18.5.2022

Harrastukset vauhdittivat Mikaelin muuttoa Rukalle

Mikaelin tarina

Mikael ”Miksu” Sorsa, 35, työskentelee myyjänä ulkoilu-, laskettelu- ja retkeilyvarusteita myyvässä RukaStoressa. Vapaa-aika kuluu kotikulmilla monipuolisten harrastusten parissa.

Edeltävästi Miksu on työskennellyt neljän vuoden ajan syksystä kevääseen, mutta vilkastuneen kesämatkailun myötä RukaStoressakin tarvitaan entistä enemmän käsipareja myös kesällä ja Miksun työ vakinaistettiin. ”Olen viihtynyt hyvin työssäni ja löytänyt oman paikkani Rukalta.”

Olemme avopuolisoni kanssa miettineet, että Rukalle voisi jäädä vaikka loppuelämäksi.

Alun perin Miksu muutti Helsingistä Rovaniemelle avopuolisonsa ja opintojen vuoksi. Rovaniemeltä pariskunta löysi tiensä Rukalle lasketteluharrastuksen innoittamana ja avopuolison saatua kunnalta opettajan sijaisuuden. ”Oltiin onnekkaita, kun saatiin silloin alkuun Kuusamon kunnan vuokra-asunto Rukalta. Olemme asuneet vuokralla pitkään ja nyt haaveilemme oman asunnon rakentamisesta.”

Parasta Miksun mielestä Rukalla asumisessa on luonto, harrastusmahdollisuudet, rauha ja se, että on tilaa ympärillä. ”Harvoin täällä elämä on kiireistä, mutta sesonkihuippuina monilla työpaikoilla painetaan pitkiäkin päiviä. Kiireet kuitenkin jäävät työpaikalle ja luontoon pääsee rauhoittumaan.”

Kuva: Maija Koskinen

Laskettelu oli alun perin yksi tärkeimmistä syistä, miksi Miksu muutti avopuolisonsa kanssa Rukalle. ”Rinnepäiviä tulee edelleenkin noin sata vuodessa, mutta olemme löytäneet myös muita ympärivuotisia harrastuksia.” Rinteet menevät keväällä kiinni, mutta tekeminen ei lopu kesken kesälläkään. Ala-Kitkan kalastuspaikat (kannen kuva: Esa Karjalainen) ovatkin tulleet Miksulle tutuiksi ja Rukalla on panostettu maastopyöräreitistöön. ”Rukakeskuksen työntekijänä on kiva, kun voi vuokrata ilmaiseksi harrastusvälineitä ja näin onkin helppo kokeilla uusia lajeja ilman, että kaikki rahat menevät varusteisiin”.

 

Yhteisöstä iloa arkeen

Yksi tärkeistä viihtyvyystekijöistä on alueella vakituisesti asuneista ja useamman vuoden sesonkityötä tehneistä muodostunut tiivis yhteisö. ”Meillä on sellainen isompi kaveriporukka, joiden kanssa ollaan perustettu Whatsapp-ryhmä, jonka kautta löytyy seuraa rinteeseen ja retkille. ” Toisaalta Miksu kertoo, että laskettelemaan lähtiessä ei välttämättä tarvitse viestitellä kenellekään löytääkseen laskuseuraa. ”Aina siellä rinteessä on joku tuttu laskemassa”, Miksu naurahtaa.

Rukan meininkiä jo pidempään läheltä seuranneena Miksu tietää, että sesonkityöläisetkin voivat löytää alueelta helposti seuraa ja yhteisöllisyyttä esimerkiksi työpaikoilta, rinteestä ja alueen Facebook-ryhmistä. Facebookissa kannattaa ainakin katsastaa RUKAlaiset ja Mitä Rukalla tapahtuu? –ryhmät.

 

Asunnon etsintä kannattaa aloittaa ajoissa

Alueen haasteina Miksu kokee asuntotilanteen ja auton välttämättömyyden. Asuntoja on vaikea löytää niin ostettavaksi, kuin myös vuokralle. Miksu vinkkaakin, että asunnon etsintä kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen esimerkiksi sesonkityöhön lähtemistä. ”Kannattaa myös kysyä työpaikalta jeesiä asunnon löytämiseen, sillä hyvien verkostojen kautta asunnot löytyvät toisinaan helpommin.”

Alueella etäisyydet ovat haastavat autottomalle. ”Ilman autoa on vaikea tulla toimeen täällä, mutta tiivis yhteisö on tässäkin asiassa erityisesti kausityöntekijöille avuksi. Monesti ollaan menty porukalla Kuusamon keskustan isompiin kauppoihin ja autottoman onkin helppo tulla reissulle mukaan.”

Helsinkiin Miksu ei juurikaan kaipaa, mutta lomilla on hauska piipahtaa entisessä kotikaupungissa. Helsingissä käydessä elämä näyttäytyy hektisenä. ”Käyn Helsingissä lomalla ja monet vanhat tutut ja koulukaverit lomailevat puolestaan Rukalla. Helsingissä on kiva käydä silloin tällöin, mutta kaupungista on mukava palata kotiin Rukalle.

Täältä löytyy oma rauha, luonto ja itselle tärkeät harrastukset.

Kuva: Mikael Sorsa

Tarinat

Kuusamo

Eetu muutti Suomen parhaimpien juoksumaastojen viereen

Lue lisää →
Sote, Taivalkoski

Hämeestä Utsjoen kautta Taivalkoskelle fysioterapeutiksi

Lue lisää →
Etätyö, Kuusamo

Johanna löysi luovuuden ja kiireettömyyden lähteen Kuusamosta

Lue lisää →

Tarinat

asuminen, Kuusamo, Yrittäminen

Suoraan Nizzasta Kuusamoon (FI/EN)

Lue lisää →
asuminen, Kuusamo, Yrittäminen

Pitkäsen maalaisjuustola – Kuusenkerkkäjogurttia Kuusamosta maailmalle

Lue lisää →
Kuusamo, Työnantajatarina

Kuusamon kaupunki – Tilaa hengittää

Lue lisää →