kertoo Euroopasta tulevalle työntekijälle esimerkiksi, kuinka täällä myös työnantajat tekevät töitä, työajan aloitusaika on tarkka, kunnon talvivaatteet ja kengät on oltava, vapaa-aikaa on lyhyen kiiresesongin aikana melko vähän ja kauppaan on pitkä matka. Vapaina hetkinä luontoon pääsee kuitenkin heti ovelta joko lumikenkäilemään, hiihtämään tai potkukelkkailemaan, ja siitä saa aidon paikallisen kokemuksen.

Paikan päällä työntekijän kanssa käydään läpi perusasioiden lisäksi pakkaseen ja lumeen liittyviä huomioita.

”Aina kaikki ei ole lämpimästä maasta tulevalle selvää, kuten ettei ikkunaan voi suihkuttaa pesunestettä ulkona, kun pakkasta on -20 astetta. Tai miksi kylmä vesikin on laitettava kovalla pakkasella termospulloon. Ja ne lumityöt. Portaat on harjattava ennen rappusille astumista,” Tanja sanoo hymyillen.

Tanja ja Matti luottavat tulevaisuuteen COVIDin ja muiden kriisien jälkeenkin. He haluavat kehittää matkailua kestävällä tavalla niin, että ulkomailta voi tulla nauttimaan Pohjolan Pirtin ja Kuusamon palveluista myös tulevaisuudessa.

Pariskunta nauttii äärimmäisen paljon Pirtin ympärillä olevasta luonnosta, ja he toteavat olevansa erityisen onnekkaita saadessaan kasvattaa lapsensa täällä arvostamaan luontoa. Irtiottona he käyvät kauden jälkeen etelässä ja reissaavat Euroopassa, mutta koti on selkeästi tärkein paikka maailmassa.

Puilla lämpenevä pihasauna on yksi Tanjan ja Matin lempipaikoista.

Ranskalais-suomalainen pariskunta pohjoisen lumoissa

Ranskan Normandiasta kotoisin oleva Audrey Noel ja suomalainen Stefan Sandelin ovat heitä, joiden päätös tulla Suomeen ja Pohjolan Pirttiin yhdeksi talveksi töihin johti toiseen talveen, ja ehkä kolmanteenkin tulevaisuudessa. Pariskunta halusi talveksi töihin pohjoiseen, sillä Audrey oli kiinnostunut Suomesta, eikä Stefan ollut koskaan käynyt Lapissa.

He pääsivät Kuusamoon kausitöihin vuonna 2022 EURES-sivuston European Job Days -verkkotapahtuman kautta, jossa yritykset etsivät talveksi työntekijöitä.

”Tapahtumaan osallistuminen on helppoa mistä päin maailmaa tahansa. Sivustolla on hyvä järjestelmä, jossa työnhakijan ja yrityksen tarpeet ja toiveet yritetään saada kohtaamaan mahdollisimman hyvin. Omien tietojen ja taitojen syöttämisen jälkeen sivusto suosittelee sopivia kohteita, ja siinä meille tarjottiin Pohjolan Pirttiä,” Audrey iloitsee.

Talvi Kuusamossa on selkeästi tehnyt pariskuntaan suuren vaikutuksen, ja he muistelevat kahta edellistä talvea lämmöllä.

”Kiireisen työarjen keskellä mieleen on jäänyt Pohjolan Pirtin yhteisöllisyys, lumikenkäretket lähimetsiin, työkavereiden kanssa vietetyt elokuvaillat ja korttipelit sekä ruuan laitto”, Stefan tunnelmoi.

Yhden asian Audrey kuitenkin mainitsee erikseen talvikauden työstä haaveilevalle.

“Täytyy olla valmis mukautumaan eri tilanteisiin. Sosiaalinen elämä on läsnä koko ajan, ja täytyy tulla toimeen kaikkien kanssa”, Audrey luettelee.

Pariskunnalle on jäänyt EURES-sivustosta ja Pohjolan Pirtistä niin hyvät kokemukset, että he ovat suositelleet sivustoa jo useille ystävilleen.

”Talvikausi on upea, mutta olisi kiinnostavaa kenties joskus jäädä tänne myös kesäksi työskentelemään esimerkiksi oppaana, koska luonto on niin erilainen”, Stefan haaveilee.

Audrey ja Stefan löysivät Pohjolan Pirtin EURESin järjestämän European Work Days -verkkotapahtuman kautta.

Työpaikat

Tarinat

Kuusamo, Metsä- ja puutoimialat, Rakentaminen, metalliala ja tuotantotyö

Digimarkkinointia Kuusamo Hirsitaloilla ja vastapainona luonnonrauhaa

Lue lisää →
Kuusamo, Posio, Sote, Taivalkoski

Esa ja Kaisa elävät omannäköistään elämää Koillismaalla

Lue lisää →
Kuusamo, Sote

Etätyö ja sopivan kodin löytyminen saivat Johannan perheineen muuttamaan Kuusamoon

Lue lisää →